VIDEO Marele actor Victor Rebengiuc împlineşte 87 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, Victor Rebengiuc împlineşte 87 de ani. Născut la Bucureşti pe 10 februarie 1933, actorul continuă să facă roluri de referinţă pe scena Teatrului Naţional Bucureşti. Alături de Mariana Mihuţ, partenera sa de viaţă şi de scenă, joacă cu casa închisă în spectacolul "Regele moare", în regia lui Andrei şi Andreea Grosu.

Victor Rebengiuc s-a născut la 10 februarie 1933 la Bucureşti.  „Părinţii s-au despărţit când noi, copiii, eram foarte mici. Eu aveam trei ani, iar fratele meu, Aurel, doi ani. Ne-au crescut bunicii din partea mamei, Florica şi Tudor. Ne mutam când eram mici dintr-o casă în alta, unde era chirie mai ieftină. N-a fost uşor. Tata a murit la Stalingrad, în 1942, iar eu şi fratele meu am primit o pensie de orfani de război. Se pare că de la tata, pe care-l chema Gheorghe, moştenesc talentul. Pe mine mă cheamă Victor-George, al doilea nume fiind dat după cel al lui tata“, spune el.

În perioada studiilor, cariera care se profila părea a fi cu totul alta: mai întâi Liceul militar din Predeal apoi, după reforma învăţământului din 1948, Şcoala electrotehnică din Bucureşti. În ultimul an de liceu a jucat în diferite spectacole de teatru ca amator, pentru plăcerea sa, fără a se gândi pe atunci că ar putea deveni actor – după propria mărturisire. Totuşi, încă de pe atunci, directorul liceului l-a încurajat pe talentatul elev să dea examen la Institutul de Teatru. A încercat şi a reuşit. Comisia de examinare a fost formată din mari personalităţi ale teatrului românesc: Ion Manolescu, Aura Buzescu, Nicolae Bălţăţeanu, Ion Finteşteanu, Costache Antoniu, Gheorghe Timică. Victor Rebengiuc a devenit student şi a fost repartizat în clasa profesoarelor Aura Buzescu şi Beate Fredanov.

Victor Rebengiuc

Student la clasa Aurei Buzescu, Rebengiuc a făcut parte dintr-o generaţie de aur şi a absolvit în 1956, alături de Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi, Dumitru Rucăreanu, Amza Pellea, Silvia Popovici, Sanda Toma şi Eliza Plopeanu. A plecat cu Vlad Mugur, în 1956, la Craiova şi s-a întors după şase luni la Bucureşti şi a debutat, la Bulandra, în 1957, în „Omul care aduce ploaia“, primul text montat de Liviu Ciulei pe scena acestui teatru. Când Radu Penciulescu a devenit director al Teatrului Mic, Victor Rebengiuc a jucat aici, paralel cu Bulandra, în spectacole memorabile: „Richard al II-lea“, „Doi pe un balansor“, „Tango“, „Vicarul“.

A jucat în spectacolele de referinţă de-a lungul a decenii  de carieră: „Un tramvai numit dorinţă“, „Play Strindberg“, „Visul unei nopţi de vară“, „Lungul drum al zilei către noapte“, „Furtuna“, „O scrisoare pierdută“, „Iulius Cezar“, până la „Unchiul Vania“, „Căsătoria“ etc.

De asemenea, regizorii Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Stere Gulea, Dan Piţa vorbesc despre filmele antologice realizate împreună, de la „Pădurea spânzuraţilor“ (unde l-a interpretat pe Apostol Bologa, foto), „De ce trag clopotele, Mitică?“, „Moromeţii“ până la „Tănase Scatiu“, „Pădureanca“ ş.a.

Actorul povesteşte, în monografia "Omul şi Actorul", publicată de Humanitas,  despre dezamăgirile actuale faţă de manageriatul slab al Teatrului „Bulandra“, precum şi faţă de politică. Nu mai face parte din niciun partid.

Volumul prezintă, de asemenea, gândurile celor mai importanţi critici de teatru şi film, ale unor lideri de opinie precum Andrei Pleşu, H.-R. Patapievici, Mircea Mihăieş, precum şi ale colegilor actori, începând cu cele ale lui George Banu, Olga Tudorache, Oana Pellea, Valeria Seciu, Irina Petrescu, Coca Bloos până la cele ale lui Horaţiu Mălăele, Marcel Iureş, Adrian Pintea, Andreea Bibiri şi Tania Popa. Capitolul despre familie, cu pagini semnate de Mariana Mihuţ şi Tudor Rebengiuc, şi paginile emoţionante ale studenţilor, din perioada de rectorat la UNATC, între 1990-1996, au fost de asemenea completate.


Pintilie şi Rebengiuc: Dragoste cu năbădăi

victor rebengiuc lucian pintilie

După ce ani buni nu s-au înţeles, Lucian Pintilie şi Victor Rebengiuc s-au împăcat, după moartea tragică a lui Toma Caragiu, la cutremurul din 1977, când Rebengiuc l-a înlocuit în rolul Pampon, în „De ce trag clopotele, Mitică?“. „Victor înţelesese perfect dimensiunea estetică, istorică şi politică a rezistenţei mele, iar eu pricepeam că un actor ca el se naşte o dată la trei generaţii“. Impactul pe care l-a avut Lucian Pintilie asupra lui Victor Rebengiuc este subliniat în carte şi de regizorul Radu Penciulescu: „Eu, când l-am distribuit pe Victor, vedeam în el un om tânăr, fragil şi romantic. Apoi, a venit Pintilie şi m-a făcut să descopăr ceea ce eu ignoram şi nici nu bănuiam: Victor ca actor concret şi violent. Actor al mizeriei umane, al mocirlei şi al mediocrităţii. Victor a ajuns acum la alianţa între cele două dimensiuni“.

O viaţă alături de Mariana Mihuţ



Pe Mariana Mihuţ a întâlnit- o în timpul filmărilor la „Pădurea spânzuraţilor“. În 1965 s-au căsătorit, iar zece ani mai târziu l-au avut pe Tudor.

victore rebengiuc mariana mihut
„Da, cu Mariana cred că a fost dragoste la prima vedere. Am fost tot timpul unul lângă celălalt, ne-am susţinut şi ne-am ajutat. Nu discutăm decât foarte rar despre teatru, fiecare îşi gândeşte profesia în felul său.

 Acasă ne vedem mai mult de treburile casnice. Lucrurile au mers bine între noi, cu perioade minunate, alteori cu neînţelegeri inerente într-o căsnicie. Am trecut peste tot ceea ce era dificil cu tact, cu răbdare, cu dorinţa de a rămâne împreună. E esenţial că ne-am păstrat tot timpul simţul umorului. Glumim, ne tachinăm şi ne contrazicem inteligent, iar lucrurile se rezolvă de la sine. Nu cu mult timp în urmă, Mariana mi-a spus în timpul unei discuţii: «Mi-ai scos păr alb». I-am răspuns: «Dragă, tu mi-ai scos părul cu totul»“, spune actorul.

Rebengiuc i-a dat fiului numele bunicului său. „Tudor, Tudor, Tudorel/ Băiatul lui Victorel/ Cuminţel şi frumuşel/ Nu mai e nimeni ca el? Tudor, Tudor, Tudorel!“, aşa îi cânta Rebengiuc băiatului său. „Mi-am dorit să fiu prietenul băiatului meu, pentru că eu am suferit mult în copilărie din lipsa unui tată“, povesteşte actorul. Tudor a devenit arhitect şi i-a dăruit de curând un nepoţel, pe Mircea-Maxim.

„Tudor a devenit un om echilibrat şi pe picioarele lui, în ciuda răsfăţului exagerat din partea tatălui. Totul a fost însă făcut cu multă dragoste şi măsură. Dragoste şi măsură, poate tocmai astea sunt cuvintele care l-ar caracteriza pe soţul meu“, povesteşte în carte Marian Mihuţ. „Îmi pare rău că, dintr-o preconcepţie, nu am jucat mai mult alături de soţia mea. Este foarte talentată“, completează Rebengiuc. 

Amintiri de altădată

 A jucat alături de Clody Bertola, Toma Caragiu, Florian Pittiş, în „Lungul drum al zilei către noapte“ , montat de Ciulei în 1976, iar, în film, rolul care l-a făcut celebru a fost Moromete, în pelicula lui „Moromeţ ii“ a lui Stere Gulea. „Într-o lume în care oamenii nu excelează în verticalitate şi în comportament consecvent, Victor este unul dintre acei puţini care rămân egali cu ei înşişi. Uneori deranjează felul lui de a fi- mai brutal, mai direct, mai temperamental. Explicaţia e simplă: are caracter“, spune Stere Gulea.

 Regizorul Yuriy Kordonskiy a fost ca un meteorit care a căzut în România, în 2001, când a montat „Unchiul Vania“ de Cehov, la „Bulandra“, povesteşte Victor Rebengiuc. S-au împrietenit, şi Yura, cum îl numesc Mariana şi Victor, vine des la ei acasă. Kordonskiy l-a mai distribuit pe Rebengiuc în „Căsătoria“ şi „Inimă de câine“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite