Afaceri

articolul anterior articolul urmator

10 cm în minus la statură te pot costa 1.000 € în minus la salariu

24
10 Aug 2020 14:51:31
George Butunoiu

Aproape toţi cei cu care mă întâlnesc mă întreabă cam ce salariu cred eu că ar putea primi, după ce le-am studiat cu atenţie CV-ul şi am văzut cum sunt. Le spun întotdeauna. 4.000 de Euro pe lună, de pildă. Dar ce nu le zic aproape niciodată, este că aş estima 5.000 dacă ar fi cu 10 centimetri mai înalţi, sau 4.500 dacă nu ar avea vocea atât de subţire.

Se ştie bine, ingredientele principale luate în calcul pentru stabilirea valorii de piaţă a unui angajat, adică ce salariu primeşte, sunt educaţia şi experienţă, pe de o parte, iar pe de alta cum arată (înălţime, voce, curăţenie, îmbrăcăminte etc.) şi cum se poartă (personalitate, atitudine etc.). Variabila “charismă” e folosită adesea pentru a le grupa şi sintetiza pe ultimele două. Altfel formulat, dacă rămânem în zona cifrelor de mai sus, dacă avem trei ipotetici candidaţi cu CV-urile absolut identice şi cel care e în zona mediană a valorilor statistice ale variabilelor enunţate ar primi ofertele pe la 4.000 de Euro pe lună, cei mai scunzi decât media, cu voci mai subţiri sau mai neglijent îmbrăcaţi le-ar primi pe la 3.000-3.500, iar cei mai înalţi, cu voci sonore, bine îmbrăcaţi, care se uită în ochii tăi, care ştiu când să vorbească şi când să tacă, ar primi 5.000 sau chiar mai mult. Aşa e de când lumea, aşa va fi şi în continuare. Vorbesc acum de bărbaţi şi de posturi de senior management. Şi la femei e la fel, însă acolo sunt mai multe de luat în calcul, şi de aceea şi calculele sunt mult mai puţin precise.

Am avut nenumăraţi candidaţi respinşi de către angajatori exclusiv pe criterii de imagine, uneori chiar unul singur, cum ar fi nişte dinţi stricaţi. Chiar am scris un articol despre acel caz. Păr nespălat, haine mirosind a fum de ţigară, unghiile murdare întregesc listă. Cel mai adesea, oamenii aceştia nu trec de mine, indiferent de experienţa lor, dar uneori îmi mai fac câte o surpriză şi-şi dau în petic chiar când să se vadă cu clientul. Ca omul acela care s-a dus în costum negru şi cu ciorapi albi la Viena la interviul final, de au înlemnit toţi consultanţii din firmă şi s-au năpustit spre magazin ca să cumpere şosete. Am scris şi despre el. Dar, ca să stea candidaţii mai liniştiţi, e bine să ştie că de atunci austriecii au tot timpul în firmă câteva pachete cu şosete (noi!), de diverse culori, just in case…

Da, aproape întotdeauna oferta e ridicată sau coborâtă în funcţie de cum arată şi cum se poartă candidatul. Dar punctul de interes al articolului e altul, asta a fost o paranteză lungă. Aşadar, dacă cineva foarte avizat, care ştie bine cum merg lucrurile pe piaţă şi în lume v-ar spune că să vă aşteptaţi la oferte de salariu în jurul a 4,000, dar dacă aţi fi fost ceva mai înalt şi cu o voce mai groasă aţi fi obţinut cu uşurinţă 5,000, l-aţi crede?

Şi încă o întrebare: dacă vă raportaţi la media statistică a categoriei socio – profesionale din care faceţi parte, cum vi se pare că arătaţi?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Paun Al
10.08.2020, 15:21:25

10 cm in minus fata de ce etalon? Fata de inaltimea dv , a patronului care-l angajeaza, fata de o inaltime 'standard'? Si care este aceea? Si cum a variat in timp?

+2 (6 voturi)
Anonymustransylvanus
10.08.2020, 15:29:12

D-le....Parca in urma cu cativa ani era de neconceput sa porti tenisi sau bascheti la costum....acum e in trend.Asa si astia de la HR.....sunteti legati de niste minti crete care debiteaza noi trenduri si pe care le urmariti fara carcotire.Asta spune multe despre oameni si caractere.Nu pea inteleg cine va da dreptul sa judecati pe altii cum se imbraca sau ce sosete poarta.

+2 (4 voturi)
George Butunoiu
10.08.2020, 16:13:40

Clientul (angajatorul) care ne plateste. Noi trebuie sa-i dam ce vrea el, cum vrea el, cat de inalt sau de scurt vrea el... GB

-3 (5 voturi)
asamura tanabe
10.08.2020, 17:52:01

De aia merge asa bine treaba in RO, din cauza recrutorilor care recruteaza persoane in diferite posturi (altele decat in baschet...), functie de cati cm ai inaltime sau poate lungimea organului... Sau, inteleg, clientul vrea insi mai inalti si mai prosti si de aia se conformeaza recrutorii... Tare rau de tot! eterna si fascinanta Romanie, chiar ca nu te plictisesti acolo, nu conteaza ce stii, ce faci, ci cum arati!

+5 (7 voturi)
George Butunoiu
10.08.2020, 20:21:12

Racoreste-te putin... Asa e in toata lumea, a fost mereu si va fi si in continuare. GB

-5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările