Articol publicitar

5G: o tehnologie nouă ce riscă să fie reglementată prin o lege controversată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
5g

Tehnologia 5G este o tehnologie nouă atât că structură cât şi ca funcţionalităţi. Ea reprezintă o evoluţie normală dictată de nevoile din ce în ce mai diversificate ale utilizatorilor – Moore spunea că evoluţia se face exponenţial şi cumva noi oamenii respectăm această foame de nou. Spre deosebire de tehnologiile existente, ea aduce în prim plan conectivitatea între obiecte.

Subiectul securităţii reţelei de 5G a fost dezbătut intens şi ea se poate realiza prin elementele precum: depunerea codului sursă, obligativitatea operării unei reţele în spriritul securităţii cibernetice şi educarea publicului.

Din acest punct de vedere proiectul de lege 5G aduce mai multe provocări: nu se circumscrie unui cadru legislativ actual, este lipsită de argumente tehnologice, şi, deşi se motivează ca fiind un set transparent de reguli de evaluare, acestea nu sunt menţionate în textul propus.

Anul trecut au fost prezentate puncte de vedere extrem de valide din partea specialiştilor: nu se adresează soluţia tehnică ci producătorii de echipamente; nu se reglementează sub nici o formă evaluarea gradului de risc al unui producător de echipamente decât pe motive politice; nu e prezentă nici o definiţie a riscului cybernetic şi a ce se evaluează. Greu de crezut că un astfel de cadru poate produce efecte pozitive. Greu de crezut că va exista o disponibilitate importantă de investiţii în condiţiile unui mediu cu multe neclarităţi şi fără criterii măsurabile.

O astfel de politică poate conduce la diminuarea potenţialului României pe piaţa unică europeană de a promova un mediu concurenţial propice dezvoltării economice şi asta pentru că forma actuală a proiectului de lege aduce un risc puternic de diminuare artificială a concurenţei. Prin urmare costul plătit de utilizatorul final va fi mai mare.

Totodată, avertismentele companiilor din domeniu privind costurile pe care le-ar avea de suportat şi impactul negativ asupra reţelelor  nu au condus la schimbări ale abordării propuse anul trecut.

Cu certitudine siguranţa cibernetică este un subiect extrem de delicat şi are nevoie de o concentare a eforturilor mare dar nu în sens politic ci tehnologic. Securitatea cibernetică nu este deloc o noutate. Este reglementată la nivel mondial, sunt organisme specializate pentru aceasta, de exemplu ENISA – European Union Agency for Cybersecurity, sunt metode clare de evaluare a soluţiilor IT&C, există legislaţie europeană în acest sens, sunt exemple europene, aduse şi în această dezbatare spre exemplificare. Soluţia tehnică este de altfel singura opţiune responsabilă şi eficientă pentru asigurarea securităţii cibernetice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite