În sondaje, patronii spun lucruri trăsnite. Unii sunt restanţieri la lumină, la întreţinere şi la ratele bancare, alţii se declară chiar flămânzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bună parte din întreprinzătorii chestionaţi de Institutul Naţional de Statistică afirmă că nu-şi permit cumpărarea unui televizor sau a unui telefon, că nu reuşesc să plătească la timp facturile de întreţinere a locuinţei sau ratele bancare şi chiar că nu-şi pot asigura o masă consistentă

Din datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în lucrarea „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România“ reiese că majoritatea liderilor mediului de afaceri duc un trai îndestulător, dar şi că există o minoritate puternic afectată de neajunsurile sărăciei.

„Adevărul“ vă prezintă o selecţie a lucrurilor trăsnite declarate de întreprinzători (lucrători pe cont propriu, inclusiv patroni) cu ocazia sondajelor efectuate de INS pentru realizarea studiului amintit.

Şi bogaţii plâng

Potrivit INS, în România există 286.000 de gospodării conduse de întreprinzători. 44,5% din acestea se confruntă cu dificultăţi mari şi foarte mari în acoperirea cheltuielilor curente şi 41,3% nu-şi pot acoperi la timp cheltuielile legate de locuinţă sau de plata ratelor bancare.

Desigur, privind în „oglinda“ acestor procentaje, observăm că 55,5%, respectiv 58,7% îşi acoperă cu uşurinţă şi la timp cheltuielile.

Concret, 45,9% din lucrătorii pe cont propriu şi patronii chestionaţi au declarat că sunt restanţieri la întreţinere (apă, gaz, căldură etc.), 35% - că nu-şi pot achita la timp factura de energie electrică, apoi 27,7% sunt restanţieri la plata abonamentului de telefonie şi 11,8% sunt restanţieri la ratele bancare.

Până şi la plata chiriei există patroni restanţieri, respectiv 3,7% din întreprinzătorii care stau cu chirie.

Cum locuiesc oamenii de afaceri? În general confortabil (59,4% au o casă individuală şi 36% au un apartament în blocuri cu mai multe locuinţe), dar şi aici întâlnim situaţii ciudate. Spre exemplu, 28,5% nu au baie sau duş în locuinţă şi 31,2% nu au grup sanitar!

Cât priveşte înzestrarea locuinţei patronale cu bunuri de folosinţă îndelungată, sunt relevante câteva procente: 8,2% au declarat că nu-şi permit o maşină de spălat rufe, 3,3% - că nu-şi permit un telefon (fix sau mobil), apoi 0,9% nu au un televizor, 3,2% nu şi-au permis achiziţionarea unui computer şi aproape jumătate (47,8%) nu şi-au permis cumpărarea unui autoturism.

Foamete, frig şi muncă non-stop

Acelaşi studiu privind condiţiile de viaţă ale populaţiei mai relevă că unii oameni de afaceri chiar o duc greu.

Mai exact, potrivit INS, 14,7% din întreprinzători „nu au reuşit menţinerea unei temperaturi adecvate în locuinţă“, apoi 63,4% „nu şi-au putut achiziţiona o săptămână de vacanţă“ şi - acum e acum - 19% „nu şi-au permis consumul a cel puţin un fel de mâncare cu carne sau peşte o dată la două zile“.

Foamete, frig (caniculă, după caz) şi muncă fără pauză - acestea sunt condiţiile de trai pentru, iată, destul de mulţi oameni de afaceri...

În asemenea condiţii, erau oarecum de aşteptat răspunsurile patronilor privind starea de sănătate: 0,9% au o stare „rea şi foarte rea“ şi numai 28,4% au o stare „foarte bună“.

De asemenea, 20,6% din întreprinzători au avut activitatea „foarte mult“ afectată din cauza unei probleme de sănătate.

Şi o curiozitate... stomatologică: 73% din oamenii de afaceri au declarat că nu-şi permit să meargă la dentist, iar alţi 10,7% - că le-a fost pur şi simplu teamă de un astfel de consult.

Ce vor patronii

Întrebaţi ce venituri nete le-ar fi de ajuns pentru a face faţă tuturor cheltuielilor curente, cei mai mulţi - cum era de aşteptat - au indicat sume de peste 3.000 de lei (aproape 40% din respondenţi).

Dar sunt şi câţiva care s-ar mulţumi cu până la 251 de lei (2,8%) sau cu venituri cuprinse între 501 şi 750 de lei (1,4%).

Un venit echivalent cu salariul minim pe economie - 750-1.000 de lei net lunar, sumă pe care mulţi patroni le-o plătesc propriilor salariaţi - ar fi suficient pentru doar 2% din oamenii de afaceri, iar unul echivalent salariului mediu pe economie - 1.850 de lei net - ar fi de-ajuns pentru 11,7% din afaceriştii chestionaţi.

Având în vedere statisticile prezentate mai sus, sociologii spun că există oameni de afaceri care mai întâi îşi pun la punct activitatea firmei, astfel că li se întâmplă ca uneori să rămână în urmă cu cheltuielile propriei locuinţe sau chiar cu asigurarea unei mese consistente.


Portretul patronului năpăstuit de soartă

Analizând statisticile prezentate de INS, putem creiona portretul unui patron năpăstuit de toate necazurile vieţii, prin contrast cu imaginea de om bogat şi prosper din percepţia generală.

Aşadar, patronul (minoritar, e adevărat) din statistici este, într-o oarecare măsură, flămând, obosit de prea multă muncă şi cu o stare precară a sănătăţii.

În casa lui nu-i de găsit vreun televizor, telefon sau maşină de spălat, cadă, duş sau grup sanitar, iar în garaj - nicio maşină.

Este restanţier şi la întreţinere, şi la chirie, şi la ratele din bancă şi, în general, îşi acoperă cu greu cheltuielile curente.

Câţi sunt ca el? Mai mult de 100.000!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite