Încă o fabrică îşi închide porţile. Sute de angajaţi rămân pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre puţinele fabrici de confecţii cu tradiţie din România îşi va închide porţile, pe fondul dificultăţilor financiare generate în parte şi de creşterile succesive ale salariilor impuse de Executiv.

Una dintre cele mai mari fabrici de confecţii din Craiova, Modexim SA, a anunţat subit că va concedia aproape 300 de persoane, atât muncitori, cât şi persoane cu funcţii de conducere, urmând să-şi închidă complet activitatea.

Anunţul oficial a fost înaintat către ITM Dolj pe 23 ianuarie 2020. Tot joi, 23 ianuarie, au fost anunţaţi şi angajaţii că, începând de pe 27 ianuarie, vor intra în preaviz, dată la care a început efectiv concedierea colectivă. 

Marin Florian, reprezentantul unei federaţii sindicale din care face parte Sindicatul Craimodex de la Modexim, care a participat la negocieri, a precizat, pentru GDS, că nu este etic faţă de angajaţi, care lucrează în această fabrică de 30 de ani.

Sindicalistul a precizat că, după discuţiile de marţi, sindicatul va prezenta soluţii de redresare a societăţii către patronat. În cazul în care acţionarii ar accepta una dintre soluţiile propuse de sindicalişti, ar exista doar o mică şansă să se suspende procedura de concediere colectivă, a spus Marin Florian. El a conchis că fabrica merge spre închidere şi că şansele de redresare sunt minime.

„Este o decizie de oportunitate a acţionarilor de a închide fabrica. Datoriile către stat, în special către contribuţiile pentru salariaţi, sunt mari. Dar, tehnic vorbind, societatea nu are datorii aşa de mari încât să se închidă. Totul depinde de decizia acţionarilor. Aceasta este economia de piaţă“, a spus sindicalistul citat.

Conducerea fabricii susţine că au crescut costurile cu salariile şi utilităţile.

Fabrica de confecţii a lucrat mulţi ani în sistemul lohn, pentru clienţi externi. În acest sistem, adaosurile comerciale sunt foarte mici. Mulţi ani, străinii au preferat fabricile de confecţii din România datorită costurilor mici de realizare a produsului. Costul cel mai important fiind cel cu forţa de muncă.

Istoricul fabricii

Potrivit datelor postate pe site-ul fabricii, S.C. Modexim S.A.  a luat fiinţă prin  împărţirea Fabricii de Confecţii Craiova în 4 societăţi: 

  

  •  S.C. Craimodex formată din două etaje (etajul 1 şi 2), plus personal tehnic şi auxiliar corespunzător. 
  •  S.C. Modexim formată din trei etaje (etajul 3,4 şi 5), plus personal tehnic şi auxiliar corespunzător. 
  •  S.C. Steilmann Modexim formată dintr-un  etaj (etajul 6), plus personal tehnic şi auxiliar corespunzător. 
  •  SC Meconf  formată dintr-un  atelier mecanic, centrală termică, serviciul administrativ  al  Platformei de Confecţii. 

„Evoluţia societăţii nu a fost liniar crescătoare, de la înfiinţare şi până în prezent. De la degringolada anilor de început ai economiei de piaţă, de altfel caracteristică întregii ţări, după împărţirea pe societăţi mai mici a urmat privatizarea şi greutăţile inerente. 

S-a simţit nevoia investiţiilor de noi utilaje pentru o productivitate mai mare (Gerber, Lectra, Plotter, Madeira, Tajima) diminuându-se veniturile cu cheltuielile pentru maşinile performanţe cumpărate din Germania, rezultând un profit brut mai mic. 

Tot din Germania s-au adus maşini de creare automată a  tiparelor: Plottere conectate la calculatoare specializate.  Partenerul extern trimite prin Internet modelele dorite care sunt transpuse pe hârtie conform încadrărilor optime pe mărimi, astfel că se elimină şi pierderile de materie prima, se creează o bază de modele diversificată şi se elimină muncă şabloanelor. 

 Lucrând în sistem de perfecţionare activă sau lohn (modele, tiparele, materia prima şi auxiliarele vin de la partenerul extern) s-a simţit nevoia  reorganizării  societăţii cât mai aproape de sistemul german, performant, de mare productivitate, atât în secţiile de producţie cât şi că structură de personal. În acest fel proporţia  personal direct productiv / indirect productiv  a tins spre raportul 2/3 muncitori şi 1/3 auxiliari, TESA.  

Apoi, personalul muncitor, tehnic  a fost  selectat strict după criterii calitative, rezultând diminuarea personalului unităţii dar şi îmbunătăţirea structurii calitative a lui.   S-au făcut cursuri de specializare în Germania atât pentru muncitori cât şi pentru tehnicieni”, scrie pe site-ul fabricii.

În 2018 avea 419 angajaţi şi profit de 66.000 lei

Concedierea colectivă de la Modexim a fost confirmată, pentru GdS, de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj. Potrivit datelor din bilanţul contabil publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, în 2018, Modexim SA Craiova mai avea 419 angajaţi. Pe anul respectiv, cifra de afaceri a companiei a fost de 16,8 milioane de lei, iar profitul înregistrat a fost de peste 66.000 de lei.
 

Datoriile totale pe anul 2018, înregistrate în bilanţul contabil, erau de 2,34 milioane de lei. Totalul creanţelor firmei era de circa un milion de lei. Potrivit unor surse, pe 2019 situaţia economico-financiară a firmei s-a înrăutăţit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite