Încă un faliment în industria românească: cel mai mare producător de sodă calcinată din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare producător de sodă calcinată din România, GHCL Upsom Ocna Mureş, a intrat în faliment după ce nu a putut achita datorii de 25 de milioane de euro.Cel mai mare producător de sodă calcinată din România, GHCL Upsom Ocna Mureş, a intrat în faliment după ce nu a putut achita datorii de 25 de milioane de euro.

Fostul combinat GHCL Upsom Ocna Mureş, cel mai mare producător de sodă calcinată din România, a intrat oficial în faliment. Decizia a fost luată la sfârşitul lunii noiembrie de Tribunalul Alba. Societatea din Ocna Mureş este în insolvenţă din noiembrie 2011, dar planul de reorganizare aplicat de administratorul judiciar nu a dat rezultate concrete. 

Platforma industrială din Ocna Mureş a fost scoasă la licitaţie de patru ori până în prezent, dar nimeni nu s-a arătat interesat să o cumpere. Motivul principal este preţul solicitat de administratorul judiciar, Casa de Insolvenţă Transilvania. La primele două licitaţii din luna septembrie s-a cerut suma de 14,7 milioane de euro, iar la alte două proceduri de vânzare, organizate în noiembrie, preţul a scăzut la 11 milioane de euro. Pe lângă platforma industrială, au mai fost scoase la vânzare stadionul din Ocna Mureş, un apartament, un dispensar, funicularul şi un teren. Singurele bunuri vândute până în prezent sunt cantina şi un teren pentru 50.000 de euro.

GHCL Upsom are datorii de aproximativ 25 de milioane de euro. Nu există în judeţul Alba vreo companie aflată în faliment cu o datorie atât de mare. Principalul creditor este compania Romgaz, care s-a înscris la masa credală cu suma de 14 milioane de euro. Restul datoriilor sunt la bănci, alte societăţi comerciale şi la bugetul de stat. 

Combinatul din Ocna Mureş s-a închis în februarie 2010, după ce Romgaz a sistat furnizarea gazului metan pe motiv de neplată a datoriilor. Astfel, 900 de oameni au ajuns în şomaj, într-un oraş monoindustrial care depindea în mare măsură de această societate. Upsom a funcţionat în continuare în 2011 cu 70 de angajaţi, iar în 2012 cu 30 de angajaţi, care se ocupă cu paza platformei industriale.

Tăiat la fier vechi

Combinatul de la Ocna Mureş este în proprietatea grupului indian GHCL (Gujarat Heavy Chemicals Ltd.), care deţine 95,67% din acţiuni prin compania Indian England N.V. Amsterdam NLD. Indienii au cumpărat fabrica în 2005 de la compania Bega Timişoara, deţinută de fraţii Marius şi Valentin Cristescu, pentru 19,5 milioane de dolari. Indienii voiau ca, prin intermediul Upsom, să intre pe piaţa din Uniunea Europeană. Cu toate că au majorat capitalul social cu alte 15 milioane de dolari, pe fondul crizei din anul 2009, Upsom nu a mai putut plăti datoriile şi s-a închis. 

Pentru primărie, închiderea Upsom înseamnă mai puţin cu 400.000 de lei pe an venituri la bugetul local. „Închiderea combinatului înseamnă, în afară de bani din taxe şi impozite, pierderea locurilor de muncă, lucru mult mai important. Acum, după ce s-a pronunţat falimentul, probabil se va tăia la fier vechi ce se poate tăia. Va rămâne nerezolvată bomba ecologică care există acolo. O parte din hale pot fi vândute separat, chiar există oferte de la cumpărători. Primăria este interesată să cumpere stadionul, dar nu la preţul cerut acum, de 95.000 de euro“, a declarat Silviu Vinţeler, primarul din Ocna Mureş. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite