Încă o lovitură din industria grea: Armătura Cluj vrea să închidă turnătoriile de fontă şi alamă şi să concedieze personalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La uzina Armătura se produc instalaţii
La uzina Armătura se produc instalaţii

Consiliul de Administraţie al producătorului de armături Armătura Cluj-Napoca (ARM) solicită acordul acţionarilor pentru închiderea turnătoriilor de alamă şi fontă şi să disponibilizeze angajaţii din cele două secţii şi, totodată, propune vânzarea tuturor bunurilor imobile pentru plata unor datorii.

Propunerile Consiliului de Administraţie al firmei vor fi discutate într-o AGA programată pentru data de 28 aprilie, potrivit unui convocator transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Firma nu precizează în convocator câte persoane vor fi disponibilizate în urma închiderii celor două turnătorii. La jumătatea anului trecut, Armătura avea 224 de angajaţi. Propunerea vine în contextul problemelor pe care societăţile din industria grea le au, în special din cauza costurilor cu utilităţile, cauzată în special de cotele de energie regenerabilă, taxa de cogenerare şi cotele de emisii.

Armătura este parte a grupului Herz Armaturen din Austria şi deţine cinci secţii de producţie, respectiv o turnătorie de fontă şi una de alamă, precum şi secţii de prelucrare, montaj şi sculărie, potrivit raportului pentru anul 2012 publicat pe site-ul Armătura.

La finalul anului trecut, Armătura înregistra datorii în sumă de 32,2 milioane lei, din care 24,4 milioane lei erau către firme afiliate, potrivit rezultatelor financiare preliminare transmise Bursei în luna februarie.

Firma a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de 22,9 milioane lei, cu 16% peste cea din 2012, de 19,6 milioane lei. Pierderile au scăzut la 1,1 milioane lei, faţă de 3,9 milioane lei în precedentul exerciţiu financiar.

Acţiunile Armătura sunt suspendate de la tranzacţionare la bursă încă din luna martie a anului trecut, pentru clarificarea situaţiei capitalului social, după ce o reducere a capitalului social a fost contestată în instanţă.

Probleme în tot sectorul, din cauza costurilor cu energia

Grupul Alro anunţa recent că va elabora un plan de închidere a unor capacităţi din cauza creşterii costurilor cu energia, cauzată de ecotaxe. Potrivit sindicaliştilor, la combinatul Alum din Tulcea ar fi urmat să fie concediaţi 500 din cei 700 de muncitori. Sindicaliştii din industrie au protestat recent, atât în faţa Guvernului cât şi la Curtea Constituţională. Aceasta din urmă a respins sesizarea făcută de preşedintele Traian Băsescu privind lipsa notificării Comisiei Europene pentru o lege care amână până în 2017 o parte din subvenţiile pentru energia verde.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni, în Parlament, un plan pentru ajutorarea industriei. În privinţa electricităţii, se pregăteşte o Hotărâre de Guvern pentru menţinerea la 11% a cotei de energie regenerabilă, în locul creşterii la 15%, deoarece România a îndeplinit deja cota de energie regenerabilă asumată la Bruxelles. De asemenea, se pregăteşte eliminarea taxei de cogenerare pentru exporturile de electricitate şi o scutire pentru industrie de la achiziţia a 85% din certificatele verzi. În domeniul gazelor naturale, Ponta a anunţat că preţul de referinţă pentru piaţa liberă va fi cel de la 1 ianuarie.

Mai puteţi citi:

Bomba socială din spatele certificatelor verzi

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta spun doar jumătăţi de adevăr în scandalul privind subvenţiile acordate energiei regenerabile, iar adevărata problemă o constituie posibilitatea închiderii unor capacităţi din industrie, minerit şi energie.

România riscă să piardă 6,3 miliarde de euro şi peste 500.000 de locuri de muncă din cauza liberalizării accelerate a pieţei gazelor naturale

România riscă să piardă 6,3 miliarde de euro şi peste 500.000 de locuri de muncă din cauza liberalizării accelerate a pieţei gazelor naturale. Pentru a se evita dezindustrializarea României, cu efecte economice şi sociale majore, marii consumatori de energie, printre care şi ArcelorMittal Galaţi, cred că este necesară aplicarea unei perioade de tranziţie până la realizarea unei pieţe real competitive, fără monopoluri.

Conducerea ELCEN va fi schimbată, iar compania va fi pregătită de fuziunea cu RADET. Preţul gazelor de import, problemă mare pentru companie

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie vrea să înceapă un program de eficientizare a Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), care ar urma asă includă şi schimbarea conducerii producătorului de energie electrică şi termică.

Costurile cu energia încep să frâneze creşterea industriei

Industria rămâne motorul economiei şi în acest început de an, dar costurile tot mai mari cu energia electrică şi gazele încep să frâneze progresul, în timp ce problemele din Ucraina ar putea afecta sectorul dacă situaţia se va precipita şi va deveni şi mai tensionată.

Transelectrica a emis 10 milioane de certificate verzi pentru energia regenerabilă produsă anul trecut

Transelectrica a emis un număr de 10,1 milioane de certificate verzi producătorilor de energie regenerabilă pentru electricitatea generată anul trecut, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică.

Anomalia românească: Preţul final al energiei tot creşte la consumator, deşi costurile producătorilor scad

Preţul energiei la consumatori creşte din ce în ce mai mult, deşi costurile de producţie au scăzut în ultimii ani, ceea ce preprezintă o anomalie, a declarat miercuri directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel.

Românii au pompat anul trecut subvenţii de 416 milioane de euro în producătorii de energie regenerabilă, cu 34% mai mult decât în 2012

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite