Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Încă un mare investitor străin pleacă din România. Care este motivul

2
27 May 2019 12:23:36
Autor: Afrodita Cicovschi

Unul dintre cei mai mari investitori străini din ţara noastră a luat decizia de a-şi vinde întreaga afacere din România pentru a se axa pe dezvoltarea unui anumit segment din ţara sa.

Grupul ceh de utilităţi CEZ a anunţat oficial că şi-a planificat vânzarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piaţa din Cehia, a declarat, luni, CEO-ul companiei, Daniel Benes, potrivit Reuters.
 
"În cadrul acestei strategii noi, dorim să părăsim Bulgaria în următorii ani. Luăm în considerare un exit din România, din Turcia şi ne gândim să părăsim Polonia, unde avem două termocentrale pe cărbune, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale grupului", a spus oficialul CEZ, într-un interviu pentru ziarul Hospodarske Noviny.
 
Benes a adăugat că vânzarea acestor active ar putea aduce companiei "mai multe zeci de miliarde de coroane".
 
El a amintit că CEZ are drept obiectiv creşterea EBITDA la 75 de miliarde de coroane (3,26 miliarde de dolari) în 2024-2025, de la 49,5 miliarde de coroane în 2018.
 
Cehii deţin în România nouă companii. Cele mai importate sunt una dintre cele opt distribuţii de energie electrică (Oltenia), firma de furnizare CEZ Vânzare (1,4 milioane de clienţi) şi parcul eolian de la Fântânele-Cogealac (600 MW), cel mai mare parc eolian de uscat din Europa.
 
CEZ a fost unul dintre investitorii interesaţi şi de construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. 
 
Guvernul a aprobat în 2007 strategia de atragere a investitorilor în vederea realizării Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, inclusiv graficul de înfiinţare a noii companii responsabile cu finalizarea proiectului.  
 
În urma depunerii ofertelor,  6 companii au fost selectate, fiecare investitor obţinând un procent din numărul total de acţiuni, proporţional cu capitalul investit: Nuclearelectrica (51%), ArcelorMittal România (6.2%), CEZ  Republica Cehă (9.15%), GDF SUEZ Belgia (9.15%), ENEL Italy (9.15%), Iberdrola Spain (6.2%) şi RWE Power Germany (9.15%).
 
La 29 martie  2009 a fost înregistrată compania de proiect sub denumirea SC EnergoNuclear SA şi a fost desemnată echipa managerială. 
 
În 2011 însă, investitorii GDF SUEZ, CEZ, RWE si Iberdrola s-au retras din proiect, motivându-şi decizia prin necesitatea concentrării investiţiilor în ţările de origine, pe fondul crizei economice.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Constantine Constantine
27.05.2019, 16:46:23

Pa!! Vor veni altii ,isi vor face plinul si vor pleca si ei sa se axeze pe afaceri si probleme din tara lor.

IonIon Codreanu
27.05.2019, 18:34:07

Dar noi de ce nu facem așa?! De... bunătate?