Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Încep să se vadă efectele pandemiei: Turismul e la pământ. 5.000 de restaurante rămân închise. Terasele funcţionează la 20% din capacitate

17
1 Jun 2020 15:07:59
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto R[zvan Filipescu/Facebook
Foto R[zvan Filipescu/Facebook

Încep să se vadă efectele pandemiei şi din punct de vedere economic, având în vedere anularea rezervărilor pentru sejururile turistice, închiderea a circa 5.000 de restaurante şi funcţionarea teraselor la 20% din capacitate din cauza regulilor de distanţare socială.

„O pierdere foarte mare, dacă ne referim la numărul de locaţii care practic nu mai pot redeschide. Sunt mai bine de 5.000 de locaţii la nivel naţional în industria restaurantelor care nu vor mai putea redeschide, din aproape 45.000 de locaţii, deci, aproximativ 10% din locaţii”, a declarat, citat de Agerpres, Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA)
 
Din punct de vedere financiar, spune acesta, pierderile sunt de 400 de milioane de euro pe lună.
 
„Din punct de vedere financiar în industria restaurantelor pierdem 400 de milioane de euro pe lună, practic industria a pierdut un miliard de euro încasări. Un alt lucru important pe care îl pierdem este datorită faptului că industria se va restarta uşor ca un avion care începe să decoleze, nu ştim exact cum vor fi măsurile active implementate - noi ne străduim să păstrăm cât mai mult din colegii noştri din industrie - dar cea mai mare pierdere este fiecare om din această industrie pe care ne-am chinuit în ultimii ani să-i calificăm şi pe care îi pierdem astăzi", a subliniat preşedintele HORA.
 
 
La rândul său, Dragoş Petrescu, CEO City Grill, a subliniat că 2020 este un an de sacrificiu pentru ospitalitatea în România, însă cea mai mare provocare în acest moment este să-i convingă pe români să vină în restaurante.
 
„Evident că păstrând regulile de distanţare, se poate folosi mai puţin de jumătate din capacitatea unei terase, adică mai puţin de 20% din capacitatea unui restaurant, vorbim în medie interior cu exterior, adică încă suntem nu la shut-down dar la următorul nivel. Să sperăm că după cele două săptămâni va trebui să renunţăm la o parte din aceste reguli şi să trecem în faza a doua, în care să mărim capacitatea restaurantelor, dar nu aceasta este provocarea noastră astăzi. Provocarea noastră este să-i convingem pe români că este sigur să vină în restaurante şi din acest motiv prietenul meu cel mai bun este el (dezinfectantul n.r.). Este foarte important să transmitem românilor că vom face toate eforturile ca ei să se simtă şi să fie în siguranţă în restaurantele noastre. Business-ul este pe planul doi. Într-adevăr este un an de pierdere sau în cel mai bun caz de zero”, a spus Petrescu.
 
În acelaşi context, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Nicolae Demetriade, susţinut că este o situaţie extrem de gravă şi la nivelul agenţiilor, pentru că în perioada februarie-mai nu au mai fost făcute rezervări, ceea ce reprezintă de fapt venit pentru agenţiile de turism.
 
„Acest lucru ne-a afectat extrem de mult, cu atât mai mult cu cât în această perioadă agenţiile de turism, cele organizatoare în special, au trebuit să îşi ţină personalul la muncă pentru a gestiona toate anulările de rezervări şi a face toate demersurile la companiile aeriene, la partenerii externi, la hoteluri, pentru anularea serviciilor. Estimăm că vor fi în jur de 40 -50 de milioane de euro bani pe care i-au rambursat agenţiile de turism pentru serviciile anulate. În continuare vor fi multe anulări în această perioadă până se va relua transportul aerian sau nu vor mai fi condiţii de carantinare la întoarcerea in ţară, deşi se mai adaugă nişte zeci de milioane, mai ales că acum începe sezonul turistic. Deci situaţia este extrem de tristă, pentru asta ne luptăm în continuare cu guvernanţii să putem să beneficiem de măsuri de sprijin, să ne ajute să trecem peste această criză”, a spus Demetriade.
 
În România sunt în jur de 400.000 de angajaţi în industria turistică, iar 12.000 sunt la nivelul celor 2.100 de agenţii de turism existente.
 
Alianţa pentru Turism - APT, structură din care fac parte 18 organizaţii patronal-profesionale din turismul românesc, a organizat luni o conferinţă de presă referitoare la industria ospitalităţii în pe perioada de criză şi previziuni pentru a doua jumătate a anului 2020.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

ntmarcel4
1.06.2020, 16:13:16

de dimineata pina seara auzim doar acelasi refren : terasele sint goale, distanta intre scaune..., hotelurile etc etc cit de dobitoc trebuie sa fii sa-ti imaginezi ca soarta intregii omeniri depide de gradul de ocupare a terraselor ? Nimic despre primul vaccin anticovid etc dar totul despre HORECA si soarta amara a detinatorilor de hoteluri si retaurante ; orice idiot patinular cu sau fara bacalaureat este astazi 'ziarist' in presa electronica , inclusiv televiziune si asta se vede din plin !!! mi-e greata!

+2 (8 voturi)
Cris Dani
1.06.2020, 16:33:56

Se pare că avem doar turism și restaurante în România. Ca să vezi trebuie să amaneteze x5-ul pentru 2 luni. Nimeni nu vorbește despre averile făcute din turism cu susținerea statului (vezi voucherele de vacanță). Până și turismul de pe litoral a fost afectat de covid ... deși ăștia încep din 1 iunie (1 mai e făcătură).

+1 (5 voturi)
muresan anna
1.06.2020, 16:45:29

Astept ca patronii de restaurante si terase sa-si reconsidere atitudinea fata de consumatori. Poate mai multa igiena,calitatea serviciilor oferite sa creasca,si de ce nu si o revizuire a preturilor.

+2 (2 voturi)
aşa şi aşa
1.06.2020, 17:06:03

"Deştepţilor" care se bucură de răul oricărui "patron rapace", indiferent de profilul afacerii (cum ar fi primii doi postaci) : Voi sînteţi chiar atît de limitaţi încît să credeţi că nu veţi fi afectaţi în curînd, şi puternic; de efectele economice a acestui fapt, chiar dacă nu sînteţi "consumator" a serviciilor sau produselor acestora?... Sînteţi rupţi de realitate, şi veţi simţi pe propria piele efectele falimentării diferitelor afaceri, chiar dacă nu vă vine să credeţi...

+3 (7 voturi)
martin mos
1.06.2020, 17:03:15

ce tot le plangeti de mila proprietarilor de terase. e ultimul lucru care ar trebui se na intereseze! pe noi sa ne intereseze cum sa ne protejam, nu stam in loc de terase.

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (17)