Înfiinţarea unui cabinet medical: de ce documente ai nevoie pentru obţinerea avizelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medic - diagnostic - doctor - consultatie medicala FOTO Shutterstock

Un număr destul de mare de absolvenţi ai facultăţilor de medicină şi psihiatrie optează să profeseze individual. Deşi salariile medicilor au crescut în ultimii ani în România, iar condiţiile bune de lucru din clinicile private nu primesc reproşuri din partea specialiştilor, tentaţia de a munci pe cont propriu şi de a-şi gestiona singuri programul de lucru nu îi ocoleşte nici pe profesioniştii din acest domeniu.

Ce implică, totuşi, înfiinţarea unui cabinet, care sunt actele de care ai nevoie pentru a începe demersurile în acest sens şi cum poţi obţine avizele necesare funcţionării? Iată care sunt, pe scurt, condiţiile impuse de legislaţie în acest sens:

Definirea cabinetului medical

Cabinetul medical este definit, în O.G. 124/2998, drept unitatea cu sau fără personalitate juridică de asistenţă medicală. Acesta poate fi public, privat sau de stat, iar serviciile pe care le oferă pot fi preventive, curative, de recuperare sau de urgenţă. Serviciile pot fi oferite exclusiv de către personal medical autorizat, iar purtarea halatelor şi a uniformelor medicale în timpul programului de lucru este, de asemenea, o condiţie obligatorie.

Cabinetele medicale pot fi înfiinţate doar de către medicii titulari care îşi vor exercita profesia în unitatea respectivă, însă aceştia pot alege să colaboreze suplimentar cu aceleaşi sau cu alte categorii de personal medical, în condiţiile impuse de lege - prin contracte individuale de muncă sau contracte de colaborare.

Formele juridice ale cabinetelor medicale

Cabinetele medicale pot funcţiona individual, grupat, sub forma asociaţiilor sau a societăţilor civile medicale, dar şi ca societăţi comerciale cu personalitate juridică proprie. În ultima situaţie, legea impune ca administratorul SRL-ului medical sau o treime din consiliul de administraţie, dacă există unul, să fie medici.

Cum înfiinţezi un cabinet medical privat

În primul rând, vei avea nevoie de un sediu şi va trebui să faci dovada deţinerii spaţiului şi să prezinţi autorităţilor schiţa acestuia. În mod obligatoriu, va trebui să te prezinţi la Colegiul Medicilor, organizaţia judeţeană, pentru a înfiinţa cabinetul, dar şi să obţii actul de înfiinţare de la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană.

Pentru înfiinţare, vei avea nevoie de actul care demonstrează că deţii spaţiul, de schiţa acestuia, de acordul scris al colocatarilor, dacă este cazul, de autorizaţia de liberă practică, de dovada achitării cotizaţiei la Colegiul Medicilor şi, dacă există mai multe specialităţi, de dovada plăţii taxei de avizare pentru fiecare dintre acestea. Alături de aceste documente, va fi necesar şi să completezi o cerere tip. Certificatul de Avizare a Înfiinţării va fi eliberat în cel mult 30 de zile după depunerea documentaţiei. Acesta trebuie prezentat la Direcţia de Sănătate Publică, alături de o cerere tip, de autorizaţia de liberă practică, de dovada deţinerii spaţiului şi de certificatul de avizare al cabinetului (eliberat de Colegiul Medicilor), pentru înscrierea în Registrul Unic al Cabinetelor Medicale.

În cazul înfiinţării unui cabinet fără personalitate juridică, vei avea nevoie de următoarele documente pentru obţinerea avizului: cerere tip, dosar plic, dovada dotărilor obligatorii de specialitate, contractul de societate, dovada deţinerii spaţiului, certificatele de membri în Colegiul Medicilor ale titularilor şi fişele de post ale acestora.

La cabinetele cu personalitate juridică vei avea nevoie de cerere tip, dosar plic, certificat de înregistrare la ORC, act constitutiv, dovada deţinerii spaţiului, declaraţia pe care o găseşti în Ordinul Ministerului Sănătăţii 153/2003 la art. 28, regulamentul de organizare şi funcţionare, fişele de post, orarul de activitate, copiile certificatelor de membri în Colegiul Medicilor din România ale titularilor şi dovada dotărilor obligatorii de specialitate.

În cazul neregulilor privind înfiinţarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, direcţiile de sănătate publică judeţene au datoria de a constata şi de a aplica sancţiunile prevăzute de lege

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite