Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Şantierul Naval Orşova va primi în sfârşit banii pe navele construite pentru olandezi în 2010. Ce greşeală a făcut compania din Olanda

4
16 Jun 2019 13:52:26
Autor: Afrodita Cicovschi

Şantierul Naval Orşova (simbol bursier SNO) a câştigat, după nouă ani, la Curtea de Arbitraj din Rotterdam, procesul cu firma Veka Shipbuilding BV din Olanda, companie care nu plătise construcţia a două nave costiere, în baza unor contracte semnate în 2010.

”Şantierul Naval Orşova informează acţionarii şi investitorii că în litigiul dintre societatea noastră (în calitate de constructor) şi firma olandeză Veka Shipbuilding BV (în calitate de client), aflat pe pe rolul Curţii de arbitraj de la Rotterdam (AKD NV), privind cererea noastră de obligare a clientului pentru asigurarea plăţii celor două nave costiere tip BT4500 construite şi neplătite de client, s-a pronunţat o hotărâre favorabilă companiei noastre, respectiv: obligarea firmei olandeze Veka Shipbuilding BV la deschiderea acreditivelor (L/C-urilor) pentru cele două nave, la nivelul preţului convenit anterior de părţi; în situaţia nerespectării deciziei privind deschiderea L/C-urilor în termen de patru săptămâni de la pronunţarea acesteia, clientul va fi obligat la plăţi penalizatoare”, arată un raport al companiei, fără a preciza însă valoarea contractului sau suma pe care o are de recuperat de la olandezi.
 
Decizia Curţii de arbitraj de la Rotterdam (AKD NV) a fost pronunţată la data de 13 iunie 2019.
 
Procesul de la Curtea de Arbitraj maritim de la Rotterdam, deschis împotriva Veka Shipbuilding BV din Olanda, are legătură cu contractele de construcţie şi livrare nave maritime încheiate la data de 14 decembrie 2010.
 
Navele în cauză nu au putut fi livrate la timp, deoarece compania olandeză nu şi-a respectat obligaţiile ce-i reveneau în conformitate cu prevederile contractuale, arată documente transmise Bursei de Valori Bucureşti de Şantierul Naval Orşova. În dosarul respectiv, Şantierul Naval Orşova a formulat propriile pretenţii, astfel încât firma olandeză Veka să fie obligată la preluarea a două nave costiere executate în baza contractelor din 2010 şi să achite pe lângă preţul din contract şi un preţ suplimentar ca urmare a transmiterii cu întârziere şi a modificărilor din documentaţia tehnică, scrie news.ro.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Galeriu Crestinu
16.06.2019, 16:50:56

...mereu am fost tratati ca prostii si tras tzepe de "investitorii" strategici borfasi in cardasie cu MAFIA-PSD.... ....Si banii astia vor fi inghititi imediat de aceiasi borfasi lacomi SRI-PSD ...pentru "buget".....adica buzunarul lor propriu...

+1 (1 vot)
Alexandru Preda
16.06.2019, 18:11:03

Nu e nevoie nici de PSD, nici de alt partid la putere. Suntem bătaia de joc a străinilor. Tu nu vezi ce nenorocite de fructe și legume din diverse tari sunt în magazine? Nu ții minte cum după Revoluție erau pline magazinele de carne congelata de curcan adusa din State și de banane furajere? Suntem stat din lumea a treia pentru domnii din UE și ne-o trag cu orice ocazie. Au avut nevoie de noi în UE ca poată de desfacere. Americanii au nevoie de noi ca să le cumpărăm armament. Suntem exploatați și conduși nu de cei care ne "conduc" în România , ci de UE, de SUA...

0 (2 voturi)
Costique
17.06.2019, 09:11:06

A avut dreptate Brancusi: " V-am lasat saraci si prosti, v-am gasit si mai saraci si mai prosti!". Cand unul ca cel mai sus isi inchipuie ca din cauza UE nu s-a dezvoltat Romania...si nu vanzatorilor de tara din interior...ce sa ma mai mir... Ratatilor care asteptati ca altii sa faca si sa fie de vina, Romania are jumatate din populatia Poloniei dar nici macar un sfert din PIB-ul lor. Polonia a luat de la UE fonduri nerambursabile de peste 100 miliarde euro pentru investitii, Romania nici macar 10% din cat au luat Polonezii. De ce ? Pai banii aia nu se pot fura asa usor cum se fura bugetul, te gaste cum l-au gasit pe Dragnea, si apoi guvernul da banii nostri sa acopere furaciunea, cum a facut si cu Dragnea, si cu Caritas, si cu FNI etc...Si vin idiotii si spun "UE ne vrea doar piata de desfacere"...pai de ce nu e Africa piata de desfacere, ca aia sunt mult mai multi? Pentru ca trebuie si platita marfa, nu? De ce nu se plange Polonia, care importa de 4 ori mai mult ca noi? Penutr ca "idiotii" polonezi produc si vand la randul lor nu? Prostia cu "strainii" a prins foarte bine la miticii romani, idioti care asteapta ca altii sa faca ca sa poata sa se planga ca altii au facut...Din cauza UE sunt pietele noastre pline de rosii turcesti?..."prostul nu-i prost destul daca nu e si fudul!"

+2 (2 voturi)
Lupul Sur
17.06.2019, 10:34:39

Felicitari domnule pentru punctul de vedere corect si concis. Este atat de usor sa dam vina pe altii fara sa vedem ca de fapt noi suntem vinovatii.

Modifică Setările