Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Şeful grupului Enel: Vânzarea activelor din România şi Slovacia se află în stadiu avansat

1
30 Oct 2014 18:37:37
Autor: Adina Vlad
Enel, care deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie din România, vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România FOTO balkaneu.com
Enel, care deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie din România, vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România FOTO balkaneu.com

Procesul de vânzare a activelor Enel din România şi Slovacia este aproape de a fi încheiat, a declarat directorul general al grupului, Francesco Starace, care a reiterat că investitorii interesaţi pot depune oferte angajante până la finele lui noiembrie.

„Vânzarea activelor se află într-un stadiu avansat. Există un anumit număr de cumpărători potenţiali, iar ofertele angajante vor fi primite pentru fiecare ţară în parte până la finele lunii noiembrie, la o distanţă de trei săptămâni“, a spus Starace, în timpul unei audieri în parlamentul italian, citat de publicaţia online Il Sole 24 Ore.
 
Starace a precizat că vânzarea activelor Enel din România şi Slovacia „nu reprezintă un vot de neîncredere în cele două pieţe“, ci că unităţile din cele două ţări au fost active uşor de identificat în încercarea de a atinge cifra ţintiţă prin programul de reducere al datoriilor.
 
În urmă cu două săptămâni, în timpul unei audieri în faţa Comisiei de Industrie din Senatul Italian, Starace a spus că procesul de vânzare a activelor din România este într-un stadiu uşor mai avansat decât cel din Slovacia. Şeful Enel a mai spus că State Grid Corporation of China, cea mai mare companie de stat de utilităţi din lume după venituri, s-a arătat interesată să cumpere operaţiunile de distribuţie şi vânzare din România.
 
Compania de stat Nuclearelectrica a anunţat, în septembrie, că analizează posibilitatea de a cumpăra o parte dintre operaţiunile Enel în România, însă nu a înaintat încă nicio ofertă, decizia urmând să fie discutată de către acţionari.
 
Enel este compania de utilităţi cu cele mai mari datorii din Europa, astfel că grupul italian a decis să vândă active în valoare de peste 4 miliarde de euro pâna la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei şi pentru a-şi păstra ratingul pentru investiţii.
 
În România, unde Enel deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie, grupul vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).
 
Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

Mai puteţi citi:
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

.....
31.10.2014, 11:19:34

Banii datorati statului si abonatilor cine-i returneaza? Sau Ponta ii iarta pe italienii hoti cum i-a iertat si pe azerii sau ce erau aia cu rafinaria?

Modifică Setările