Metoda direcţionării traficului greu
În primul rând, spun liderii patronali, traficul de mărfuri este direcţionat astfel încât Valea Prahovei să fie greu sau imposibil de ocolit.
„Aproape toate trecătoarele rutiere peste Carpaţi (în special cele dintre Moldova şi Transilvania) sunt lăsate în paragină, cu mari restricţii de tonaj.
Astfel, transportatorii de marfă sunt nevoiţi să coboare până la Buzău-Ploieşti, apoi pe DN1A, pentru a ajunge la Braşov sau Sibiu“, a explicat Augustin Hagiu, consultant în transporturi şi fost preşedinte al Federaţiei Operatorilor Români de Transport.
Metoda numărătorii discreţionare
O altă metodă de a umfla traficul se referă, de data asta, la cifrele din raportărilor oficiale.
Măsurarea traficului se face pe DN1 prin metoda capacităţii (1 TIR = 4 autoturisme), în timp ce pe Valea Oltului se face după metoda numerică (1 TIR = 1 vehicul).
În acest fel, deşi pe Valea Oltului şi pe Valea Prahovei trec, numeric, la fel de multe autovehicule, pe DN1 recensămintele de trafic arată cifre mult mai mari.
Estimările de cost, întoarse din condei
În plus, estimările de cost pentru Comarnic-Braşov arată 1,1 miliarde de euro, în timp ce pentru Sibiu-Piteşti ar fi 1,8 miliarde de euro, când lucrurile stau de fapt invers.
„Un tunel pe Comarnic-Braşov este estimat la 15 milioane de euro/km per tub, în timp ce pe Sibiu-Piteşti estimările anunţate oficial urcă până la 27 de milioane de euro/km per tub. Toate acestea, doar pentru ca Guvernul să justifice necesitatea construirii autostrăzii Comarnic-Braşov, în detrimentul tronsonului Sibiu-Piteşti”, a subliniat Mihai Crăciun, liderul asociaţiei Construim România.
La rândul său, Ion Lixandru, preşedintele Asociaţiei Române de Logistică (ARILOG), a arătat că pe eventualul tronson Comarnic-Braşov – „care pleacă de la nimic şi ajunge la nimic“ – maşinile ar urca până la altitudini de 1.100 de metri, faţă de 600-700 de metri altitudine pe Sibiu-Piteşti.
„Să urci cu 40 de tone la 1.100 de metri înseamnă costuri inutile, pentru că ai un consum suplimentar de carburant, dar camioanele trebuie să mai şi coboare, deci ai uzuri suplimentare şi la plăcuţele de frână“, a conchis liderul patronal.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
4 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Normal ca oamenii astia au dreptate, pai toata lumea din sud merge in concediu la Pitesti. La Brasov, Rasnov, Fagaras, Predeal, Sinaia, Azuga, Busteni, acolo nu ar calca nici un roman in concediu. Poate vara s-ar rataci careva, dar iarna e imposibil asa ceva. Hai sa fim seriosi si sa scriem articole care cer macar un IQ de 100. Inteleg ca Dacia are nevoie de autostrada, cat si locuitorii din zona Arges, dar sa nu fim aberanti cand ne gandim la utilitatea drumului. Cu siguranta e mai scump cel pana la Brasov, dar e mai important.
Care ar fi solutiile?
Umflat ? D'aia am stat doua ore pe drum intre Sinaia si Predeal ? Ce aberatii spun oamenii astia !
Parerea mea este ca traficul este in mod intentionat restrictionat si nu se iau masuri reale de fluidizare.Nu s-au construit pasaje pentru pietoni,nu este bine reglementata viteza de circulatie (ma refer la viteza minima), reguli stricte privind depasirea,separatoare de sens si viraj la stanga,benzi de accelerare si decelerare,„bretele”, de incadrare pe sensul de mers,excesul de treceri pentru pietoni si de sensuri unice,etc,etc