Acordul cu ExxonMobil ar putea fi reziliat. Ce modificări a adus Guvernul legii petrolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Petrom
FOTO Petrom

Noile modificări aduse Legii petrolului, supuse luni dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Economiei şi aprobate în şedinţa de marţi a Executivului, dau posibilitatea Guvernului să rezilieze acordul încheiat cu Exxon pentru exploatarea perimetrelor din Marea Neagră.

Proiectul de OUG prevede că, în cazul în care e vorba despre un acord petrolier în vigoare (cazul ExxonMobil), ”Guvernul, din motive de siguranţă naţională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”.

Proiectul mai prevede că titularul unui acord petrolier (cum este cazul ExxonMobil) poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite doar dacă are ”aprobarea Guvernului”.

Cu ajutorul acestui proiect, Guvernul poate bloca orice încercare a ExxonMobil de a vinde operaţiunile din Marea Neagră unei companii cu care guvernul nu este de acord, dând Executivului drept de veto pentru transferul de licenţă.

Exxon Mobil a trimis o scrisoare în care înştiinţează părţile interesate despre intenţia de a ieşi din proiectul Neptun Deep, fie prin vânzarea integrală a companiei care are drepturile de extracţie, fie prin vânzarea cotei sale de 50% din drepturile din perimetrul din Marea Neagră.

Grupul american a informat în scris cel puţin trei actori implicaţi în proiectul din Marea Neagră că intenţia este să plece: Guvernul României, Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi OMV Petrom, compania care este partener în proiect.

Exxon Mobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze (România consumă 11 miliarde pe an), însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.

Ulterior, premierul Ludovic Orban a spus că nu s-a luat o decizie privind vânzarea către Lukoil şi că România îşi doreşte „un partener serios”, dar „nu putem hotărî noi”.

La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că o prioritate a mandatului său este ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp, însă a transmis companiei Exxon că, dacă doreşte să plece, ”să respecte legislaţia românească pe care au folosit-o când au intrat”.

”Exxon, din toate informaţiile pe care le avem, se pare că a decis să testeze vânzarea participaţiei de 50% pe care o aveau la acest proiect (Neptun Deep – n.r). De ce au luat decizia asta, nu mă întrebaţi, dar, dacă ne uităm la OUG 114 şi la bulibăşeala privitoare la legislaţia rivitoare la taxarea exploataţilor offshore şi la toate promisunile neonorate făcute de guvernările PSD şi la schimbările peste noapte ale diferitelor poziţii ale Guvernului putem să găsim un răsuns la aceste decizii. Ne dorim un partener – în cazul în care Exxon va decide să vândă – un partener serios, care să fie din zona parteneriatelor noastre, UE,NATO. Nu putem hotărî noi”, a declarat,la Digi 24, Ludovic Orban.

Acesta a precizat că nu s-a luat o decizie de vânzare către Lukoil.

”De altfel, există un posibil consorţiu care să cuprindă Romgaz, OMV Petrom şi o altă companie care poate să genereze o ofertă care să determine Exxon să ia o decizie”, a mai spus premierul.

Surse citate de Hotnews spun că cea de-a treia companie ar fi compania naţională de gaze naturale din Polonia, PGNiG.

În ce priveşte participaţiile pe care le-ar putea deţine cele trei companii, aceleaşi surse spun că Romgaz ar urma să deţină 20% din proiect, compania din Polonia încă 20%, iar OMV 10%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite