VIDEO Arin Stănescu, administratorul judicar al fostelor combinate Mechel, la Adevărul Live: Am trimis o ladă de documente către Direcţia Antifraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul de la Târgovişte a fost primul dintre cele cinci care şi-a reluat producţia după preluarea de la Mechel FOTO Adevărul
Combinatul de la Târgovişte a fost primul dintre cele cinci care şi-a reluat producţia după preluarea de la Mechel FOTO Adevărul

Valoarea totală a creanţelor pentru fostele combinate Mechel totalizează peste 2 miliarde de lei, în acest moment uzinele având peste 2.000 de angajaţi, a declarat Arin Stănescu, proprietarul RVA Insolvency, administratorul judiciar al unităţilor. În acest moment, Combinatul de Oţeluri speciale produce 33.000 de tone pe lună. Unitatea de la Oţelul Roşu va fi vândută.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Despre instalaţiile trimise de Mechel în Rusia

Aurel Diamandi: Este un folclor urban. Mechel a trimis în Rusia, la Celiabinsk, o maşină de forjat radial de 55 de centimetri. E adevărat, putea face ţevi de tun şi, de asemenea, a realizat ogive pentru bombe. Atunci când s-a vândut, maşina nu lucra. Ea nu a fost donată, ci vândută, iar Mechel a primit atunci toate avizele. Pentru ca secţia să fie rentabilă ea trebuia să producă peste 2.000 de tone, ori nu avea comenzi decât de 4-500 de tone producţie. În plus, erau cinci astfel de forje, s-a vândut una, mai sunt patru. Noi am încercat să le vindem şi pe acestea şi nu am reuşit.

Despre relaţia cu Fiscul

Arin Stănescu: Acum o să port pălăria de preşedinte al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR). Fiscul moţăie până când societăţile sunt aproape de insolvenţă şi apoi e foarte vioi să recupereze datorii. Am avut discuţii interminabile şi în privinţa Codului Insolvenţei. Acum este o problemă cu rolul administratorului judiciar. De exemplu, la COS Târgovişte avem o situaţie specială: Direcţia Antifraudă a venit să ceară o serie de documente. Dar administratorul judiciar se află sub directa coordonare a judecătorului, nu se poate amesteca un organ al administraţiei. Am înţeles că inspectorii Direcţiei Antifraudă au fost detaşaţi către Parchet. Le-am cerut aceste documente că lucrează sub îndrumarea procurorilor, dar nu le-au prezentat. Noi oricum am hotărât să le trimitem documentele respective pentru că nu avem nimic de ascuns. Dar administratorul judiciar nu trebuie să lucreze pentru Fisc, care nu este decât unul dintre creditori. Se poate spune că după adoptarea noului Cod al Insolvenţei, relaţia cu Fiscul s-a deteriorat. Eu cred că Fiscul a spus mai departe la Guvern că se pot recupera miliarde de lei din insolvenţe pentru a se aduce bani la buget. Or, nu este adevărat, 80% din companiile din România care intră în insolvenţă nu au bunuri. În România, masa credală totală este de 140 de miliarde de lei acum, iar către buget se datorează 40 de miliarde.

Energia reprezintă 17% din costuri

Aurel Diamandi: COS Târgovişte este capabil să producă orice tip de oţel pentru poduri sau viaducte. În acest moment energia este 17% din costul total. Am realizat anul trecut un program în care se lucrează noaptea, între 23-7, când energia este mai ieftină, şi apoi am realizat o economie de 8 lei pe tonă. Pe oţelărie oricum angajaţii sunt prezenţi pe trei schimburi, chiar dacă nu se lucrează, pentru că instalaţiile sunt incandescente.

Apoi mai este fierul vechi. Dacă statul ar crea o facilitate pentru fierul vechi ar fi mai bine. Acum fierul vechi se exportă la combinatele de la Izmir, şi apoi se importă oţel din Turcia, ceea ce este o concurenţă.

Există măsuri specifice şi pentru reducerea consumului de gaz, de exemplu la Târgovişte vrem să modernizăm arzătoarele.

Care este planul pentru fiecare combinat în parte

Arin Stănescu: Combinatele de la Târgovişte şi Câmpia Turzii vor fuziona, iar combinatul de la Câmpia Turzii va deveni punct de lucru, aşa cum unitatea de la Oţelul Roşu este punct de lucru pentru Ductil Steel Buzău. Combinatul de la Oţelul Roşu va fi vândut, avem negocieri cu investitori şi din Europa şi din India. Noul proprietar va redeschide apoi combinatul. Decât să îl dăm cu 10 milioane de euro, este evident că suma aceasta nu acoperă datoriile. Aşa că este mult mai bine să îl valorificăm şi să producă şi astfel va genera mai mulţi bani. La Câmpia Turzii judecătorul sindic a aprobat deja fuziunea cu COS Târgovişte, mai este nevoie şi ca judecătorul de la Dâmboviţa să aprobe planul de reorganizare pentru combinatul de la Târgovişte.

Creanţe totale de 2 miliarde de lei

Arin Stănescu: Per total, valoarea creanţelor este de 2 miliarde de lei. Punctul de la Oţelul Roşu va fi scos pe piaţă, am demarat deja discuţii. Evident că cel care va prelua Oţelul Roşu va începe şi acolo producţia. La Târgovişte avem cei mai mulţi salariaţi, 1.336. Am repornit atât Câmpia Turzii cu o secţie, cât şi Laminorul Brăila, cu 500 de angajaţi la cele două. Mai avem un grup de 500 la Ductil Steel Buzău. Deci avem peste 2.000 de salariaţi, nu mai sunt multe companii care să aibă atâta în România. La Industria Sârmei Câmpia Turzii s-au plătit salariile şi datoriile către stat.

Despre cauzele insolvenţelor pentru aceste companii

 

Arin Stănescu: Combinatul de Oţeluri Speciale produce din plin. Eu vă pot spune ce anume a provocat intrarea în insolvenţă. S-a produs o scădere a consumului, din cauza crizei în care România a intrat din trimestrul al patrulea din 2008. Nici acum nu am ieşit pe de-a-ntregul, dar oricum situaţia e mai bună. A fost şi o chestiune de management destul de complicată: se trimiteau propuneri din România către Moscova.

Aurel Diamandi: Nu exista o flexiiblitate. Toate aprobările de schimbări de plan se făceau de la Moscova. În noiembrie 2012 COS Târgovişte era oprit total. Apoi am pornit cu 15.000 de tone pe lună, acum am ajuns la 33.000 de tone. Ca să fim viabili trebuie să producem peste 25.000 de tone lunar. Acum combinatul lucrează la 80% din capacitate. 


În februarie 2013, cele cinci combinate pe care grupul rus Mechel le deţinea în România au fost vândute pentru numai 230 de lei firmei Invest Nikarom. Ulterior, combinatele au intrat în insolvenţă. Discutăm la Adevărul Live, începând cu ora 14.00, alături de Arin Stănescu, proprietarul RVA Insolvency Specialists, administratorul judiciar al combinatelor, şi cu Aurel Diamandi, directorul de producţie al COS Târgovişte, despre starea uzinelor.

Vom discuta cu invitaţii din studioul Adevărul Live despre planul de reorganizare a combinatelor, despre situaţia angajaţilor din aceste fabrici şi despre dificultăţile cu care se confruntă acestea.  

Vor fuziona COS Târgovişte cu Industria Sârmei Câmpia Turzii, va fi vândută unitatea de la Oţelul Roşu, au fost o serie de instalaţii mutate în Rusia de fostul acţionar, aşa cum susţin sindicaliştii, sunt alte întrebări la care vor răspunde invitaţii din studioul Adevărul Live. 

Invest Nikarom este controlată de către Victor Chumakov şi Svetlana Chumakova. Firma, cu sediul social în Bucureşti, a fost înregistrată la Registrul Comerţului în anul 1993 şi are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite