UPDATE ELCEN, pe urmele RADET. Conducerea companiei ar putea decide joi intrarea în insolvenţă. Ce spune ANRE despre această situaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Administraţie (CA) al Elcen, companie controlată de Ministerul Energiei, ar putea decide joi intrarea societăţii în insolvenţă, după decizia de miercuri a consilierilor generali ai Capitalei, de intrare în insolvenţă a RADET, au declarat surse din piaţă pentru News.ro.

Decizia urmează să fie luată într-o şedinţă a Consiliului de Administraţie programată pentru joi. „După intrarea RADET în insolvenţă, compania Elcen nu prea mai are altă soluţie decât să ceară şi ea insolvenţa, pentru că este la mijloc între RADET şi furnizorii de gaze pe lanţul datoriilor“, au spus sursele citate pentru News.ro. 

RADET are datorii de 3,6 miliarde lei către Elcen, companie care, din cauză că nu primeşte banii de la RADET, are datorii restante către furnizorii de gaze - Romgaz şi ENGIE. 

Consilierii generali ai Capitalei au decis, miercuri, începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET. Sorin Chiriţă, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, a declarat că joi va înainta Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în insolvenţă.

„Coordonare cu primăria“

Ulterior, Dan Agrişan, membru în Consiliul de Administraţie al ELCEN a afirmat că acesta se va întruni pentru a discuta care sunt soluţiile pe care le poate aborda compania după decizia RADET de a-şi cere insolvenţa, una dintre soluţii fiind intrarea în insolvenţă inclusiv a ELCEN. 

„S-a făcut o analiză a situaţiei, analiză pe care o vom discuta după-amiază în CA. Se vor analiza mai multe opţiuni. Cu siguranţă, o să fie pe masă toate soluţiile. Dacă ELCEN nu ar intra în insolvenţă, ar fi într-o situaţie şi mai dificilă decât dacă ar intra“, a susţinut Agrişan, citat de Agerpres.ro.

Întrebat dacă situaţia actuală poate ameninţa alimentarea cu energie termică în această iarnă pentru locuitorii Capitalei, Agrişan a susţinut că acest lucru depinde de modul în care se coordonează toţi actorii de pe lanţul de producere şi furnizare a căldurii.

„Riscul ca alimentarea să fie ameninţată există în fiecare an, dar nu depinde în totalitate de noi. Nu văd un risc mai mare în momentul de faţă, dacă ne coordonăm cu primăria şi cu RADET. Am convingerea că îşi vor asuma posibilităţile pe care le au pentru furnizarea energiei. Nu cred că vor fi probleme, soluţii există şi din partea dumnealor. Nu am văzut vreo dorinţă de a lăsa responsabilitatea pe umerii altora“, a subliniat reprezentantul ELCEN.

Potrivit acestuia, intrarea în insolvenţă a RADET înseamnă o încercare de rezolvare a situaţiei care trenează de câţiva ani cu privire la lanţul datoriilor din acest sector.

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, miercuri, un proiect de hotărâre care prevede mandatarea Consiliului de Administraţie (CA) al RADET pentru a lua „toate măsurile necesare continuării actrivităţii şi garantării livrării agentului termic“.

Potrivit proiectului de hotărâre, conducerea RADET este mandatată să ia „toate măsurile tehnice, juridice şi economice necesare pentru asigurarea continuităţii activităţii RADET, în vederea garantării livrării agentului termic pentru populaţie şi pentru instituţiile racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică“.

Consilierii generali au votat şi un amendament la acest proiect, care prevede începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET. Amendamentul a fost votat cu 28 de voturi „pentru“, din partea consilierilor PSD şi ALDE.

„Insolvenţa înseamnă reorganizare, nu faliment“, a declarat Sorin Chiriţă.

RADET, datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. Aproximativ 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).

În ultimele săptămâni, RADET şi ELCEN au fost angrenate într-un război al declaraţiilor, în condiţiile în care Distrigaz Sud a redus livrările de gaze către ELCEN pentru a putea, la rândul său, să îşi recupereze o datorie de 147 de milioane de lei de la compania de stat.

RADET are datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, care are, la rândul ei, datorii de 1,6 miliarde de lei către furnizorii săi de bunuri şi servicii.

ANRE: Alimentarea cu energie termică a Capitalei nu ar trebui să fie afectată de problemele RADET şi ELCEN

Funcţionarea sistemului de alimentare cu energie termică a municipiului Bucureşti, din punct de vedere tehnic şi tehnologic, nu ar trebui să fie afectată la iarnă de problemele financiare în relaţiile dintre Elcen şi RADET, entităţi care ar putea intra curând în insolvenţă, a declarat joi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.

Întrebat dacă bucureştenii riscă să rămână fără căldură, acesta a dat un răspuns negativ. 

”Intrarea în insolvenţă a unei entităţi juridice, indiferent că este societate comercială sau, în cazul acesta, regie, nu e o nenorocire. Să nu ne imaginăm că se întâmplă la noapte blocarea activităţii normale. Este de fapt un proces pe care legea română îl oferă, de clarificare a relaţiilor de natură comercială şi financiară între cele două unităţi, şi pe de altă parte e o variantă de soluţie pe care, în acest moment, municipiul Bucureşti a ales-o”, a spus Calotă, care este responsabil cu partea de termoficare în cadrul ANRE.

Vicepreşedintele ANRE susţine că tensiunea dintre Elcen şi RADET este rezultatulunor "acumulări istorice" de natură financiară.

”Să sperăm că e începutul unui drum de clarificare şi că în iarna aceasta nu vor fi sincope în alimentarea cu energie termică a municipiului Bucureşti”, a mai spus Calotă. 

Decizia municipalităţii bucureştene de a demara procesul intrării RADET în insolvenţa este o soluţie de natură financiară, pentru că ”ea trebuie până la urmă să genereze procesul legal de clarificare a datoriilor istorice dintre RADET şi Elcen, iar pe de altă parte trebuie să contureze un regim de colaborare între furnizor, producătorul Elcen şi furnizorul de utilităţi către blocurile din Bucureşti, RADET, mult mai mult decât până acum”, susţine reprezentantul ANRE. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite