Arin Stănescu la Adevărul Live: Planul de reorganizare a combinatului COS Târgovişte a fost aprobat de creditori, instanţa trebuie să-l confirme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am discutat astăzi, la Adevărul Live, cu avocatul Arin Stănescu, administratorul judiciar al combinatelor care au aparţinut grupului rus Mechel, despre starea acestor companii, aflate în insolvenţă. În studioul nostru am vorbit şi cu reprezentantul administratorului special al COS Târgovişte şi Mechel Câmpia Turzii, Carmen Sanda.

În februarie 2013, cele cinci combinate pe care grupul rus Mechel le deţinea în România au fost vândute pentru numai 230 de lei firmei Invest Nikarom. Ulterior, combinatele au intrat în insolvenţă. Am discutat la Adevărul Live, alături de Arin Stănescu, administratorul judiciar al combinatelor, despre starea uzinelor.

Invitatul din studioul Adevărul Live a vorbit despre planul de reorganizare a combinatelor, despre situaţia angajaţilor din aceste fabrici şi despre dificultăţile cu care se confruntă acestea.  

Vor fuziona COS Târgovişte cu Industria Sârmei Câmpia Turzii, va fi vândută unitatea de la Oţelul Roşu şi cum decurge relaţia dintre administratorul judiciar şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în calitate de credit al combinatelor, sunt alte întrebări la care va răspunde invitatul Adevărul Live. 

Invest Nikarom este controlată de către Victor Chumakov şi Svetlana Chumakova. Firma, cu sediul social în Bucureşti, a fost înregistrată la Registrul Comerţului în anul 1993 şi are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente.

Principalele declaraţii ale lui Arin Stănescu, administratorul judiciar al combinatelor care au aparţinut grupului rus Mechel, Laminorul Brăila şi Ductil Steel Buzău, şi ale lui Carmen Sanda, reprezentantul administratorului judiciar al COS Târgovişte şi Mechel Câmpia Turzii:

** Votul negativ dat de ANAF faţă de planul de reorganizare de la combinatul COS Târgovişte arată că Fiscul nu se comportă ca un creditor privat, cum ar fi legal.

** Când astfel de voturi sunt negative, societatea intră în faliment în locul reorganizării

** Au fost efectuate viramente chiar în timpul procedurii de insolvenţă, ceea ce arată că Fiscul - votând pozitiv - câştigă mai mult aşa decât dacă societatea ar da faliment

** Intrarea în faliment ar însemna pierderea a 2.500 de locuri de muncă, deoarece aceste combinate sunt furnizoare pentru o întreagă industrie. 1.500 de locuri de muncă directe, la COS Târgovişte, şi alte 1.000 la celelalte combinate..

image

** Planurile de reorganizare prevăd o fuziune prin absorbţie a combinatelor Industria Sârmei Câmpia Turzii (ISCT) şi COS Târgovişte. Mai exact, COS va absorbi ISCT. Totul depinde de votul ANAF.

** În momentul în care se va opera fuziunea, ISCT va ieşi din insolvenţă, iar COS va rămâne în această procedură timp de trei ani.

** Laminorul Brăila - există toate şansele de redresare, dar nu am primit încă sprijin din partea ANAF. Fiscul este preocupat doar să ne golească conturile. De fapt, şi la Brăila este aceeaşi situaţie ca la COS Târgovişte. 

** Atragem atenţia ANAF că, dacă va lua banii înainte, atunci nu vom putea continua producţia şi intrăm în faliment.

** Noi intenţionăm să plătim întreaga creanţă, dar nu în primul trimestru, ci în timp. Legal, am putea eşalona pe cinci ani, am propus trei ani, dar iată că Fiscul se grăbeşte şi insistă să plătim mai repede

** Punctul de lucru Oţelu Roşu nu mai operează, vrem să vindem activele de acolo. Credem că vom putea obţine cel puţin 12 milioane de euro pe ele, am avut deja discuţii foarte serioase cu firme din domeniu

** Au fost trei investitori posibili, chiar şi azi au venit oameni interesaţi, dar ei aşteaptă şi confirmarea planurilor de reorganizare

** Planurile de reorganizare la toate aceste combinate au o componentă de creştere a producţiei, implicit de creare a locurilor noi de muncă, dar principalul obiectiv este plata creanţelor

** Aversa: acţionarul majoritar, statul român, a cerut falimentul, deci nu e în reorganizare judiciară. Am primit trei milioane de lei, dar a trebuit să restituim aceşti bani. Din fericire, am câştigat împreună cu dl Topolinski, procesul cu AAAS

** După regulile UE, Aversa nu poate rămâne în interiorul Bucureştiului (n.n. - zona comercială Obor), trebuie relocată pentru că este, totuşi, o activitate poluantă acolo.

** Fiscul este un creditor ca toţi ceilalţi şi nu are rost să facă presiuni

** Ordinul 1.0009 pentru alegerea practicienilor în insolvenţă, dar de multe ori resping pentru că nu sunt pregătiţi

** Cred că cineva l-a minţit pe premier şi i-a spus că principalul avantaj al aplicării insolvenţelor ar fi că aduce mai mulţi bani la buget. Dar 80% din firmele în insolvenţă sunt firme fără bunuri - de unde să recuperăm

** Recuperare: 20% dacă are creanţele certe şi creditorul este garantat; dacă nu - 2-3%. Fiscul trebuie să înveţe că statul nu are stea în frunte, dacă nu apare în calitate de creditor garantat atunci este ca orice alt creditor.


Carmen Sanda şi Arin Stănescu, în Studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

image

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite