Afacere cu grădiniţă particulară. Cum să începi o activitate în acest domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacere cu grădiniţă particulară: cererea este mare, dar şi condiţiile pentru autorizare sunt dure, în timp ce investiţia iniţială poate ajunge la zeci sau sute de mii de euro dacă trebuie să cumpăraţi un imobil
Afacere cu grădiniţă particulară: cererea este mare, dar şi condiţiile pentru autorizare sunt dure, în timp ce investiţia iniţială poate ajunge la zeci sau sute de mii de euro dacă trebuie să cumpăraţi un imobil

Dacă vreţi să vă lansaţi într-un sector unde cererea este mare, atunci o afacere cu grădiniţă particulară este numai bună. „Adevărul“ vă prezintă ce trebuie să ştiţi despre acest domeniu.

La mare cerere în ziua de astăzi, grădiniţele particulare apar ca ciupercile după ploaie, şi asta pentru că patronii lor reuşesc să convingă parinţii copiilor să scoată bani grei din buzunar pentru a le da copiilor un start bun în viaţă.

Ce autorizaţii sunt necesare pentru o afacere cu grădiniţă particulară

Potrivit Romanian Law Boutique, o afacere cu grădiniţă particulară presupune mai multe etape. În primul rând trebuie constituită societatea comercială prin care se doreşte operarea grădiniţei. Dacă nu doriţi ca activitatea să se desfăşoare printr-o companie, atunci puteţi opta pentru constituirea unei asociaţii sau fundaţii cu acelaşi scop. Ulterior, este nevoie de autorizarea din partea Ministerului Educaţiei.

Autorizaţia trebuie eliberată de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP). Autorizaţia de funcţionare dată de aceasta este provizorie, ulterior fiind nevoie de acreditarea grădiniţei.

De asemenea, este necesară obţinerea autorizaţiei sanitare din partea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

Un ghid privind toate actele necesare se poate descărca aici. Cel mai sigur este să apelaţi la o firmă de consultanţă sau de avocatură pentru a şti exact paşii necesari.

Evident, este nevoie şi de spaţiul necesar desfăşurării activităţii, de dotări şi de educatoarele care se vor ocupa de copii.

Ce tarife se practică într-o afacere cu grădiniţă particulară

De profesie economist, Cristina Cocioabă, şi-a deschis în anul 2013 o grădiniţă privată în sectorul 4 din Bucureşti. Aceasta se numeşte Arici Pogonici SRL-D şi a fost înfiinţată cu ajutorul finanţării primite prin intermediul unui program de încurajare a companiilor aflate la început de drum. Programul se derula atunci prin Ministerul Economiei, dar acum este gestionat de către Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri.

Ea a obţinut în 2011 finanţarea de la stat pentru înfiinţarea grădiniţei, iar cofinanţarea a fost asigurată de asociata ei. Cel mai greu moment a fost obţinerea autorizaţiilor de funcţionare a grădiniţiei, proces care a durat câteva luni, astfel încât grădiniţia nu a putut fi funcţională până în toamna anului 2011.

Tarifele pentru înscrierea la grădiniţa Arici Pogonici încep de la 500 lei/lună (pentru program scurt – 7:30 – 12:30, cu mic dejun inclus) şi pot ajunge la 700 lei/lună +15 lei/zi (pentru program lung, de la 7:30 la 18:00, care include mic dejun+prânz+gustare). În aceste tarife sunt incluse toate rechi­zitele şi materialele didactice necesare pentru derularea activităţilor grădiniţei, potrivit Ziarului Financiar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite