Afacere cu trandafiri pentru dulceaţă. Costuri mari, riscuri mari, dar şi răsplată pe măsură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afacerile cu trandafiri pentru dulceaţă, în special Trandafirul de Damasc, comportă multe riscuri, costurile iniţiale sunt mari, dar şi recompensele sunt pe măsură, în special în cazul în care marfa ajunge la export, unde se pot cere sume mai mari pentru astfel de delicatese. „Adevărul“ vă prezintă tot ce trebuie să ştiţi pentru a demara un astfel de proiect.

În primul rând trebuie precizat că nu orice trandafir poate fi utilizat pentru a produce celebra dulceaţă. Cultivatorii folosesc în special Trandafirul de Damasc, pe numele său ştiinţific Rosa Damascena. Acesta este foarte parfumat şi a fost adus în Europa în secolul al XIII-lea de către cruciaţi din zona Damascului, Siria, de unde îi provine şi numele.

Afacere cu trandafiri pentru dulceaţă. Cât costă butaşul

Înfiinţarea unei plantaţii cu Trandafiri de Damasc nu este deloc ieftină. Pe site-uri de profil, un astfel de butaş se vinde cu 25 de lei. Portalul Famousroses.eu vinde butaşii de Trandafir de Damasc la 23,4 lei bucata dacă se comandă mai puţin de 50 de fire, preţurile scăzând tot mai mult pe măsura creşterii comenzilor. Astfel, la mai mult de 900 de bucăţi, preţul scade la 9,36 de lei bucata.

Lucian Inţa din Reghin şi prietenul său din copilărie Gabriel Marcu au înfiinţat pe o suprafaţă de 1,12 hectare o plantaţie de coacăz negru, una de cătină, una de mur şi o una de trandafiri pentru dulceaţă. Din toată suprafaţa, trandafirii de dulceaţă au acoperit 0,28 de hectare, însumând 1.280 de butaşi din soiul cătărător german Sachsengruss. Fiind un soi căţărător, pentru plantaţie sunt necesari spalieri, iar butaşii au fost plantaţi la o distanţă de 2,6 metri şi un interval între rânduri de 0,7 metri. Cei doi au cheltuit 5,75 de lei pe fiecare butaş, astfel că numai pe butaşi au dat 1.640 euro, potrivit Angrointel.ro

La o suprafaţă de un hectar sunt necesari în jur de 6.000 de butaşi, astfel că la un preţ mediu de 7 lei pe butaş, înfiinţarea unei plantaţii ar costa 42.000 de lei pe un hectar, adică aproximativ 9.500 de euro.

Terenul nu necesită pregătiri suplimentare înainte de plantare, doar arat şi discuit. Plantarea cea mai potrivită este toamna, în luna noiembrie, sau primăvara, după dezgheţarea solului. Butaşii se plantează în gropi cu o adâncime de circa 60 de centimetri. De asemenea, este recomandat ca aceştia să fie dispuşi pe rânduri, pentru ca praşila să fie realizată mecanic, în caz contrar fiind nevoie ca lucrările să fie făcute manual.

Afacere cu trandafiri pentru dulceaţă. Irigarea 

Antreprenorii din Reghin mai arată, însă, că au cheltuit 500 de euro şi cele pe zece role de fir agrotextil, plus costul furtunului de irigat, adică alţi 220 de euro. Pe lângă aceste sume de bani, cei doi au mai cheltuit 13.000 de euro pentru irigarea plantaţiei de 1,12, astfel că pentru suprafaţa ocupată numai de trandafiri ar mai costa încă 3.250 de euro.

Irigarea este necesară pentru ca plantele să se dezvolte şi să producă flori mari şi multe. În primul an este recomandată irigarea o dată pe săptămână cu cel puţin 10 litri de apă pentru fiecare plantă. Din al doilea an, cantitatea poate fi redusă, însă. Este important ca în cazul ploilor sau inundaţiilor, apa să nu băltească pe plantaţie, fiind necesar un bun drenaj al acesteia.

În ţara noastră, Trandafirul de Damasc înfloreşte de la sfârşitul lunii mai până la finele lunii iunie.

Afacere cu trandafiri pentru dulceaţă. Recoltarea

Recoltarea trebuie realizată dimineaţa devreme, de preferinţă între orele 5 şi 10, cât timp este rouă. Este exclusă recoltarea între orele 10:00 şi 18:00. Se poate face şi o recoltare seară, dacă temperatura este mai scăzută, după ora 18:00. Recoltarea se face doar manual, prin tăiere, floare fiind recoltată cu tot cu receptacul, care are rolul de a încetinii procesul de deshidratare al petalelor, potrivit lui Lucian Inţa.

Omul de afaceri Gigi Dumbravă, care deţine o plantaţie de trandafiri de dulceaţă 0,5 hectare în comuna Cobadin, din judeţul Constanţa, spune că după recoltare urmează sortarea celor de o anumită consistenţă, urmată de îndepărtarea impurităţilor, operaţiunea fiind complet manuală, potrivit Wall-Street.ro. Ulterior, petalele sunt spălate, iar apoi intră în procesul de fabricare a dulceţii. După recoltare, florile trebuiesc prelucrate cât mai repede posibil pentru a preveni fermentarea lor. Florile stocate pentru mai mult de 12 ore îşi pierd jumătate din proprietăţi. La final, dulceaţa este pusă în borcane.

Afacere cu trandafiri pentru dulceaţă. Cu cât se vinde borcanul 

Preţul unui borcan de dulceaţă de trandafiri variază între doi şi cinci euro. Iar dacă produsul este bio, atunci se poate cere şi mai mult. În cazul în care marfa este exportată, atunci preţul mai poate creşte încă o dată.

Familia Florea din Ucea de Jos, judeţul Braşov, produce astfel de dulceaţă ecologică, iar acum primeşte comenzi atât din ţară, cât şi din străinătate. De la un trandafir se poate obţine o cantitate de 1,5-2 kilograme de dulceaţă. Familia vinde borcanul de 200 de grame cu 10 lei.

Pe jumătate de hectar, Gigi Dumbravă a produs îndeajuns de multă materie brută în primul an cât pentru a produce 2.500 de borcane a 330 de grame. Cantitatea creşte, însă, în timp, pe măsură ce trandafirii se dezvoltă şi înfloresc tot mai mult.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite