Afaceri pe care le poţi face de acasă. Exemple de mici afaceri care pot aduce profit cu sau fără ajutorul calculatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munca de acasă aduce şi bani, şi confort FOTO Fotolia
Munca de acasă aduce şi bani, şi confort FOTO Fotolia

Afaceri pe care le poţi face de acasă! Nu sunt afaceri în sensul clasic al cuvântului, dar sunt modalităţi prin care vă puteţi rotunji veniturile fără să părăsiţi domiciliul. Pe lângă meşteşugurile tradiţionale (off-line), practicabile acasă, după apariţia internetului s-au dezvoltat şi o puzderie de „business-uri“ online.

Cum să faci bani acasă. Vă prezentăm câteva exemple de activităţi (aparent) casnice din care aţi putea obţine câştiguri rezonabile.

Cooperatorii, primii oameni care au făcut bani acasă

Înainte de a ajunge la metodele actuale de câştig la domiciliu (online), este util să vedem cum au procedat primii oameni care au făcut bani muncind acasă.

Ei sunt cooperatorii, micii meşteşugari care s-au reunit în cooperative prin intermediul cărora doar îşi vindeau produsele confecţionate acasă. 

Primele cooperative din istoria omenirii au apărut la începutul secolului trecut, iar România se numără printre primele 10 ţări în care au funcţionat asociaţii de cooperatori. Acestea au fost, practic, primele afaceri pe care le puteai face de acasă.

Obiectele de artizanat, articolele din lemn, diversele unelte utile în casă, jucăriile, chiar unele sortimente de îmbrăcăminte, încălţăminte sau produsele alimentare (în special dulciurile) au fost principalele mărfuri produse acasă de către cooperatori, apoi vândute prin intermediul asociaţiilor cooperatiste.

Dacă în anii comunismului cooperatorii erau consideraţi „capitaliştii“ sistemului, acum, în capitalism, ei sunt consideraţi – desigur, pe nedrept – „comuniştii“ sistemului.

De fapt, esenţa mişcării cooperatiste conţine şi una şi alta, adică meşteşugarii produc şi vând marfa în regim capitalist, dar îşi administrează afacerile la comun, într-un fel de sistem centralizat (sistemul cooperatist), confundat adesea cu cel socialist.

Pe scurt, în cadrul cooperativelor se adună mărfurile membrilor cooperatori (produse, de regulă, acasă), apoi acestea se vând şi profiturile se distribuie astfel încât o jumătate rămâne în cooperativă, iar cealaltă jumătate se împarte în mod egal membrilor cooperatori.

În acest fel, meşteşugarul lucrează acasă, dar nu-şi mai bate capul să şi vândă marfa ori să alerge după diversele avizări birocratice, pentru că de acest aspect se ocupă cooperativa, în schimbul unei părţi din câştig.

Din păcate, sistemul cooperatist a intrat într-un con de umbră în perioada postdecembristă, însă avantajele sale – ca modalitate de a face bani acasă – au rămas, sunt şi acum, evidente.

Să ne gândim numai la persoanele cu dizabilităţi, care au capacitatea de a produce (stând acasă) diverse obiecte, dar nu se pot deplasa şi, cu atât mai puţin, nu se pot ocupa de administrarea businessului – acestea au cadrul perfect adecvat într-o cooperativă.

Au livrat produsul „meşteşugit“ acasă, apoi şi-au primit banii pentru el – de restul se ocupă cooperativa.

Aceasta ar putea fi o descriere pe scurt – poate superficială – a sistemului de afaceri pe care le poţi face de acasă, în regim cooperatist.

Afaceri pe care le poţi face de acasă - evaluează-ţi competenţele

Vorbind în continuare despre modalităţile off-line de a face bani acasă, cea mai populară formulă este deschiderea unei afaceri bazate pe lucrul pe care ştii cel mai bine să-l faci.

Eşti bun la matematică, română, istorie etc. sau ştii la perfecţie o limbă străină? Soluţia ar fi meditaţia, care intră în categoria afacerilor pe care le poţi face de acasă.

Stăpâneşti arta cosmeticii? Deschide un salon de înfrumuseţare chiar la tine acasă.

Croitoria, reparaţiile de electrocasnice (mai nou, de gadget-uri), confecţia de bijuterii, ceasornicăria – sunt tot atâtea afaceri pe care le poţi face de acasă.

Afaceri pe care le poţi face de acasă... la client

În ultimii ani s-au dezvoltat şi afaceri care se desfăşoară tot acasă, dar nu la prestator sau producător, ci chiar la client.

Pe lângă mai vechile meşteşuguri precum întreţinerea/repararea de instalaţii sanitare, zugrăvitul şi montarea de gresie-faianţă, mai nou au apărut şi serviciile de curăţenie, de coafură/frizerie/cosmetică, baby-sittingul, grădinăritul sau decoraţiunile interioare.

Executate de multe ori chiar sub supravegherea beneficiarului, astfel de servicii presupun maximă acurateţe şi calitate din partea prestatorului, dar sunt şi mult mai bine plătite.

Afaceri pe care le poţi face de acasă - business online

În sfârşit, am ajuns şi cele mai noi tipuri de afaceri pe care le poţi face de acasă: business-ul online.

Şi aici depinzi de abilităţile proprii, însă acestea sunt mult mai uşor de dobândit, iar munca este mai relaxată (pentru mulţi, chiar pasionantă), banii se fac mai uşor şi mai repede, astfel că afacerile online sunt pline de avantaje.

Printre cele mai căutate (şi bine plătite) sevicii online care se pot presta acasă sunt web-designul, administrarea de site(-uri), găzduirea în servere, programarea, service-ul pentru diversele device-uri (hardware), generarea de trafic pentru publicitate, transcrierea de proiecte, creaţia/editarea unor articole, creaţia de conţinut, contabilitatea, consultanţa (în tot mai multe domenii, de la juridic la medical sau psihologic), chiar producţia de fonograme etc.

Iată şi ceva inedit: recent a apărut una dintre cele mai neobişnuite, dar şi distractive modalităţi de a face bani acasă: ascultarea de melodii şi scrierea de recenzii pe baza lor.

Nu trebuie să investeşti nimic, sunt necesare doar cunoştintele de limba engleză pentru a scrie recenziile.

Platforma prin intermediul căreia poţi face bani folosindu-te de muzică se numeste „SliceThePie“.

Practic,  afacerile pe care le poţi face de acasă cu ajutorul internetului sunt nelimitate, la fel ca însăşi reţeaua web.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite