Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Afacerile lui Ion Ţiriac în afara României. Turneul de la Madrid a fost scos la vânzare, comerţul cu petrol are sediu în Cipru

0
30 Sep 2015 20:54:25
Autor: Daniel Ionascu
Afacerile lui Ion Ţiriac în afara României i-au adus notorietate, dar tot în România a făcut mai mulţi bani. Omul de afaceri a vândut în vară participaţia la Unicredit Ţiriac Bank şi mai controlează un pachet de acţiuni la asigurătorul Allianz-Ţiriac
Afacerile lui Ion Ţiriac în afara României i-au adus notorietate, dar tot în România a făcut mai mulţi bani. Omul de afaceri a vândut în vară participaţia la Unicredit Ţiriac Bank şi mai controlează un pachet de acţiuni la asigurătorul Allianz-Ţiriac

Mai mulţi români şi-au încercat norocul investind în afara graniţelor, însă aproape niciunul dintre aceste business-uri nu egalează afacerile lui Ion Ţiriac în afara României. Miliardarul a câştigat notorietate mondială investind în Turneul de tenis de la Madrid, iar acum îl vinde.

Afacerile lui Ion Ţiriac în afara României. Turneul ATP de la Madrid

Investiţiile lui Ţiriac în Madrid au început în urmă cu 14 ani, când miliardarul a obţinut din partea Primăriei oraşului Madrid dreptul de a investi circa 200 de milioane de euro în construcţia Caja Magica. Între timp, Ţiriac a construit aici un întreg complex sportiv.  Una dintre săli are 12.500 de locuri, alta de 3.500 locuri si ultima vine cu o capacitate de 2.500 locuri, toate având acoperişuri retractabile.
 
Turneul de la Madrid s-a dezvoltat continuu, ajungând unul dintre cele 12 turnee ATP World Tour Masters 1000, adică printre cele mai tari ale lumii. De-a lungul ultimilor ani, Turneul de la Madrid a fost câştigat de jucători de top, precum Roger Federer, Rafa Nadal, Novak Djokovic şi Andy Murray.
 
Competitia i-a adus doar în 2015 un profit de 35 de milioane de euro lui Ion Tiriac. Omul de afaceri se află acum îin negocieri pentru a vinde turneul de tenis de la Madrid, iar suma cerută este una fabuloasă: 250 de milioane de dolari, potrivit Profit.ro.
 
Vânzarea turneului de la Madrid ar fi a doua mare tranzacţie a omului de afaceri din acest an, după ce în vară şi-a lichidat participaţia de 45% deţinută la UniCredit Ţiriac Bank. Grupul italian a preluat 45% din acţiunile băncii.
 
Potrivit „Ziarului Finaniciar“, Ţiriac ar fi primit circa un miliard de euro pe pachetul de acţiunile băncii.
 

Afacerile lui Ion Ţiriac în afara României. Firmă de trading cu ţiţei

În ultimii ani, însă, Ţiriac a intrat şi în alte domenii de activitate. Omul de afaceri a înfiinţat în 2012 firma Oil Energy Trading, care are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate.  
 
Acţionarul principal al firmei este Provenza Holdings Limited, un offshore care aparţine holdingului Ţiriac, înregistrat în Cipru, cu 75%, potrivit revistei „Capital“.
 
Restul de 25% din acţiunile Oil Energy Trading sunt împărţite în mod egal între Remus Mihai Hîrceaga - fost membru în Consiliul de Management al OMV Petrom Marketing SRL şi Alexandru Mihuţ Piţigoi - partener mai vechi al lui Ion Ţiriac şi acţionar principal al Colina Motors, conform sursei citate.
 

Afacerile lui Ion Ţiriac în afara României. Patronul Formulei 1 i-a propus să preia împreună turneul de la Wimbledon

Tabloidul britanic „Daily Mail“ scria în această vară că Bernie Ecclestone, boss-ul Formulei 1, a dorit preluarea celebrului turneu de tenis de la Wimbledon împreună cu Ion Ţiriac, punând la bătaie suma de 600 de milioane de lire sterline. Cei doi au discutat această posibilitate în urmă cu 20 de ani, dar oferta nu s-a materializat niciodată. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările