Amendă de 33 de milioane de euro de la UE pentru Electrocentrale Oradea: a cumpărat certificate verzi, dar le-a înregistrat cu întârziere în baza de date

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de energie termică în sistem centralizat în municipiul Oradea, Electrocentrale Oradea, a fost penalizat cu 33 de milioane de euro de către Comisia Europeană, pentru nefinalizarea unei proceduri de achiziţie de certificate verzi, a anunţat, marţi, ministrul Mediului, Attila Korodi.

Ministrul a declarat, într-o conferinţă de presă la sediul UDMR Bihor, că societatea Electrocentrale Oradea, producătorul de energie termică în sistem centralizat în municipiul Oradea, a fost penalizată cu 33 de milioane de euro de către Comisia Europeană, încă din anul 2013.

Cum s-a ajuns aici

"Oradea este unul dintre cele şapte oraşe din ţară care au proiecte pentru termie, dar Oradea are şi o problemă specială, de care m-am lovit imediat când am ajuns la minister", a spus Korodi.

Potrivit acestuia, societatea Electrocentrale a fost penalizată deoarece în cursul anului 2012, când a achiziţionat certificate verzi prin intermediul unei firme de brockeraj, tranzacţia nu a fost "încărcată" în baza de date dedicată, gestionată la nivelul Comisiei Europene.

"Este o situaţie atipică, legată de schema certificatelor verzi. În 2012 Electrocentrale Oradea avea definită o anumită cantitate de emisii de gaze cu efect de seră, şi ca orice companie din Europa, dacă nu se încadrează în această cantitate, trebuie să achiziţioneze certificate verzi şi să încarce tranzacţia într-o bază de date gestionată la nivel european. Compania de termoficare din Oradea nu s-a încadrat până la 25 aprilie în termenul limită cu încărcarea de date. (...) A fost penalizată cu 33 de milioane euro, iar această amendă trebuie cumva gestionată", a spus Korodi.

El a mai afirmat că "din acel moment s-a dus o corespondenţă vastă" între Ministerul Mediului şi Comisia Europeană, pentru a se afla dacă penalitatea poate fi anulată, "dar Comisia Europeană a răspuns de fiecare dată că nu poate face excepţii, pentru că asemenea lucruri se întâmplă des în Europa, şi în România s-a mai întâmplat, şi atunci decizia trebuie implementată".

"Problema este că trebuie să notificăm Administraţia Fondului de Mediu, care va trimite o decizie de impunere către Electrocentrale, pentru fiecare certificat verde cumpărat şi neîncărcat", a adăugat Korodi, potrivit căruia "două treimi din certificatele verzi cumpărate în 2012 de Electrocentrale au fost încărcate, dar o treime nu a fost încărcată".

Baza de date era blocată

Ministrul a spus că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, Electrocentrale a încercat să introducă tranzacţiile de certificate verzi în baza de date, dar "sistemul european a fost blocat la o anumită oră în 25 aprilie 2012", astfel că nu ştie cine este responsabil şi cine ar putea suporta paguba de 33 milioane de euro - Electrocentrale Oradea sau societatea de brokeraj cu care aceasta a colaborat.

"Electrocentrale avea obligaţia de a încărca în baza de date certificatele verzi cumpărate printr-o societate de borkeraj şi nu s-a întâmplat acest lucru înainte de închiderea sistemului", a spus Attila Korodi.

Ministrul a adăugat că Electrocentrale are posibilitatea să deschidă o acţiune în justiţie pentru anularea amenzii.

La uzină n-a ajuns nicio hârtie

Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale Oradea, societate aflată în procedură de insolvenţă, a declarat că pe adresa companiei nu a ajuns, până în prezent, nicio notificare privind o eventuală sancţiune.

"La noi nu există niciun document din care să rezulte că Electrocentrale Oradea are de plătit o astfel de amendă", a declarat Necula, care a fost numit la conducerea societăţii abia în septembrie 2013, când l-a înlocuit pe Dragoş Gligor.

În schimb, directorul tehnic al societăţii, Daniel Francisc, a confirmat înregistrarea cu întârziere a certificatelor de CO2 datorate de societate.

"Noi am cumpărat certificatele de pe Bursa Română de Mărfuri pe 29 aprilie, le-am livrat pe 30 aprilie şi nu a mai fost timp pentru cele 26 de ore de verificare a lor în Registrul European al Certificatelor. Pentru că ziua de 1 mai a fost zi liberă, acestea au fost predate efectiv pe 2 mai, fapt pentru care finalizarea procedurii s-a făcut mai târziu. De altfel, aşa s-a şi notat la acea dată: procedură efectuată, dar nefinalizată", a declarat Daniel Francisc.

Electrocentrale Oradea a intrat în insolvenţă în august 2013, după ce acumulase datorii de peste 300 milioane lei, din care 265 de milioane de lei reprezentau "datorii istorice".


Mai puteţi citi:

Bomba socială din spatele certificatelor verzi

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta spun doar jumătăţi de adevăr în scandalul privind subvenţiile acordate energiei regenerabile, iar adevărata problemă o constituie posibilitatea închiderii unor capacităţi din industrie, minerit şi energie.

România riscă să piardă 6,3 miliarde de euro şi peste 500.000 de locuri de muncă din cauza liberalizării accelerate a pieţei gazelor naturale

România riscă să piardă 6,3 miliarde de euro şi peste 500.000 de locuri de muncă din cauza liberalizării accelerate a pieţei gazelor naturale. Pentru a se evita dezindustrializarea României, cu efecte economice şi sociale majore, marii consumatori de energie, printre care şi ArcelorMittal Galaţi, cred că este necesară aplicarea unei perioade de tranziţie până la realizarea unei pieţe real competitive, fără monopoluri.

Conducerea ELCEN va fi schimbată, iar compania va fi pregătită de fuziunea cu RADET. Preţul gazelor de import, problemă mare pentru companie

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie vrea să înceapă un program de eficientizare a Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), care ar urma asă includă şi schimbarea conducerii producătorului de energie electrică şi termică.

Costurile cu energia încep să frâneze creşterea industriei

Industria rămâne motorul economiei şi în acest început de an, dar costurile tot mai mari cu energia electrică şi gazele încep să frâneze progresul, în timp ce problemele din Ucraina ar putea afecta sectorul dacă situaţia se va precipita şi va deveni şi mai tensionată.

Transelectrica a emis 10 milioane de certificate verzi pentru energia regenerabilă produsă anul trecut

Transelectrica a emis un număr de 10,1 milioane de certificate verzi producătorilor de energie regenerabilă pentru electricitatea generată anul trecut, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică.

Anomalia românească: Preţul final al energiei tot creşte la consumator, deşi costurile producătorilor scad

Preţul energiei la consumatori creşte din ce în ce mai mult, deşi costurile de producţie au scăzut în ultimii ani, ceea ce preprezintă o anomalie, a declarat miercuri directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel.

Românii au pompat anul trecut subvenţii de 416 milioane de euro în producătorii de energie regenerabilă, cu 34% mai mult decât în 2012

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite