Afaceri

articolul anterior articolul urmator

ANALIZĂ Peste 2.600 de companii vor intra în insolvenţă, dacă nu cer restructurare financiară. Care este termenul limită

0
17 Sep 2019 18:19:34
Autor: Elena Deacu

Peste 2.600 de companii ar putea intra în insolvenţă, dacă nu solicită restructurarea financiară a firmei până la finalul lunii septembrie, arată o analiză realizată de Veridio.

Mai sunt doar două săptămâni până la încheierea termenului în care companiile care acumulaseră datorii de peste 1 milion de lei până la finalul anului trecut pot depune notificarea intenţiei de restructurare financiară a firmei. Potrivit Veridio, pentru unele dintre aceste societăţi comerciale este singura soluţie pentru evitarea intrării în procedura insolvenţei.

Asfel, pentru firmele, dintre cele peste 2.600 de companii identificate în nota de fundamentare a ordonanţei privind restructurarea financiară, care aveau datorii de peste 1 milion de lei la 31.12.2018, şi care nu depun notificare privind intenţia de restructurare până la 30 septembrie 2019, organul fiscal competent are obligaţia ca în termen de 60 de zile după 8 februarie 2020 să solicite declanşarea procedurii insolvenţei conform.

Sunt exceptate companiile care se află în administrare specială şi operatorii înscrişi în registrul unic al operatorilor economici şi al capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare.

„Chiar dacă termenul de februarie 2020 pare că dă timp companiilor de analiză şi decizie asupra soluţiilor până anul viitor, posibilitatea de a le pune în practică este deschisă doar până pe 30 septembrie 2019”, subliniază Veridio.

Astfel, termenul în care organul fiscal competent are obligaţia de a solicita declanşarea procedurii insolvenţei este de 60 de zile după 8 februarie (când trec cele 6 luni de la data apariţiei OG 6/2019). Însă companiile cu datorii de peste 1 milion de lei pot evita acest lucru doar dacă depun notificarea până în 30 septembrie 2019.

Pentru a fi mai clar: din normă rezultă că procedura insolvenţei se declanşează în termen de 6 luni pentru contribuabilii care se califică condiţiilor OG 6/2019 şi care nu au depus solicitarea de restructurare. Însă termenul depunerii notificării cerute de lege este acum, în septembrie.

În consecinţă, este esenţial ca cele peste 2.600 de companii să cunoască acest lucru şi să ia decizia de a depune sau nu notificarea în cunoştinţă de cauză. Cine nu depune în aceste două săptămâni solicitarea de restructurare financiară acceptă perspectiva intrării în insolvenţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările