ANALIZĂ Jumătate dintre companiile din comerţul cu ridicata nespecializat au înregistrat o scădere a rezultatului net

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firma a avut anul trecut un profit de circa 30 milioane de lei

În sectorul comerţului cu ridicata nespecializat, peste o treime dintre companii s-au confruntat cu o scădere a veniturilor şi aproape jumătate cu o scădere a rezultatului net. Pentru această analiză au fost agregate datele a 7.221 de companii care au depus datele financiare pentru 2016 şi au generat o cifră de afaceri consolidată de 18 miliarde lei.

În 2016, companiile din sectorul analizat au alocat investiţii semnificative pentru extinderea activelor fixe. Eliminând impactul vânzării de active corporale sau ajustării pentru depreciere, ponderea cheltuielile pentru investitii (CAPEX) în total active a fost de 26,48% pentru 2016, crescând comparativ cu anul anterior, când ponderea CAPEX în total active a fost de 18,6%.

Un sector marcat de un nivel relativ scăzut de concentrare

Ca trend, observăm că sectorul este marcat de un nivel relativ scăzut de concentrare. Acest lucru este confirmat şi de ponderea cotei de piaţă cumulate deţinute de cei mai importanţi 10 jucători, respectiv 13%. Cu toate acestea, ponderea în totalul cifrei de afaceri a top 10% companii din sector a fluctuat uşor în ultimii 5 ani, dar s-a menţinut la un nivel foarte ridicat (84% în 2012, în 2016 atingând valoarea de 83,1%).

Din perspectiva incidentelor bancare, a fost analizată evoluţia pentru companiile cu cifra de afaceri peste un milion de euro (703 companii), la nivelul lunii februarie 2018. Se observă în 2017 o frecvenţă ridicată a incidentelor bancare, cu precădere majore, numărul fiind totodată cel mai ridicat din ultimii 7 ani (23 de companii, adică aproximativ 3% din cele interogate).

Frecvenţa ridicată a incidentelor bancare în 2017 este determinată şi de faptul că peste jumătate din numărul total de incidente au fost înregistrate de două companii.

„Pentru sectorul comerţ cu ridicata nespecializat, din perspectiva comportamentului de plată există semnale uşor divergente. În ceea ce priveşte procesele comerciale, se constată o uşoară scădere la nivel de sector, în special în rândul cererilor de insolvenţă. Astfel, în 2017, s-au înregistrat cele mai multe incidente de plată din perioada analizată în rândul companiilor cu cifra de afaceri peste un milion de euro, situaţie la care au contribuit semnificativ două companii. Totodată, în ultima perioadă analizată a fost şi un maxim al numărului de companii cu incidente, adică 23 în 2017, versus 12 în 2016 şi 2015. Este de semnalat totodată faptul că deşi numărul companiilor cu datorii la Bugetul de Stat a scăzut în 2017, foarte probabil datorită pragurilor introduse de ANAF, valoarea acestora a crescut foarte mult, fiind de patru ori peste nivelul din 2015”, a declarat Nicoleta Mărunţelu, Senior Financial Analyst, Coface România.

„Jumătate dintre companiile din sectorul comerţului cu ridicata nespecializat au avut un rezultat net în scădere în 2016. Această tendinţă se cuplează cu faptul că o treime dintre firme au lichiditatea curentă subunitară, capitalul de lucru al acestora fiind expus în faţa unor şocuri negative şi într-un context volatil. Tendinţa generală la nivelul sectorului rămâne în continuare orientarea finanţării cu precădere pe termen scurt, 83% din total datorii fiind datorii curente. Un element important de subliniat este faptul că 47% dintre companii îşi plătesc datoriile mai târziu decât le-ar permite ciclul operational”, a precizat Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst, Coface România.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite