ANALIZĂ Cum au mers afacerile din industrie: petroliştii au avut creşteri spectaculoase la şase luni, vânzările minelor de cărbune s-au prăbuşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima jumătate a acestui an, petroliştii au avut cele mai mari creşteri ale businessului, în timp ce vânzările de cărbune s-au prăbuşit.

Cifrele de afaceri ale companiilor din industrie – indicator care reflectă vânzările de mărfuri – au crescut în primul semestru din 2014 în 22 din cele 25 de sectoare monitorizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari creşteri faţă de aceeaşi perioadă din 2013 au fost consemnate în sectoarele de prelucrare a ţiţeiului şi cărbunelui (+36,3%), producţia de energie electrică şi termică (+30,1%) şi extracţia de petrol şi gaze (+23,6%), urmate de producţia de cauciuc şi mase plastice (+23,3%) şi de fabricarea de materiale textile (+19,3%).

Pe minus au ieşit trei sectoare: extracţia cărbunelui (-54,8%), fabricarea de băuturi (-5,2%) şi editurile (-1,8%).

Toate grupele sunt pe plus

Media naţională a cifrelor de afaceri din industrie a crescut, la nivelul primelor şase luni, cu peste 10%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+10,8%) şi industriei extractive (+10%).

Imagine indisponibilă

Peste această medie naţională, pe lângă primele din top, au mai crescut şi afacerile din domeniile fabricării de maşini şi utilaje (+17%), echipamentelor electrice (+14,8%), producţiei de calculatoare şi de instrumente optice (+14,7%), extracţiei de minereuri metalifere (+13,1%), marochinăriei (+12,5%), tutunului şi fabricării de ţigarete (+12,2%), respectiv confecţiilor metalice (+11,6%) şi mobilei (+11,5%).

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în toate sectoarele: energie (+30,1%), bunuri de folosinţă îndelungată (+12,9%), bunuri intermediare (+10%), bunuri de capital (+9,8%) şi bunuri de uz curent (+6,3%).

O uşoară scădere a fost consemnată, totuşi, în iunie faţă de luna anterioară, mai arată datele INS. Astfel, cifra de afaceri din industrie pe total piaţa internă şi externă a scăzut în iunie cu 1,6% faţă de mai. Scăderea a fost cauzată de reducerile din industria extractivă (-2,9%) şi din industria prelucrătoare (-1,5%).

Creşte şi cererea

Comenzile noi din industrie – indicator care reflectă cererea de mărfuri – au crescut în iunie atât faţǎ de mai, cu 0,2%, cât şi comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cu 1,4%, iar pe ansamblul primelor şase luni avansul a fost de 6,6%.

În primul semestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, comenzile noi din industria bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu 27,2%, cele din industria bunurilor de uz curent cu 8,9%, cele din industria bunurilor intermediare cu 8,7% şi cele din industria bunurilor de capital cu 4,1%.

În fine, tot în primul semestru din acest an, în industrie a fost consemnată o inversare de trend în ceea ce priveşte preţurile de producţie.

Dacă în anul 2013 creşterea preţurilor a fost tot mai mică şi s-a ajuns chiar la scăderi ale ratelor anuale, din ianuarie 2014 preţurile au început din nou să urce.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite