ANALIZĂ Cum au performat managerii privaţi din companiile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Oltenia, un mamut cu peste 18.000 de angajaţi, a înregistrat cea mai mare pierdere dintre companiile de stat      FOTO Mediafax
Complexul Energetic Oltenia, un mamut cu peste 18.000 de angajaţi, a înregistrat cea mai mare pierdere dintre companiile de stat      FOTO Mediafax

„Perlele statului“, marile companii energetice, şi-au îmbunătăţit anul trecut profiturile cu manageri privaţi la timonă, precum şi o serie de societăţi de stat din transporturi. Sunt însă şi câteva companii şi-au înrăutăţit semnificativ situaţiile financiare, în special acolo unde există suspiciuni că directorii au fost ajuns la conducere pe baza legăturilor politice.

Romgaz, Transgaz, Electrica, Transelectrica şi Nuclearelectrica sunt companiile de stat conduse de manageri privaţi care au raportat pentru anul trecut printre cele mai mari profituri. În schimb, Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia au cumulat pierderi de peste un miliard de lei. Producătorul de energie Hidroelectrica, aflat în insolvenţă, a marcat însă un câştig de 941 de milioane de lei.

În domeniul transporturilor, Portul Constanţa şi Aeroporturi Bucureşti o duc bine şi se pregătesc de listarea pe bursă, însă CFR Marfă şi Tarom sunt în continuare pe minus.

Liberalizare şi tarife reglementate

Romgaz, companie condusă din iunie 2013 de către Virgil Metea, a înregistrat anul trecut cel mai mare profit dintre companiile statului, de 1,4 miliarde de lei, în urcare de la cei 995 de milioane de lei raportaţi în anul anterior. Societatea a beneficiat din plin de liberalizarea preţurilor la gaze. Dereglementarea s-a încheiat pentru firme la sfârşitul anului 2014, în vreme ce pentru populaţie aceasta va continua până în 2021. Transgaz şi Transelectrica, transportatorii naţionali de gaze şi energie, au beneficiat de creşterea tarifelor reglementate, astfel că profiturile acestora au ajuns la 502 milioane de lei, respectiv 370 de milioane. Transgaz este condusă de către Petru Văduva, în vreme ce la cârma Transelectrica se află Ioan-Toni Teau.

Excesul de energie, efecte adverse

Electrica şi Nuclearelectrica intră în categoria companiilor ale căror venituri au scăzut imediat după listare, însă evoluţia profiturilor a fost diametrial opusă. Grupul Electrica, condus de către Ioan Roşca, a fost listat anul trecut de către statul român. Holdingul a înregistrat în 2014 venituri în scădere, din cauza reducerii consumului de energie din România, compania raportând o cifră de afaceri consolidată de 5,04 miliarde de lei, faţă de 5,38 miliarde în 2013. Câştigul net a crescut, însă, de la 316 milioane de lei la 401,4 milioane de lei.

Condusă de managerul privat Daniela Lulache, Nuclearelectrica a înregistrat scăderea veniturilor de la 1,93 miliarde de lei în 2013 la 1,79 de miliarde de lei în 2014, în vreme ce profitul net a scăzut cu aproape 70%, la 133 de milioane de lei. Vânzările societăţii au fost afectate de excedentul de energie cauzat de producţia regenerabilelor, în vreme ce rezultatele financiare au fost afectate şi de taxa pe stâlp, compania fiind nevoită să plătească 89 de milioane de lei.

Mineritul, în groapă

Producătorii pe bază de cărbune au avut un an extrem de greu. Complexul Energetic Oltenia a devenit compania de stat cu cele mai mari pierderi, după ce a raportat pe 2014 un rezultat negativ de 693 de milioane de lei. Compania este condusă de către Laurenţiu Ciurel, fost vicepreşedinte PSD Gorj, şi are mari probleme financiare. Recent, Ciurel a anunţat un plan de a renunţa la 3.000 din cei 18.000 de angajaţi, o parte dintre aceştia fiind deja externalizaţi către CET Govora prin cedarea carierelor Alunu şi Berbeşti.

Dincolo, Complexul Energetic Hunedoara este aproape de insolvenţă. Societatea a raportat o pierdere de 352 de milioane de lei, riscă o amendă de 120 de milioane de euro din cauză că nu şi-a cumpărat certificatele de emisii de dioxid de carbon şi a avut nevoie de un ajutor de stat de 167 de milioane de lei. Statul urmează să o divizeze, separând minele de huilă de termocentrale. Alexandru Blaj, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, şi-a dat demisia în aprilie din cauza neînţelegerilor cu Ministerul Finanţelor şi cel al Justiţiei pentru acordarea ajutorului de salvare. Compania este condusă de către Constantin Jujan.

Poşta Română şi CFR Călători au trecut pe profit

Poşta Română a trecut pe profit anul trecut, ca şi CFR Călători, cu un câştig net de 22,8 milioane de lei, respectiv de 69,9 milioane de lei. Poşta este condusă de către Alexandru Petrescu, iar societatea se află în procedură de privatizare. Statul român a acceptat oferta neangajantă a operatorului belgian bpost şi a concediat anul trecut peste 3.600 de oameni. 

În schimb, CFR Marfă şi Tarom se află în continuare pe pierderi, în vreme ce la CFR Infrastructură profitul net a scăzut de la 84 de milioane de lei în 2013 la 8,7 miliarde de lei în 2014. De altfel, atât companiile feroviare şi transportatorul aerian naţional au fost deseori zguduite de scandaluri la vârf, urmate de demisii şi noi numiri.

Dintre societăţile aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, statul doreşte listarea pe bursă a Portului Constanţa şi a a companiei Aeroporturi Bucureşti. Ambele au avut profit în creştere, de 70,3 milioane de lei, respectiv 98,7 milioane de lei în 2014.

Hidroelectrica, performanţă din insolvenţă

Hidroelectrica este o performeră atipică: se află în insolvenţă pentru a doua oară în doi ani, dar a realizat anul trecut un profit istoric, de 941 de milioane de lei, în creştere cu 30% faţă de recordul din 2013. Compania este administrată de către Remus Borza. Statul vrea să o listeze la bursă, dar acest lucru nu va fi posibil în acest an, din cauza proceselor avute.

În schimb, celelalte companii de stat aflate în insolvenţă, Oltchim şi Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) nu au acelaşi noroc. Oltchim şi-a redus pierderile anul trecut, de la 946 de milioane de lei în 2013 la 459 de milioane în 2014, însă Ministerul Economiei a anunţat că de la începutul acestui an are profit. Statul nu a găsit cumpărător pentru companie, deşi a realizat mai multe licitaţii.

La RAAN, situaţia este şi mai tragică: compania se închide controlat deoarece statul nu mai are nevoie de apă grea pentru reactoarele nucleare de la Cernavodă.

evolutia veniturilor si profturilor la principalele companii de stat in 2014
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite