Angajaţii defavorizaţi ai Oltchim nu mai primesc ajutoarele promise de Guvern. Motivul: au primit deja salariile restante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Oltchim au protestat în repetate rânduri nemulţumiţi de promisiunile Guvernului privind plata salariilor restante FOTO Adevărul
Angajaţii Oltchim au protestat în repetate rânduri nemulţumiţi de promisiunile Guvernului privind plata salariilor restante FOTO Adevărul

Guvernul a anulat hotărârea în baza căreia o parte dintre angajaţii Oltchim, cu venituri pe membru de familie mai mici de 786 de lei, ar fi trebuit să primească în această lună ajutoare sociale, argumentând că aceştia au încasat salariile restante, iar acordarea ajutoarelor ar genera discriminare între beneficiari şi angajaţii care ar primi doar salariul.

Acordarea de ajutoare a fost decisă în contextul în care combinatul Oltchim îşi încetase producţia din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro, iar angajaţii nu mai primeau salariile de mai multe luni.

În luna octombrie, Guvernul a hotărât ca pentru 522 de angajaţi Oltchim, din totalul celor 3.353 salariaţi, al căror venit mediu lunar pe membru de familie este mai mic decât 786 lei şi care nu deţin în proprietate alte locuinţe în afara celei de domiciliu, terenuri cu potenţial productiv sau utilaje agricole ori de prelucrare a lemnului să fie acordate ajutoare sociale de urgenţă în sumă de câte 1.400 lei, în două tranşe, în lunile octombrie şi noiembrie.

La trei săptămâni după această decizie, Executivul a emis însă o nouă hotărâre care stabilea că ajutoarele vor fi acordate într-o singură tranşă, în luna decembrie, Guvernul motivând că nu a fost "suficient timp" pentru realizarea tuturor procedurilor administrative care să permită deja plata primei tranşe.

Tot atunci, Guvernul anunţa că va notifica oficial Comisia Europeană pentru acordarea la Oltchim a unui ajutor de urgenţă de 20 milioane euro.

În şedinţa de ieri, însă, Guvernul a decis să abroge hotărârea privind acordarea de ajutoare de urgenţă pentru angajaţii Oltchim. 

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a arătat, potrivit Mediafax, că aceste ajutoare nu au mai fost acordate deoarece nu mai era cazul, angajaţii încasând între timp salariile restante. 

Acordarea ajutoarelor ar fi generat o situaţie discriminatorie între beneficiarii ajutoarelor, care ar fi încasat atât salariul, cât şi ajutorul social, şi ceilalţi angajaţi care ar fi primit doar salariul, a explicat ministrul Muncii.

Ministrul a arătat că, dacă va fi cazul, Guvernul va emite o nouă hotărâre privind acordarea de ajutoare, dar că se speră să nu mai apară o situaţie care să impună o astfel de măsură.

Angajaţii Oltchim au protestat în repetate rânduri în faţa pavilionului administrative al combinatului Oltchim nemulţumiţi de întârzierile privind plata salariilor, dar şi de promisiunile neonorate privind repornirea combinatului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite