Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Angajaţii rafinăriei Petrotel şi ai lanţului de benzinării Lukoil au primit vineri integral salariile

0
11 Oct 2014 10:59:34
Autor: Adina Vlad
Toţi angajaţii Lukoil din România şi-au încasat vineri integral salariile FOTO Mediafax
Toţi angajaţii Lukoil din România şi-au încasat vineri integral salariile FOTO Mediafax

Angajaţii rafinăriei Petrotel Ploieşti şi cei ai lanţului de benzinării Lukoil România şi-au primit, vineri, salariile integral. Tot vineri, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Ploieşti au anunţat că au fost notificaţi de Lukoil că vor începe procedurile de repornire a instalaţiilor rafinăriei.

„Toţi angajaţii rafinăriei Petrotel şi ai lanţului de benzinării şi-au primit salariile la termen, respectiv vineri, 10 octombrie“', au declarat surse din cadrul companiei, citate de Agerpres. 
 
În cadrul operaţiunilor din România ale Lukoil lucrează circa 3.500 de angajaţi, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel. Lukoil România se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, cu un lanţ de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi.
 
Rafinăria Lukoil Ploieşti, care a fost oprită în urmă cu o săptămână în urma unei anchete a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, a notificat, vineri, Garda de Mediu Prahova asupra începerii procedurii de pornire a instalaţiilor tehnologice.
 
Miercuri, Vladimir Nekrasov, prim-vicepreşedintele grupului Lukoil, a declarat, la Ploieşti, că grupul Lukoil va lua decizia de a închide definitiv rafinăria Petrotel Ploieşti dacă până vineri procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile şi pe patrimoniul companiei.
 
El a venit special miercuri în România de la Moscova pentru a discuta pe această temă cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, şi cu procurorul care instrumentează acest caz.
 
„În acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere şi avem sechestru asigurător pe tot patrimoniu rafinăriei şi pe debitele Lukoil România faţă de Petrotel. Am propus o înţelegere pentru revizuirea acestor măsuri asiguratorii. Dacă vom ajunge la un acord vom reporni rafinăria, dacă nu, nu. Vom închide definitiv rafinăria“, a spus Nekrasov.
 
O zi mai târziu, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că Guvernul trebuie să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti în cazul în care vineri Lukoil nu reia producţia.
 
Sindicatul şi directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat luni premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activităţii şi deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile celor 2.500 de angajaţi, pot fi achiziţionate materiale şi pot fi plătiţi furnizorii.
 
„Având în vedere situaţia creată prin descinderea din data de 2 octombrie 2014 efectuată de către reprezentanţii organelor de anchetă din România(procurori, ofiţeri SRI, inspector din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, inspector de la direcţia Regională Antifraudă etc.) la SC Petrotel-Lukoil SA şi alte patru societăţi de pe Platforma Teleajen, vă rugăm respectuos să ne sprijiniţi pentru asigurarea continuării activităţii comerciale a societăţii noastre“, se arata în scrisoarea transmisă la Cancelaria prim-ministrului, în 3 octombrie.
 
Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu intervine în justiţie în cazul Petrotel-Lukoil, dar că susţine salvarea locurilor de muncă ale angajaţilor şi plata salariilor către aceştia, cerându-i ministrului Justiţiei să transmită tuturor, în mod corect, acest mesaj.
 
„Îmi doresc ca, ori de câte ori este vorba de locuri de muncă, să avem o poziţie foarte clară, de salvare a acestora. Vreau să spun încă o dată - şi îl rog pe ministrul Justiţiei să transmită corect ceea ce am spus - e foarte bine ca justiţia să îşi facă datoria, ca cei care au păgubit statul să plătească şi să recuperăm prejudiciile. Îi felicit pe toţi procurorii şi judecătorii care ne ajută să îi pedepsim pe cei vinovaţi. În acelaşi timp, trebuie să avem grijă - că noi suntem Guvernul, nu e treaba procurorului sau a judecătorului - de...în cazul Lukoil sunt 3.500 de angajaţi. Mă bucur că o să îşi primească salariile vineri şi să avem de fiecare dată o gândire de a salva locurile de muncă şi interesele economice“, a spus Ponta.

Mai puteţi citi:
 
 

 

 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările