Ce fel de apă minerală bem? Vom afla de la degustătorii profesionişti, care organizează vineri, la Corbeanca, Concursul Naţional de Ape Minerale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concursul Naţional de Ape Minerale din România va avea loc vineri, 22 noiembrie, la Centrul AROMA din Corbeanca (DN1, şoseaua Bucureşti-Ploieşti, km 19.3, Corbeanca, jud. Ilfov), anunţă organizatorii. În concurs vor intra aproape toate brandurile cunoscute de pe piaţa românească a apelor minerale.

Concursul reprezintă o premieră pentru România şi este organizat de Eventosophy, revista BonChef.ro şi Organizaţia Somelierilor din România 2011.

Şase somelieri vor degusta probele de apă din concurs

În cadrul competiţiei, producătorii vor putea să-şi înregistreze probele de apă în următoarele patru categorii: apă minerală naturală, apă de izvor, apă de masă şi apă medicinală. Jurizarea se va face de către o comisie formată din 6 membri - 5 somelieri din România şi unul din Italia, care este şi preşedintele juriului (Davide Oltolini, Formator în Asociaţia Italiană a Somelierilor, specializat încă din 2002 în ape minerale).

Din juriu vor face parte câţiva somelieri români de marcă: Marian Timofti, preşedintele Organizaţiei Somelierilor din România 2011 (OSR2011) şi Laurenţiu Achim, preşedintele Federaţiei Somelierilor din România (FSR).

Degustări în orb

Degustarea probelor se va face, în orb, pe categorii, iar evaluarea se va face cu ajutorul fişelor de degustare, în funcţie de următoarele criterii: aspectul vizual (culoare, limpiditate, perlaj), impresia olfactivă, impresia gustativă (aromă, postgust), impresie globală (echilibru, corpolenţă).

Premiile se vor acorda pentru fiecare categorie în parte şi vor purta menţiunea: "Apă apreciată şi recomandată de juriul Concursului Naţional de Ape Minerale 2013".

Pentru producători va fi o premieră, deoarece nimeni nu a făcut până acum o evaluare comparativă, la nivel gustativ, a apelor minerale din piaţă. Pentru operatorii de HORECA rezultatele vor fi extrem de folositoare atunci când vor trebui să ia decizii de listare a apelor minerale. Pentru somelierii români va fi, cu siguranţă, o premieră care va marca începutul unei noi specializări profesionale.

Va avea şi România hidrosomelieri?

Organizatorii sunt convinşi că „în scurt timp vor apărea şi în România hidrosomelierii“. Nu în ultimul rând, pentru consumatori, rezultatele concursului vor fi un ghid util atunci când se vor afla în faţa unui raft imens cu ape minerale şi se vor întreba care este produsul ce li se potriveşte mai bine.

Producători de apă minerală invitaţi: Borsec, Stânceni, Poiana Negri, Perla Harghitei, Phoenix Buzias, Bucovina, Roua Muntilor, Carpatina, Bodoc, Amfiteatru, Perla Covasnei, Zizin, Vâlcele, Lipova, Tuşnad, Hera, Izvorul Minunilor, Biborţeni, Harghita, Nova Oaş, Boholt, Keia, Talea, Azuga, Bilbor, Aqua Carpatica, Aqua Sara, Aqua Hercinica, Perenna Premier, Izvorul Muntelui, Spring Harghita, Apa Iezer, Poiana Izvoarelor, Apa Maxima, Calipso.

Categoriile la care s-au înscris probe

Apă minerală naturală
1.    Plată sau oligominerală
2.    Natural carbogazoasă
3.    Îmbogăţită cu CO2 de la sursă
4.    Decarbogazificată total sau parţial
5.    Carbogazificată
Apă de izvor
1.    Plată
2.    Carbogazificată
Apă de masă
1.    Plată
2.    Carbogazificată
Apă medicinală

Criterii de evaluare a apelor

1.    aspectul vizual (culoare, limpiditate, perlaj)
2.    impresia olfactivă
3.    impresia gustativă (aromă, postgust)
4.    impresia globală (echilibru, corpolenţă)

Juriul

1.    Davide Oltolini – preşedintele comisiei (formator in Asociaţia Italiană a Somelierilor, specializat încă din 2002 în ape minerale).
2.    Marian Timofti - preşedintele Organizaţiei Somelierilor din România 2011 (OSR2011)
3.    Laurenţiu Achim - preşedintele Federaţiei Somelierilor din România (FSR)
4.    Istvan Pentek – somelier
5.    Răzvan Cruceanu – somelier
6.    Bogdan Dumitrescu – somelier

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite