Aproape 20.000 de planuri de afaceri au fost înscrise în programul Start-Up Nation. Ce urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 19.296 planuri de afaceri au fost înregistrate în programul Start-Up Nation, până la data limită de vineri, 14 iulie, cele mai multe venind din Bucureşti şi Cluj, a anunţat Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

„În acest moment, am convigerea că vom reuşi o absorbţie de 100% a fondurilor europene care sunt alocate pentru programul Start-Up Nation, ceea ce este o veste foarte importantă pentru noi, dar şi a fondurilor care trebuie alocate de la bugetul de stat. Este un program fără precedent în istoria României”, a precizat ministrul Ilan Laufer, într-o conferinţă de presă.

Potrivit raportului prezentat de el, din cele 19.296 de planuri de afaceri, 70% (13.477) au fost transmise în ultimele 5 zile, iar 34% (6.539) au fost transmise în ultima zi. Au existat şi 270 de planuri de afaceri care au fost înregistrate greşit.

În ultima săptămâna au avut loc 2.695 înregistrări / zi, de 11,6 ori mai mult decât media înregistrărilor pentru restul perioadei (233 pe zi).

Circa 77% din proiecte au fost depuse în mediul urban, iar restul în mediul rural.

De asemenea, 3.983 de planuri au obţinut 100 de puncte, alte 4.566 de proiecte au primit 95 de puncte, iar 104 planuri de afaceri, cu 90 de puncte.

El afirmă că nu toate planurile de afaceri se vor dovedi eligibile, iar unele se pot retrage, astfel există o marjă de 5-10%.

Valoarea ajutorului financiar nerambursabil solicitat de cei peste 19.000 de aplicanţi este de 3,74 miliarde lei, numărul de locuri de muncă asumate fiind de 44.681.

„Avem un potenţial maxim de 45.000 de locuri de muncă  noi create, în cazul în care am fi finanţat toate planurile de afaceri, şi o cerinţă de finanţare care se ridică la aproape 1 miliard de dolari”, menţionează ministrul.

Însă un număr de 8.653 de planuri de afaceri sunt în limita bugetului, prin care s-ar creea 20.956 de noi locuri de muncă.

Alte 10.373 de proiecte de afaceri în valoare de 2,03 miliarde lei sunt în aşteptare, prin care s-ar creea 23.725 locuri de muncă.

În ceea ce priveşte proiectele rămase pe dinafară, Laufer afirmă că încearcă să găsească soluţii de finanţare şi pentru acestea.

Ce urmează

Ca primă etapă următoare, un număr identificare pentru fiecare proiect va fi geneeat în Registrul Unic Electronic. Procedura prevede un termen de 5 zile de la închiderea sesiunii de înregistrare.

Ulterior, va avea loc verificarea veridicităţii şi eligibilităţii planurilor de afaceri, ministrul estimând un termen de 45 de zile pentru verificarea tuturor proiectelor.

Apoi, va avea loc semnarea acordurilor de finanţare, pe măsură ce planurile de afaceri sunt acceptate în program. Ministerul estimează că primele acorduri se vor semna în aproximativ două săptămâni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite