Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Atenţie la capcanele din contractele de energie electrică, mai ales cele cu preţ mic. Dezvăluirile unui furnizor

11
21 Jan 2021 12:29:04
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Oamenii ar trebui să fie foarte atenţi când semnează noi contracte de energie, întrucât furnizorii din acest domeniu au multe tactici de a păcăli clienţii, iar preţurile prea mici de obicei ascund diverse capcane, a declarat directorul general al CEZ România, Ondrej Safar, într-un interviu acordat Agerpres.

Este vorba despre oferte foarte bune la prima vedere, care însă fie nu arată toate costurile, fie sunt pentru o perioadă mică de timp. De asemenea, unii agenţi de vânzări merg din uşă în uşă şi sperie oamenii că trebuie să semneze urgent noi contracte, altfel rămân fără curent.
 
Safar recomandă consumatorilor să nu intre în panică, pentru că nu rămâne nimeni fără curent. Cel mai bine ar fi să studieze ofertele de pe site-urile furnizorilor şi să aleagă ce li se potriveşte mai bine nu doar din punctul de vedere al preţului, ci şi, spre exemplu, al modului de plată sau al felului în care vor primi factura, online sau print.
 
„Le-aş recomanda oamenilor să se uite pe cât mai multe oferte, majoritatea le găsiţi online şi nu trebuie să ieşiţi, dar trebuie să ştiţi că există anumite condiţii şi trebuie să fiţi atenţi la ele.
 
Capcanele care se practică de obicei sunt, spre exemplu, că aceste oferte prezintă un preţ foarte mic, dar nu arată toate componentele preţului, ci se referă doar la o parte din preţul final. O altă practică este că oferta poate părea foarte atractivă la o primă vedere, dar dacă citeşti detaliile afli că acest preţ se aplică pentru doar trei luni, iar după aceea este vorba despre un alt preţ.
 
O altă capcană care se practică se referă la agenţi de vânzări care vin la uşă şi spun că sunt de la compania de energie, depinde de regiune, şi că trebuie să semnezi ceva foarte rapid, altfel rămâi fără electricitate.
 
Deci cam acestea sunt tacticile de a păcăli oamenii care se practică în mod obişnuit. În aceste cazuri, le recomand consumatorilor să verifice toate informaţiile cu furnizorul actual, să sune la call-center, să verifice pe site.
 
Pot doar să le spun oamenilor că nu există miracole în ofertele ieftine. Acest lucru nu este valabil doar pentru electricitate, ci pentru orice lucru: când cumperi ceva, există un anumit preţ, iar dacă preţul este prea mic, cel mai probabil în spate se ascunde o păcăleală. Deci, este foarte important să fim atenţi”, a spus şeful CEZ.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

A.G.
21.01.2021, 12:43:49

Din contractul SPEEH HIDROELECTRICA "Art.8 8.1. În cazul neîndeplinirii obligaţiilor prevăzute la art. 7.1, Clientul va plăti în afara sumei datorate, la această sumă, dobândă legală penalizatoare stabilită la nivelul ratei dobânzii de referință plus 8 puncte procentuale conform art.3 alin (2^1) din OG nr.13/2011, pentru fiecare zi de întârziere incepând cu prima zi după data scadenței și până în ziua plăţii (exclusiv). Valoarea totală a dobânzii penalizatoare poate depăşi valoarea sumei datorate." Adica (1.25%+8%)/zi. 9.25%/zi adica 9.25x30=277.50%/luna adica 3330.00 %/an. Minunat. ANRE nu a vazut ca nu respecta ceea ce scrie in contractul cadru din propria legislatie?

+2 (2 voturi)
imsi imsi
21.01.2021, 13:02:39

Pai atunci sa mi iau un avocat sa mi explice ce si cum ca liberalizarea ii facuta pt hoti nu pt oameni cinstiti. Adica ANRE ul a stat barbatii de acolo cu miana pe scula iar doamnele cu dildo ul in chiloti, au facut o platforma comparatoare asa ca sa minta unii populatia ? Pai asta se cheama reclama mincinoasa si se pedepseste. In plus ANRe ul ii institutie a statului si ce face propaga minciunile privatilor ? Si mai aveti tupeul sa va legati de PSD care a limitat preturile in sus dar nu in jos. De aia nu era bun PSD ul ca nu va lasati sa ne jefuiti, nu i asa binevoitorule SAFAR care ai un pret de parca ai aduce curentul in carca. Iese nesimtitul de Catzu sa ne zica el ca PSD ul a tinut preturile fixe si de asta am platit noi curentul mai scump de parca ne crede idioti. PSD ul a limitat cresterea preturilor nu variatia lor. Si acum pretul la bursa scade continuu dar la furnizor creste continuu sa ne explice Catzu si ministrul asta al energiei cum vine asta ! Pai vine ca PNL ul nu tine cu noi ci cu baietii destepti din energie ca aia le dau bani noua trebuie sa ne dea salarii si pensii si nu stiu cum sa ne fugareasca peste granita sa scape de noi. Cand erau sa zica hop am scapat de doctori vin uratii din PSD si maresc salariile doctorilor si nu mai pleaca aia cand noi aveam cohorte de islamici cu doctorat la madrassa gata sa i bagam in clinicile noastre private si sa i taxam pe romani asa ca mai bine sa moara decit sa se trateze la noi.

-6 (12 voturi)
Ionel Marcu
21.01.2021, 13:47:17

imsi, spurcăciune pesedistă, de ce a lăsat PSD Enel-ul să mă jupoaie anul trecut, luându-mi 81 lei la suta de kW, când acum, cu liberalizarea pieței și apariția concurenței libere, ne mai omorâtă de voi, bolșevicii, am deja contract pe 63 lei suta de kW? Cu siguranță rude, prieteni de-ai pesediștilor au posturi grase la Enel, unde există o mulțime de posturi de șefi inutili, asta ar fi o explicație. Și cât ați mai mințit, escrocilor, cu luni în urmă, că PNL scumpește curentul! Cât despre trimiterea în străinătate a românilor, PSD a făcut-o, PSD i-a alungat. Diasporenii au ajuns afară pentru că nu vor să fie slugi la politruci, securiști, magistrați, milițieni (plătind 45% taxe pe salariu), cărora PSD, la guvernare cu Tăriceanu al lor 24 de ani, le-a asigurat salarii de 20.000 lei și pensii la fel.

+2 (4 voturi)
Marck
21.01.2021, 14:25:06

Ionel Marcu Nu trebuie să crezi că sunt de partea înfocatului PSD-ist căruia i-ai dat replica. Nici vorbă de așa ceva. Eu vreau să te provoc la o dispută rațională și pragmatică privind piața de energie electrică ți prețurile practicate de așa-zișii furnizori. Pentru început, o întrebare: ai idee de ce chiar și cele mai mici prețuri oferite nouă de acești furnizori sunt de circa trei oro mai mari decât prețurile de producție ale energiei electrice? Mai există o marfă care să cunoască asemenea măriri a valorii ei pe lanțul de comercializare? Nu ți se pare nimic în neregulă cu acest fenomen? Care să fie cauza?

-2 (6 voturi)
Andreas TSA
21.01.2021, 14:11:43

O doamna amabila de la Enel mi-a explicat ca nu sunt pe piata concurentiala si ca daca ramane asa atunci aceeasi factura (ultima emisa) o sa fie cu 21% mai mult data viitoate. Dar exista si o veste buna 👏🎊 Cu cea mai competitiva oferta concurentiala pe care o are Enelul atunci aceeasi factura o sa fie doar cu 8,8% mai scumpa. Jokers 😂🃏 Rumania 💔

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările