Atestatul de producător agricol şi carnetul de comercializare în pieţe, obligatorii doar pe hârtie de la 1 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii avertizează că producătorii agricoli care nu deţin atestate şi carnete de comercializare „nu pot ieşi cu produse în piaţă“, dar nu are o soluţie pentru cei care – fără vina lor – nu au primit aceste documente de la primărie

De la 1 mai 2015, ar trebui să intre în aplicare efectivă noua legislaţie ce reglementează activităţile din pieţele agroalimentare, adoptată la sfârşiul anului trecut.

Ca de obicei, autorităţile sunt depăşite şi de acest termen.

Potrivit noilor reglementări (conţinute în Legea 145/2014 şi în Ordinul 1846/2014), gospodarii – producătorii agricoli persoane fizice  – care vor să-şi vândă produsele obţinute în gospodăria proprie trebuie să prezinte un atestat de producător şi un carnet de comercializare.

Dar, pentru ca aceste documente să ajungă la producători, era necesar să fie eliberate de primării, care la rândul lor trebuiau să le obţină de la Consiliile Judeţene. Nu se ştie unde s-a rupt acest lanţ al necesităţilor şi responsabilităţilor birocratice, cert este că acum, în pieţe, foarte puţini gospodari deţin documentele cerute.

Ce pot face ceilalţi producători, care – fără vina lor – nu au primit noile tipizate? Iată o întrebare căreia, după o conferinţă de presă care a durat o oră întreagă, nu i s-a găsit un răspuns.

Ministrul Agriculturii s-a mulţumit să repete că aceşti producători „nu pot comercializa produsele, de la 1 mai“, ca şi cum acest termen nu a fost depăşit.

„Sunt cazuri izolate“; „Dacă termenul era 1 iunie, după 1 iunie aveam aceeaşi problemă“; „Primăria e obligată să elibereze tipizatele, noi nu putem amenda primăriile“ – acestea au fost câteva dintre răspunsurile oficialului.

El a mai spus doar că problema se află, de fapt, la nivelul Consiliilor Judeţene şi că în această săptămână va avea o întâlnire şi cu Asociaţia Comunelor pentru a vedea cu ce probleme se confruntă în aplicarea legii.

Prin această neaşteptată atitudine, ministrul Agriculturii a dat de înţeles că, de fapt, atestarea producătorilor e doar o obligaţie a primăriilor, care nu pot fi amendate dacă n-au respectat termenul, iar la nivelul ţăranilor care nu deţin documentele nu se aplică sancţiuni, pentru că legea a fost elaborată pentru a-i proteja, nu pentru a-i sancţiona.

Ce sancţiuni riscă ţăranii

Potrivit noii legi, producătorii agricoli au obligaţia să afişeze eticheta de produs, care conţine informaţii cu privire la denumirea acestuia, localitatea de origine, data obţinerii sale şi preţul de vânzare.

Cei care utilizează carnetul de comercializare fără să respecte regimul de utilizare a filelor pot fi sancţionaţi cu amendă de la 200 la 1.000 de lei.

Comercianţii care nu afişează eticheta de produs sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 100 şi 300 de lei.

Amenzile cresc dacă producătorii comercializează produse fără atestat de producător valabil şi un carnet de comercializare a produselor. În această situaţie, amenzile sunt între 15.000 şi 22.500 de lei.

În cazul în care producătorii vând, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producţia proprie, atunci fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 la 15.000 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite