Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Aţi angaja un CEO care-şi pune adresa angajatorului în CV?

9
5 Oct 2020 12:12:01
George Butunoiu

Într-o bună dimineaţă, un Înalt Demnitar de la Bruxelles o cheamă pe secretara nr. 11, secretara sa preferată: Amélie, ma chérie, şefu nous a demandé să facem un model de CV care să fie desormais modelul unic de CV în UE.

Mais, mon très, très cher et très, très Haut Dignitaire, qu’est ce que c’est un CV? Ei, ma très, très chère Amélie, nici eu nu ştiam, dar am organizat o misiune interministérielle de informare şi m-am lămurit. C’est un fel de ce ai făcut în ta vie. Oh, mon très, très cher et très, très Haut Dignitaire, mais je nu ştiu faire aşa ceva… Nu-i nimic, ia-l şi pe şofer să te ajute, o să vă descurcaţi, je suis sûr! Şi, uite, ia şi un milion de Euro, poate aveţi nevoie să vă documentaţi, să luaţi ceva consultanţă. Dar în şase luni să fie gata! J’ai toute la confiance en vous, vous la savez (clin d’oeil)… Oui, mon très, très cher et très, très Haut Dignitaire, et un grand merci pout cette confiance!

Şi s-au pus pe treabă Amélie et le chauffeur, au muncit pe rupte, dar a meritat: rezultatul a fost Le CV Européen Europass, atât de drag şi candidaţilor din România. Dar dacă acesta nu ar fi fost conceput de minţile luminate de la Bruxelles, el ar fi fost inventat de nişte firme de recrutare, cu siguranţă, pentru că e un “instrument minune” pentru ele! Într-adevăr, rar au la îndemână un instrument mai eficient în evaluarea timpurie a candidaţilor, să vezi dintr-o privire, într-o clipită, cine şi cum gândeşte.

Să zicem că recrutaţi un director general şi primiţi un “CV european” în care citiţi aşa în căsuţa cu “postul ocupat, numele şi adresa angajatorului”: Director tehnic, SC Intergalactic România SRL, Str. Gen. Aviator Gala Galaction nr. 24, Bl. A2, Sc. C, Et. 3, Ap. 18, Sectorul 2 Bucureşti, România. Cum reacţionaţi în acest caz?

Eu, de pildă, dau instinctiv să arunc CV-ul. Dar mă opresc o clipă, verific mai întâi să văd dacă am destui candidaţi. Dacă da, atunci îl arunc liniştit. Dacă nu, îl pun în lista cu rezerve, cu inima îndoită, dar undeva la coadă.

Dacă ajung să mă întâlnesc cu candidatul din Str. Gen. Aviator Gala Galaction nr. 24, Bl. A2, Sc. C, Et. 3, Ap. 18, Sectorul 2 Bucureşti, România, totuşi, îl mai întreb din când în când de ce a pus toate acele adrese în CV, la fiecare job în parte. Ştiu bine răspunsul, dar o fac aşa, din sadism…

  • Păi aşa e formularul acesta de CV, cu adresa angajatorului! – vine răspunsul, invariabil, întotdeauna la pachet cu o mare mirare asupra sensului întrebării mele.
  • Şi dacă nu o puneai, ce se întâmpla? Aruncam eu CV-ul, pentru că nu e complet?
  • Cum să nu o pun, dacă aşa e formularul???
  • Păi puteai, de pildă, să ştergi două cuvinte de acolo, că e în Word, e editabil. Puneai mausul pe şi adresa, trăgeai spre dreapta, şi apoi apăsai pe delete, şi gata, nu mai era! Şi nici nu te mai simţeai cu inima încărcată că ai lăsat o căsuţă necompletată…
  • Cum să şterg eu, dacă aşa e formularul ăsta de CV, în toată Europa???
  • Da, domnule candidat la postul de CEO, aşa e formularul ăsta de CV, într-adevăr! Şi nici nu-şi imagina domnişoara Amélie câte servicii nebănuite ne va aduce nouă, recrutorilor, zeci şi zeci de ani după aceea… Dar aceste ultime cuvinte le spun în gând, întotdeauna!
     

Ca să reformulez şi să sintetizez: aşadar, cum aţi reacţiona când trebuie să recrutaţi un CEO la o firmă serioasă şi importantă, şi primiţi un astfel de CV, în care experienţa candidatului este foarte apropiată de ceea ce căutaţi?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Sorin Ionascu
5.10.2020, 12:39:55

Ok, nu lucrez in recrutare si nici in vreun domeniu in care sa fie o foarte stricta securitate a datelor. Nu am inteles care e problema cu adresa. De ce nu ar trebui trecuta? E ceva secret, confidential? Orice firma are sau ar trebui sa aiba o adresa eclarata, eventual una de corespondenta si, atunci cand cauti o firma pe net apare, de regula adresa ei. Eu incep sa am probleme cand NU apare adresa firmei, inseamna ca e posibil sa fie ceva in neregula cu ea.Si incep sa am dubii si mai mari cand nu gasesc datele esentiale de contact. Indiferent ce obiect de activitate are. Chiar si unitatile militare au adrese declarate si numere de telefon la care pot fi contactate. Si atunci - care e problema? A se detalia.

+4 (4 voturi)
George Butunoiu
5.10.2020, 12:57:09

Fiindca acela care citeste CV-ul va crede despre tine ca nu esti inteligent. GB

-4 (4 voturi)
Stan Papusa
5.10.2020, 13:05:05

Stimate domnule Butunoiu, De multe v-as fi banuit, numai ca sunteti un visator - nu! Europass nu a fost elaborat asa cum v-ati imaginat în fabula cu secretara. Lucreaza o întreaga echipa de analisti si programatori la el (înca, si în ziua de astazi, si în vecii vecilor, amin!).Deoarece, nu-i asa, el trebuie perfectionat permanent. Sunt în lucru înca 20-30 de "data fields", unele mai idioate decât celelalte. Iar bugetul depaseste cu mult milionul pe care l-ati banuit - e un buget anual, intr-adevar de ordinul milioanelor, dar cele 6 zerouri sunt precedate de doua cifre.Anual. Sincer, daca ar fi costat numai un milion si l-ar fi elaborat o secretara si un sofer, iesea de sute de ori mai bine. Cât despre "le haut dignitaire", sunt mai multi si se întâlnesc de câteva ori pe an sa mediteze profund ce i-ar mai trebui lui Europass. Dupa care se trece în etapa de "comitologie" (nu glumesc, termenul este strict oficial, interesat-va la Bruxelles, apare în mii de documente.- adica este supus muuuuultor inteligente care isi dau si ei cu parerea si pe urma pun (sau nu) o stampila. Când iese din "comitologie", merge le onor programatori, care fac un "proof of concept" si iar îl judeca les hauts dignitaires, si iar ia calea comitologiei, etc, etc, etc. In final, toate aceste minti luminate se pun de acord ca trebuie neaparat schimbat formatul în care este afisata pe ecran data.

+4 (4 voturi)
Felix Catus
5.10.2020, 14:36:25

Aveti dreptate, un CEO nu este recrutat dupa Europass ,ci dupa recomandari ale headhunterilor si al celor din lumea CEO care-l cunosc. Europassul este pentru hoi polloi.

+1 (1 vot)
Felix Catus
5.10.2020, 14:30:37

Dle Butunoiu, vorbiti in necunostinta de cauza. Eu lucrez cu pentru agentii europene si ale ONU. De cate ori candidez pentru un contract, mi se cere sa scriu pe formularele lor (nu europass-ul) toate numele tuturor agentiile unde am lucrat, date cand cand lucrat, cu adresa exacta a Agentiei si numar de telefon centrala, adresa web pe Internet a agentiei, numele Line Managerului cu adresa si numar de telefon. In plus, trebuie sa mai dau detaliile a 2-3 referenti din sfera profesionala, care au colaborat cu mine. Daca vreau sa candidez, trebuie sa pun toate detaliile, altfel agentia nu discuta cu mine. Sunt posturi de consultanta foarte bine platite, nu posturi de portar sau receptionera. Europassul s-a nascut din aceeasi mentalitate. In afara agentiilor, folosesc un CV de tip anglo-saxon unde detaliile personale sunt tinute la minim. Cand mi se cere Europass, il completez cum trebuie, altfel nu am nici o sansa sa fiu luata in considerare. Nu e vorba de prostie, este vorba de a respecta cerintele angajatorului.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările