Scandal în vânzarea Aversa: Vosganian este foarte mulţumit, subordonatul său de la AAAS atacă decizia în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, spune că cei doi cumpărători ai Aversa sunt incestitori serioşi FOTO Marian Iliescu
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, spune că cei doi cumpărători ai Aversa sunt incestitori serioşi FOTO Marian Iliescu

După ce Varujan Vosganian, ministrul Economiei, s-a declarat „foarte mulţumit“ de rezultatul vânzării companiei de stat Aversa, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fostul AVAS), condusă de Adrian Volintiru, acţionarul majoritar al companiei, va ataca tranzacţia în instanţă întrucât cumpărătorul nu are experianţă în domeniu.

Vânzarea fabricii de pompe Aversa Bucureşti va fi atacată în instanţă de către fostul proprietar şi creditor majoritar, AAAS, pentru că adjudecatarul licitaţiei nu îndeplineşte condiţiile din caietul de sarcini al licitaţiei, a spus Adrian Volintiru, preşedintele instituţiei, potrivit economica.net. Pe de altă parte, Ministerul Economiei, ce coordonează AAAS se declară, prin vocea ministrului Varujan Vosganian, „foarte mulţumit“ de rezultatele privatizării.

Potrivit lui Volintiru, consorţiul Benevo- Autoplast nu are experienţă de cel puţin cinci ani în domeniu, canadienii de la Benevo fiind axaţi pe investiţii imobiliare, iar Autoplast se ocupă cu fabricarea „altor produse din plastic“ şi are o cifră de afaceri de doar 67.000 de lei şi datorii de 220.000 de lei.

„Nu înţelegem cum a putut acest consorţiu să câştige licitaţia, nu înţelegem pentru că nu au făcut lămuriri, unde au de gând să mute producţia de pompe şi când. Am atacat în instanţă această privatizare la judecătorul sindic, Tribunalul Bucureşti din postura noastră de creditor şi acţionar majoritar“, a spus Volintiru.

Vânzarea activelor Aversa a făcut-o administratorul judiciar RVA Insolvency, fabrica fiind în faliment de la începutul anului trecut. 

Blue Diamond Estate, firmă controlată de omul de afaceri canadian Michael Topolinski, şi Autoplast Engineering au câştigat la începutul lunii septembrie licitaţia pentru preluarea activelor producătorului de pompe Aversa din Bucureşti pentru 17,3 milioane de euro exclusiv TVA, tranzacţie în care este inclus terenul de 10 hectare din zona Pieţei Obor pe care în prezent se află fabrică.

Consorţiul format din cele două firme a depus singura ofertă la cea de-a 15-a licitaţie organizată de lichidatorii firmei aflate în faliment de la începutul anului 2012 şi prin această preluare şi-au asumat continuarea activităţii pentru trei ani cu un efectiv de cel puţin 200 de salariaţi.

„În cazul în care adjudecatarul nu îşi respectă obligaţiile asumate, licitaţia se anulează, iar activele revin în proprietatea S.C. Aversa S.A., cu pierderea de către adjudecatar a garanţiei de participare la licitaţie (5.190.000 de euro) şi cu plata unei despăgubiri de 50% din preţul de pornire al licitaţiei (respectiv suma de 17.300.000 de euro)“, afirmau reprezentanţii RVA Insolvency, lichidatorul judiciar al Aversa, în consorţiu cu Activ Lichidator IPURL.

Topolinski intenţionează să mute activitatea Aversa de pe terenul din zona Obor, dar deocamdată nu a precizat ce intenţionează să construiască pe acel lot. Firme controlate de canadian şi-au trecut în portofoliu şi fostele platforme industriale Vulcan şi Textila Dacia, cu intenţia de a construi centre comerciale pe acestea, dar proiecte nu au fost până în prezent realizate.

Ministrul Economiei Varujan Vosganian este însă foarte mulţumit de rezultatul tranzacţiei, dar şi de noii acţionari ai companiei. 

„Am primti informaţia, inclusiv dintr-o anumită zonă, că sunt foarte serioşi. Absolut toate condiţiile au fost îndeplinite“, spune ministrul.

Referitor la faptul că AAAS a contestat licitaţia, Vosganian s-a limitat să spună că „dacă şi alţii ar avea atâta dragoste de industrie ca mine, poate că n-am fi văzut atâtea fabrici tăiate şi vândute la fier vechi. Nu înţeleg dacă încercaţi să stârniţi un coflict sau doar vă iubiţi cititorii mai mult decât industria românească“, potrivit economica.net.

Ministrul Economiei a mai precizat că are şi semnătura liderului de sindicat de la Aversa, semn că salariaţii sunt de acord cu schimbarea proprietarului. Pe de altă parte, Volintiru afirmă că reprezentanţii consorţiului câştigător au fost huiduiţi de angajaţi când s-au prezentat la sediu şi că le-ar fi oferit acestora carne şi vin pentru a le câştiga simpatia.

Informaţia este confirmată şi de un director de la Aversa, sub protecţia anonimatului, care însă nunaţează declaraţiile şefului AAAS. „Nu s-au urcat pe garduri, au fost angajaţi care au protestat civilizat“, a arătat sursa citată. Directorul a mai precizat că investitorul nu a făcut încă nicio injecţie de capital, Aversa lucrând doar la contractele aflate în derulare.

Fabrica de pompe bucureşteană este fabricantul a 98% din toate pompele existente în ţară. Este şi unic furnizor pentru pompele de răcire de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Principalul activ al fabricii este terenul în suprafaţă de aproape 10 hectare situat în zona Obor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite