Investitorii care au cumpărat Aversa acuză AAAS că a vrut să impună un partener privat. Stan Popa, şeful instituţiei: „Sunt intoxicări ieftine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aversa Manufacturing este singurul producător de pompe centrifuge din România, produsele sale fiind folosite în infrastructură, industria energetică, irigaţii şi industria petrolului  FOTO Mediafax
Aversa Manufacturing este singurul producător de pompe centrifuge din România, produsele sale fiind folosite în infrastructură, industria energetică, irigaţii şi industria petrolului  FOTO Mediafax

Investitorii care au cumpărat fabrica de pompe Aversa acuză Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) că a vrut să impună un anumit partener privat după preluarea unităţii, însă instituţia dă replica prin vocea lui Stan Popa, preşedintele său: „Sunt intoxicări ieftine de băieţi care au ceva de ascuns“, a afirmat el pentru „Adevărul“.

„AAAS - Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului - condusă de Popa Stan, a intentat un proces consorţiului care a câştigat licitaţia de achiziţie a fabricii Aversa, invocând nerespectarea condiţiilor din caietul de sarcini. La două săptămâni după ce am câştigat licitaţia, am fost contactaţi de un reprezentant al AAAS care ne-a impus acceptarea unui partener privat recomandat de această autoritate. Am refuzat să ne lăsăm intimidaţi, fapt care a dus la continuarea acestui proces“, a declarat, într-un comunicat, Michael Topolinski, preşedintele Aversa Manufacturing.

Licitaţia pentur privatizarea Aversa a fost câştigată anul trecut de către consorţiul Blue Diamond Estate - Autoplast Engineering, preţul plătit fiind de 17,3 milioane de euro. Cumpărătorii sunt obligaţi prin contractul de privatizare să menţină producţia în următorii trei ani.

„Din luna septembrie 2013, Aversa este din nou o companie profitabilă, comenzile clienţilor atingând, la începutul acestui an, deja 18 milioane de lei. În cele cinci luni de la preluare, compania a reînceput producţia şi exportul, a angajat 230 de muncitori, urmând să facă o investiţie de 15 milioane de euro pentru dezvoltarea unei noi fabrici în Bucureşti. Deşi în prim proces de dezvoltare, Aversa Manufacturing se confruntă în acest moment cu o încetinire a acţiunilor de transformare, cauzate de un proces aflat pe rol la Tribunalul Bucureşti“, se arată în comunicat.

20 februarie, termen vital în proces

„Sunt intoxicări ieftine de băieţi care au ceva de ascuns. Cât produce fabrica acum faţă de cât era când le-am lăsat-o? Noi am le-am dat fabrica cu comenzi, acum producţia e zero“, a afirmat Stan Popa, preşedintele AAAS. Oficialul a mai spus că decizia instanţei va fi cunoscută în data de 20 februarie. AAAS a contestat decizia de privatizare anul trecut, când preşedintele său era Adrian Volintiru, actual secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei. Încă de la vânzare au planat dubii asupra intenţiilor noilor patroni, mai ales că terenul Aversa este foarte valoros, iar suspiciunile au fost că noul consorţiu a cumpărat fabrica pentru a o reloca şi a ridica un centru comercial.

Aversa Manufacturing este singurul producător de pompe centrifuge din România, produsele fiind folosite în infrastructură, industria energetică, irigaţii şi industria petrolului. Aversa SA a fost în insolvenţă timp de 7 ani, fiind privatizată în septembrie 2013.

Mai puteţi citi:

Cine sunt cumpărătorii Aversa: Blue Daimond Estate, firmă fără niciun angajat cu pierderi, şi Autoplast, cu un angajat şi profit de 639 de lei

Ieri a fost anunţată vânzarea, pentru 17,3 milioane de euro, fără TVA, a producătorului de stat de pompe Aversa, în faliment, către firmele Blue Daimond Estate, cu activităţi în domeniul imobiliar, şi Autoplast Engineering, care are ca obiect de activitate fabricarea de produse din material plastic. Cine sunt de fapt cei doi cumpărători?

Aversa, între lichidare, privatizare şi imobiliare

Marea miză a vânzării fabricii Aversa o constituie terenul de 10 hectare din Bucureşti, însă ministrul Varujan Vosganian, care ocupă acum portofoliul Economiei, a dat asigurări că activitatea companiei va continua, cel mai probabil într-o locaţie din afara Bucureştiului.

EXCLUSIV Guvernul vrea să creeze un holding industrial

Executivul vrea să creeze un holding industrial care va conţine toate companiile viabile din subordinea Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), urmând ca pe viitor să fie fie incluse, eventual, şi societăţi şi pachete de acţiuni din deţinute de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a declarat, pentru „Adevărul”, Adrian Volintiru, preşedintele AAAS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite