Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Avioane Craiova, aproape de insolvenţă. Ministerul Economiei propune stingerea obligaţiilor fiscale restante

10
20 Apr 2021 10:31:25
Autor: Afrodita Cicovschi
Avion de antrenament într-una dintre halele fabricii Avioane Craiova Foto Mediafax / Remus Badea
Avion de antrenament într-una dintre halele fabricii Avioane Craiova Foto Mediafax / Remus Badea

Avioane Craiova este aproape de insolvenţă, având deja obligaţii fiscale principale de 45,48 milioane de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre al Ministerului Economiei care propune conversia creanţelor în acţiuni şi stingerea obligaţiilor fiscale restante.

Creanţele Avioane Craiova, companie din industria naţională de apărare la care statul este acţionar majoritar, reprezentând obligaţii fiscale principale de 45,48 milioane lei, ar putea fi convertite în acţiuni, potrivit unui proiect de Hotărâre al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
 
”Se aprobă conversia în acţiuni a creanţelor Societăţii Avioane Craiova, operator economic din industria naţională de apărare la care statul este acţionar majoritar, reprezentând obligaţii fiscale principale în cuantum de 45.481.306 lei, datorate şi neachitate la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, arată proiectul de act normativ.
 
Datoriile pe care le înregistrează sunt generate de cheltuielile pentru menţinerea şi conservarea capacităţilor de producţie pentru apărare în conformitate cu dispoziţiile tuturor actelor normative incidente.
 
Societatea Avioane Craiova, la care Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului deţine 95,84% din acţiuni, dispune de capacităţi de producţie pentru modernizarea aeronavelor IAR 99 din dotarea Ministerului Apărării Naţionale.
 
”Măsura conversiei în acţiuni a obligaţiilor bugetare creează premise pentru revitalizarea şi evitarea deschiderii procedurii insolvenţei asupra acestui operator economic şi menţinerea capacităţilor de producţie pentru apărare”, se arată în Nota de fundamentare.
 
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului ar urma să aprobe în Adunarea Generală a Acţionarilor a companiei conversia creanţelor în acţiuni, cu respectarea dreptului de preferinţă al acţionarilor existenţi.
 
”Acţiunile nou emise în favoarea statului român, în urma conversiei prevăzute la art. 1, sunt administrate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, care înregistrează în evidenţele contabile aceste acţiuni”, se mai arată în document.
 
Conversia în acţiuni a obligaţiilor fiscale la operatorul economic din industria naţională de apărare se realizează prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului prin majorarea capitalului social pentru acţiunile emise în favoarea statului de operatorul economic menţionat şi înregistrarea operaţiunii de majorare a capitalului social la Oficiul Registrului Comerţului.
 
”În scopul revitalizării şi evitării deschiderii procedurii insolvenţei potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, operatorii economici îşi pot restructura obligaţiile bugetare principale restante şi neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum şi obligaţiile bugetare accesorii, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, cu modificările şi completările ulterioare”, mai arată documentul.
 
Măsura are ca efect ”stingerea obligaţiilor fiscale şi posibilitatea ca acest operator economic să-şi poată desfăşura activitatea ca unitate economică viabilă, să asigure un management performant şi să atragă fonduri pentru investiţii necesare retehnologizării şi modernizării în vederea realizării de produse/servicii necesare FSNA (Forţele Sistemului Naţional de Apărare), la standarde NATO şi UE, în vederea apărării intereselor esenţiale de securitate”.
 
Mai mult, documentul stipulează că menţinerea obligaţiilor fiscale, a penalităţilor şi majorărilor de întârziere diminuează posibilităţile de redresare ale companiei de stat, ”creează vulnerabilităţi forţelor sistemului naţional de apărare privind siguranţa aprovizionării cu armament, muniţii, echipamente şi tehnică de luptă, cu consecinţe grave asupra capacităţii de apărare a ţării şi protejării în timp real a intereselor esenţiale ale siguranţei statului”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Comandor Gherghisan
20.04.2021, 11:44:08

Stingerea datoriei sa se faca in baza unui plan clar de redresare. Nu stergem datorii numai ptr a face altele.

0 (2 voturi)
Andrei Tirighie
20.04.2021, 11:50:18

de o bună bucată de timp,oltenii se străduiau să fabrice avioane, dar rezultatul muncii nu se vedea. atunci au decis să schimbe numele fabricii, din "fabrica de avioane craiova" în "fabrica de avion craiova".

0 (4 voturi)
promo code
20.04.2021, 12:00:15

ce s-o mai lungim si taraganam atita dind-o pe la Ploiesti? Craiovenii vor avea in curind un nou mall in oras pe locul fostei fabrici de avion.

0 (4 voturi)
imsi1 imsi1
20.04.2021, 12:20:40

De ce nu pun preturi pt reparatii corecte si sa le dea comenzi clare pt industria de aparare. Sa cupere de la ei avioane de antrenament sa trimita acolo.aparatele de navigatie pt reglaj si echilibrare. Atunci n ar avea probleme. Ii usor sa faci un agent de curatenie in mall dintr un reglor de altimetre ii foarte dificil sa transformi femeia care vinde hirtie igienica la intrarea in buda in montor de echipamente. Da asta nu va intelege in veci @Ovidiu Olariu sau Codruta Presedinte care n au invatat sa scrie si sa citeasca decit la cursurile de alfabetizare

0 (4 voturi)
Florin Oprea
20.04.2021, 12:27:15

Dupa care o luam iar de la capat cu datoriile. Numai de asta sunt in stare. Nu au piata? Out. Daca era privata mai risipea statul bani cu ea?

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările