Scandal în lumea avocaţilor: Uniunea Barourilor le interzice să-şi publice performanţele financiare, procesele câştigate şi succesele profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul statut al avocaţilor trece comunicarea publică la „abateri grave“ şi interzice avocaţilor să-şi publice realizările de ordin financiar sau succesele profesionale,în scopul câştigării de noi clienţi. Un studiu realizat în rândurile a 25 de case de avocatură arată, însă, că modificarea statutului „descurajează concurenţa şi transparenţa în mediul de afaceri“.

80% dintre avocaţii de top din România consideră că noile măsuri le afectează dreptul la imagine, arată un studiu realizat de compania de comunicare Rogalski Damaschin Public Relations şi de portalul BizLawyer.ro.

„O meserie suprareglementată“

Modificări aduse statutului lor califică această meserie drept una suprareglementată, 75% din avocaţi fiind de părere că actorii ei ar trebui să se manifeste mai liber, mai arată studiul citat.

Casele de avocatură de top din România consideră că noul statut al avocaţilor, care trece comunicarea publică la abateri grave, va afecta atât avocaţii cât şi clienţii acestora. Potrivit unui studiu realizat de către Rogalski Damaschin Public Relations şi publicaţia BizLawyer, care a inclus cele mai importante 25 de case de avocatură locale, decizia Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) de a interzice avocaţilor să-şi comunice realizările de ordin financiar sau succesele profesionale,în scopul câştigării de noi clienţi, este anticoncurenţială şi contravine dreptului la informare publică, transparenţă şi liberă iniţiativă“, se arată într-un comunicat al realizatorilor sondajului.

Decizia afectează drepturile avocaţilor

Sondajul mai relevă că 80% dintre respondenţi consideră că noile măsuri le afectează dreptul la imagine, iar peste jumătate spun că le este lezat dreptul la liberă concurenţă şi iniţiativă.

De asemenea, trei sferturi dintre casele de avocatură intervievate consideră că măsura afectează transparenţa în acest domeniu, pentru că ea va îngreuna selecţia caselor de avocatură de către clienţii acestora, care nu-şi vor mai putea forma o opinie obiectivă despre reputaţia şi capacitatatea profesională a avocaţilor în absenţa unor performanţe comunicate şi recunoscute public.

Avocaţii de top din România spun că cele mai recente modificări aduse statutului lor califică această meserie drept una supra-reglementată, 75% fiind de părere că actorii ei ar trebui să se manifeste mai liber.

Avocatura apără drepturile şi libertăţile omului, dar astăzi acest domeniu în România se află în situaţia paradoxală de a nega tocmai aceste principii.Când am aflat de noile modificări la statutul avocaţilor, am vrut să vedem care este cu adevărat viziunea marilor case de avocatură cu privire la libera iniţiativă, concurenţă, transparenţă şi dreptul la reputaţie profesională pe care acest nou statut le condamnă cu pedepse până la excluderea din avocatură. Demersul nostru şi al  publicaţiei BizLawyer de a cerceta opiniile avocaţilor cu o carieră profesională de necontestat semnalează o anormalitate în mediul de afaceri“, a declarat Eliza Rogalski, fondator ale agenţiei de relaţii publice Rogalski Damaschin.

Pentru avocaţi, comunicarea este esenţială

75% dintre avocaţi au declarat că transparenţa şi comunicarea valorilor şi a performanţelor profesionale sunt foarte importante pentru construirea unui brand pe piaţa de avocatură, activitate care a contribuit la creşterea cifrei de afaceri, atragerea unor clienţi de renume internaţional şi crearea de locuri de muncă în societăţile lor.

Aproape 95% dintre avocaţii care au participat la sondaj spun că au în cadrul firmei un departament responsabil de comunicare sau că lucrează cu o companie externă dedicată unor astfel de activităţi.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite