Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Banca Transilvania anunţă preluarea Volksbank şi ţinteşte locul al doilea în topul băncilor din România

0
10 Dec 2014 09:51:28
Autor: Adina Vlad, Dan Străuţ
Banca Transilvania ocupă în prezent locul al treilea în topul băncilor din România FOTO Adevărul
Banca Transilvania ocupă în prezent locul al treilea în topul băncilor din România FOTO Adevărul

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania a aprobat preluarea Volksbank România, contractul urmând să fie semnat astăzi, tranzacţia vizând achiziţia a 100% din acţiunile băncii. În urma preluării Volksbank, Banca Transilvania se apropie foarte mult de poziţia a doua din sistemul bancar, deţinută în prezent de BRD.

UPDATE "Vrem să-i păstrăm inclusiv pe clienţii nemulţumiţi ai Volksbank"

"În urma acestei tranzacţii, estimăm o creştere pe segmentul de retail. Preluăm de la Volksbank 190.000 de clienţi şi credite ipotecare foarte multe. (...) Am ales Volksbank pentru că are un portofoliu complementar Băncii Transilvania. (...) Urmărim să ajungem pe locul doi în sistemul bancar din România", a explicat Ciorcilă.

Preşedintele Băncii Transilvania susţine că banca vrea să-i păstreze inclusiv pe clienţii nemulţumiţi ai Volksbank şi să dezvolte relaţii constructive şi amiabile cu aceştia. 

El a amintit că, în acest moment, Banca Transilvania are o cotă de piaţă de 9,7%, iar Volksbank de 3,5%. Ca număr de clienţi, Banca Transilvania a ajuns la 1,88 de milioane şi a preluat de la Volksbank 190.000 de clienţi.

"Împreună vom ajunge la o cotă de piaţă de 13%, dar cum 13 este o cifră... interesantă, nu ne vom opri acolo.
De ce ne-am grăbit? Am vrut să arătăm că aredelenii nu sunt nişte oameni înceţi
", a spus Omer Tetik, directorul general al BT,

Potrivit oficialilor băncii, preluarea completă se va finaliza la începutul trimestrului doi din 2015. Valoarea tranzacţiei nu a fost dată publicităţii.


Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, şi Omer Tetik, directorul general al băncii, au anunţat, miercuri preluarea subsidiarei locale a grupului austriac Volks­bank, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Hotelul Marriott din Bucureşti.

Banca Transilvania şi Volksbank vor acţiona ca entităţi separate până la finalizarea tranzacţiei, ulterior urmând integrarea Volksbank, arată Banca Transilvania, într-un comunicat transmis Bursei.
 
"Încorporarea Volksbank în cadrul Băncii Transilvania va avea loc după îndeplinirea tuturor procedurilor legale şi după solicitarea şi primirea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente", se precizează într-un comunicat prezentat la conferinţă.
 
Tranzacţia a fost avizată marţi de către CA al Băncii Transilvania.
 
Banca Transilvania ocupă locul al treilea în clasamentul băncilor din România, cu o cotă de piaţă de 9,7%, în timp ce Volksbank ocupă poziţia a noua, cu o cotă de piaţă de aproximativ 3,7%. Astfel, în urma tranzacţiei, Banca Transilvania s-ar apropia foarte mult de jucătorul care ocupă locul al doilea în sistem, BRD, cu o cotă de piaţă de aproape 13% la sfârşitul lunii septembrie. 
 
La finele lunii noiembrie Banca Transilvania a anunţat că negociază preluarea pachetului integral de acţiuni la Volksbank România, deţinută de grupul austriac Volksbank, DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa.
 
Volksbank România este deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporţie de 99,99%, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.
 
În 2012, Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare dezvoltat de către Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare şi economice, în vederea restabilirii profitabilităţii pe termen lung.
În acest plan este inclusă şi vânzarea subsidiarei din România, care trebuie să se realizeze până la sfârşitul anului 2015.
 
Grupul austriac a vândut în acest an subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing România, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piaţa românească la sfârşitul anului trecut prin achiziţia băncii Romanian International Bank (RIB).
 
Instituţia de credit a înregistrat anul trecut în România pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% faţă de cele raportate de bancă în 2012, când au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.
 
Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană, întrucât creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din România şi creditele imobiliare şi cele acordate companiilor în Europa Centrală şi de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro.
 
În ceea ce priveşte Banca Transilvania, cel mai mare acţionar al său este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de 14,6%. Printre acţionarii semnificativi se regăsesc preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă (5,1%), şi International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Băncii Mondiale, cu 5,36% din titluri.
 
Banca Transilvania a avut în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 338,13 milioane lei, în creştere cu 40,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, activele instituţiei de credit urcând, faţă de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei.

Mai puteţi citi: 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările