Banca Transilvania va cumpăra o participaţie iniţială de 39,2% din acţiunile Victoriabank din R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Transilvania bancatransilvania.ro

Victoriabank este una dintre cele 3 bănci monitorizate de banca centrală moldovenească, în urma scandalului din 2007 privind furtul unui miliard de dolari de trei dintre cele mai importante bănci din ţară.

Sectorul bancar afectat de criza din Moldova a făcut un pas mai aproape de redresare, anunţând că Banca Transilvania a acceptat să preia Victoriabank, această achiziţie fiind prima în care o bancă străină vrea să preia o instituţie financiară din R. Moldova, în urma scandalului din 2007 privind furtul unui miliard de dolari de trei dintre cele mai importante bănci din ţară.

Atunci, pe lângă închiderea băncilor implicate în fraudă, au fost vizaţi şi alţi trei creditori - Victoriabank, Moldova Agroindbank (MAIB) şi Moldinconbank – care au fost atent monitorizate de banca centrală. 

Victoriabank este al treilea cel mai mare creditor din Moldova şi primul care găseşte un cumpărător. Banca Transilvania va achiziţiona o participaţie iniţială de 39,2%, de la Insidown, o companie cu sediul în Cipru, înregistrată pe numele unui om de afaceri rus puţin cunoscut, scrie euromoney.com.

"Anunţul făcut de Banca Transilvania este important şi simbolic. Aceasta înseamnă că reformele bancare încep să aducă rezultate, iar piaţa devine atractivă pentru investitorii strategici", a declarat Sergiu Cioclea, guvernatorul băncii centrale a Moldovei. "". 

De asemenea, tranzacţia marchează primul pas în afara pieţei interne pentru Banca Transilvania, care s-a extins rapid în ultimii ani pentru a deveni cel mai important creditor al României. 

Directorul executiv, Omer Tetik, a declarat că grupul nu intenţiona să urmărească o strategie de dezvoltare regională, ci "a ales să răspundă unei expansiuni naturale către o piaţă foarte apropiată, atât din punct de vedere istoric, cât şi din punct de vedere geografic. 

"Există, de asemenea, motive economice pentru această mişcare", a adăugat el, argumentând că "Moldova este o regiune cu potenţial semnificativ pentru întreprinderile mici şi mijlocii, sectoarele micro şi retail, toate fiind segmente de activitate în care Banca Transilvania are experienţa şi know-how-ul necesar". 

Achiziţia a primit un sprijin puternic din partea BERD, un acţionar pe termen lung în Victoriabank şi care, în iunie anul trecut, a majorat participaţia la creditor la 27,5%. 

De asemenea, BERD deţine 8,6% din Banca Transilvania. "Transparenţa acţionarilor şi atragerea investitorilor strategici în bănci se află în centrul mandatului BERD în Moldova", a afirmat unul dintre reprezentanţii sediului băncii din Chişinău. 

Banca Transilvania şi BERD vor deţine o participaţie de control de 66,7% la Victoriabank, după achiziţionarea holdingului Insidown. Banca Transilvania urmează să lanseze o ofertă pentru celelalte acţiuni după ce acordul a fost aprobat. 

În prezent, doar două grupuri bancare din UE au operaţiuni în Moldova. Erste Group a achiziţionat o sucursală la Chişinău odată cu achiziţionarea liderului de piaţă românesc BCR în 2005, iar Société Générale a cumpărat-o pe Mobiasbanca în ianuarie 2007. Acesta din urmă este acum al patrulea cel mai mare creditor al Republicii Moldova. 

Următoarea sarcină a factorilor de decizie moldoveni va fi găsirea de cumpărători pentru 40% din MAIB şi 63% din Moldinconbank, care au fost îngheţate de banca centrală. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite