Bastionul risipei: Elcen a spart 300 de milioane de lei pe sporurile şi primele angajaţilor în perioada 2009-2014. Plăţi degeaba şi pentru licenţe Microsoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de energie electrică şi termică Elcen, controlat de Ministerul Energiei, acordă angajaţilor mai multe avantaje extrasalariale, precum prime de vacanţă, de vechime neîntreruptă şi de sărbători, la care se adaugă cantităţi gratuite de electricitate şi agent termic, potrivit unui raport al Corpului de Control al primului-ministru. Documentul arată că societatea a spart şi 613.767 lei pe licenţe Microsoft nefolosite.

Astfel, în total, în perioada 2009-2014, Elcen a acordat sporuri, prime şi alte bonificaţii angajaţilor în valoare de 300 de milioane de lei.

Controlul a arătat că societatea a acordat prime de vacanţă, prime jubiliare pentru vechimea neîntreruptă în societate, precum şi în fostele societăţi din care s-a desprins Elcen, respectiv Ministerul Energiei Electrice din perioada comunistă, regia Renel, Conel şi Termoelectrica. De asemenea, au fost acordate premii tuturor salariaţilor cu ocazia pensionării, adaosuri salariale de Paşte, de final de an şi de Ziua Energeticianului.

Căldură şi electricitate gratis

În plus, fiecare angajat al Elcen primeşte contravaloarea a 3.600 de kWh pe an de energie electrică, adică 300 kWh pe lună, în condiţiile în care consumul mediu al unui apartament obişnuit din România este în jur de 100 kwh pe lună. 

Cota de energie electrică este acordată „inclusiv în perioada concediului de odihnă“ şi este calculată la tariful standard de vânzare către populaţie, se arată în raport.

Concomitent, pe perioada iernii, în perioada noiembrie - aprilie, fiecare angajat al Elcen primeşte în total şi contravaloarea a 6 gigacalorii, adică o gigacalorie pe lună. 

Banii pentru concediul necestei şi al copiilor

Elcen acoperă şi până la 65% din costurile aferente concediilor de odihnă ale salariaţilor şi ale membrilor familiilor acestora (soţ/soţie, copii) şi plăteşte abonamente lunare pentru transportul în comun, precizează raportul corpului de control al premierului. 

În total, în perioada 2009-2014, Elcen a înregistrat cheltuieli totale cu personalul de 1,1 miliarde lei, din care bonusurile, primele şi celelalte bonificaţii acordate angajaţilor au însemnat 300 milioane lei. 

Toate aceste avantaje au fost acordate într-o perioadă în care Elcen s-a confruntat cu mari dificultăţi financiare. Astfel, în perioada 2009-2014, Elcen a înregistrat un profit de 264,1 milioane lei din producerea şi vânzarea de energie electrică, dar a raportat pierderi cumulate de 458,5 milioane lei din producerea şi vânzarea de energie termică.

Rapoartele administratorilor au menţionat, în această perioadă, că pierderile au provenit din vânzarea energiei termice la un preţ reglementat de către Autoritatea Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) mai mic decât costurile de producţie.

De asemenea, şi centralele termoelectrice Bucureşti Vest, Bucureşti Sud, Progresu şi Grozăveşti au înregistrat pierderi cumulate de 314 milioane lei în perioada 2009-2014 din vânzarea energiei termice. 

Are de recuperat 3,6 miliarde de lei de la RADET şi datorii de 2 miliarde de lei

În 10 noiembrie 2015, atunci când a fost realizat controlul corpului de control al premierului la Elcen, compania de stat avea de recuperat de la RADET suma de 3,58 miliarde lei.

Însă Elcen are şi datorii importante. La finalul anului 2014, Elcen avea datorii totale de circa 2 miliarde de lei, din care datorii către bănci în valoare de 571,3 milioane lei şi datorii la bugetul statului de 850,4 milioane lei, mai arată raportul corpului de control al premierului. 

Jaful high-tech

Documentul mai arată că Elcen a achiziţionat în anul 2009 licenţe pentru sistemul de operare Windows Vista şi pentru pachetul Microsoft Office pe care nu le-a folosit niciodată şi nici nu le-a instalat pe vreun calculator, paguba fiind în valoare de peste 613.000 lei.

În acest fel, pachetul achiziţionat includea, practic, 400 de licenţe Windows 7 şi 400 de licenţe Office 2010, arată raportul corpului de control.

Mai exact, Elcen nu a utilizat şi nici măcar nu a instalat 278 licenţe Microsoft Windows 7, adică 69% din licenţele cumpărate, şi 206 licenţe Microsoft Office 2010, sau 51% din cele la care avea dreptul. 

În total, Elcen a plătit 1,08 milioane lei pentru licenţe, din care 613.767 lei, adică 57% din valoarea totală, reprezintă suma achitată pentru licenţele plătite, recepţionate, dar neinstalate şi nefolosite, reprezentând „pagubă cauzată patrimoniului societăţii“, concluzionează raportul. 

Parchetul, sesizat din cauza unor contracte suspecte

De asemenea, Corpul de Control al premierului a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la o serie de contracte descoperite la Elcen.

Astfel, unul dintre acestea, încheiat în 2010, viza monitorizarea emisiilor de gaze cu efect de seră la un preţ supraevaluat de cinci ori. Mai exact, societatea a plătit în 2010 un preţ mai mare cu 91.451 lei faţă de preţul plătit pentru aceleaşi servicii în 2009 şi cu 91.703 lei peste costul înregistrat în 2011, arată raportul.

Un alt contract viza aducerea de piese pentru CET Vest. Astfel, în iulie 2014, Elcen a atribuit, în urma unei licitaţii, contractul pentru piesele necesare unei firme din Statele Unite, care a livrat piesele comandate, în valoare de 1,9 milioane euro cu TVA, în perioada octombrie - decembrie 2014. După livrarea pieselor, angajaţii Elcen au descoperit, în 24 decembrie 2014, că piesele nu se potrivesc şi că trebuie cumpărate alte piese. Acestea au fost comandate printr-un act adiţional la un contract mai vechi cu o societate din Germania, pentru care s-au plătit în plus 585.125 euro, piesele fiind livrate abia în martie 2015. Astfel, faptul că centrala nu a funcţionat în iarna de acum doi ani ar fi cauzat o pierdere de 16,5 milioane de lei.

În fine, o firmă din Balş, a primit 25 de contracte de la Elcen, fiind reprezentant legal al uneia din SUA. Cele 25 de contracte au fost atribuite în perioada 2009-2014, multe dintre ele fiind acordate fără respectarea legislaţiei. Valoarea totală a acestora era de 1,76 milioane lei fără TVA, dar firma în cauză a încasat efectiv de la Elcen 2,06 milioane lei cu TVA inclus. Pentru firma din Balş, înfiinţată în 2007, contractele cu Elcen au generat circa 90% din încasări în perioada analizată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite