Afaceri

articolul anterior articolul urmator

BERD a cumpărat o parte din compania înfiinţată de Transgaz în R. Moldova

0
27 Aug 2020 15:13:19
Autor: Afrodita Cicovschi

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a achiziţionat o cotă de participare în compania de transport gaze Vestmoldtransgaz care operează conducta de transport gaze nou construită Ungheni-Chişinău, potrivit unui comunicat de presă.

BERD a investit 20 mil euro ca parte din majorarea de capital a Vestmoldtransgaz. Astfel, BERD devine asociat în Vestmoldtransgaz SRL cu 25% din capitalul său social.
 
Înfiinţată în 2014, Vestmoldtransgaz deţine şi administrează reţeaua de conducte de gaze din vestul Moldovei şi oferă servicii de transport gaze naturale în Moldova. În 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz srl, o subsidiara a Transgaz, compania care operează sistemul românesc de transport gaze naturale.
 
Conducta de transport gaze Ungheni-Chişinău cu o lungime de 120 km a fost finalizată şi va deveni în curând operaţională şi va întregi interconectarea sistemelor de transport gaze din România şi Moldova prin racordarea Chişinăului la conducta de interconectare Iaşi-Ungheni între oraşul estic al României, Iaşi şi Ungheni, un oraş din Republica Moldova, la graniţa cu România.
 
Conducta de transport gaze Ungheni-Chişinău ar putea permite Moldovei - o ţară care depinde în procent de 90% de importurile de energie - să îşi diversifice sursele de energie.
 
Construirea conductei de transport gaze Ungheni – Chişinău in valoare de 90 de milioane de euro a fost susţinută şi de un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi de o investiţie de capital propriu de la Eurotransgaz.
 
În 2016, BERD s-a oferit să sprijine proiectul cu un împrumut în favoarea guvernului Republicii Moldova. După privatizarea Vestmoldtransgaz, finanţarea a fost anulată şi fondurile au fost asigurate sub forma unei cote de participare în aceasta companie.
 
BERD este principalul investitor instituţional din Moldova. De la începutul operaţiunilor sale în această ţară, Banca a investit peste 1,3 miliarde de euro în 134 de proiecte în sectoarele financiare, agro-industrial, energie, infrastructură şi producţie din Moldova.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările