Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Bode: ROMATSA are conturile blocate de fraţii Micula. Căutăm soluţii pentru deblocare

2
7 Nov 2019 10:08:33
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Conturile ROMATSA sunt blocate în urma unui proces câştigat de fraţii Micula, a declarat ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, la preluarea oficială a portofoliului de ministru, precizând că se fac eforturi în vederea găsirii unor soluţii cu ajutorul cărora se poate debloca această situaţie.

"Poprirea este de 394,9 milioane de euro. Vorbim de procesul câştigat de fraţii Micula, 395 de milioane de euro. Fraţii Micula au câştigat atunci procesul împotriva statului român pentru 84,5 milioane de euro. Până la 395 de milioane sunt dobânzi şi penalităţi. În această situaţie suntem. Sigur, mâine - mâine, nu peste multe zile - o să am o întâlnire cu reprezentanţii companiei să găsim soluţii, să ne adresăm Finanţelor, pentru că nu este vina ROMATSA că este în această situaţie. Împreună cu ANAF vom găsi soluţii pentru a debloca această situaţie", a menţionat Bode, citat de Agerpres.
 
"Avem situaţii extrem de critice în mai multe companii: TAROM, CFR Marfă... Până şi ROMATSA a ajuns într-o situaţie critică, unde în mod evident va trebui să găsim soluţii, pentru că, din cauza popririlor puse pe contul ROMATSA, urmare a deciziei Curţii de arbitraj, în speţa fraţii Micula împotriva statului român, exista riscul ca ROMATSA să nu mai funcţioneze", a afirmat Orban. 
 
Acesta a subliniat că "este vorba de o speţă mai complicată", apărută ca urmare a invalidării unui ajutor de stat de care ar fi trebuit să beneficieze companiile fraţilor Micula. El a spus că ROMATSA poate funcţiona până la sfârşitul anului, dar a arătat că este nevoie de identificarea de soluţii urgente pentru a achita datoria către fraţii Micula.
 
"A fost invalidat un ajutor de stat de care beneficiau companiile fraţilor Micula, care au atacat la Curtea de arbitraj. S-a dat o decizie, s-a stabilit un prejudiciu, iar ei s-au îndreptat împotriva unor asset-uri şi companii care au cash flow, care au bani şi la ora asta asta fac, trag bani", a precizat Orban.
 
În luna septembrie 2015, ROMATSA a fost notificată de către EUROCONTROL cu privire la existenţa unui act de executare silită transmis de un executor judecătoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei, obţinute din activitatea de prestare de servicii de trafic aerian, în urma procesului dintre fraţii Micula şi statul român. În consecinţă, conturile bancare ale ROMATSA nu au mai fost alimentate cu sumele de bani aferente serviciilor deja efectuate de dirijare a traficului aerian, întrucât, în urma unei hotărâri a instanţei de judecată din Belgia, sumele colectate de EUROCONTROL în numele ROMATSA au fost blocate în contul unei datorii a statului român.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mihai Popescu
7.11.2019, 10:59:05

Mai grav pt. ei este ca le pot bloca salariile uriase pe care le primesc cei de la ROMATSA. Un contabil primeste vreo 12.000 lei/luna. Ce sa mai spun de restul care lucreaza pe acolo.

+1 (1 vot)
Gib
7.11.2019, 12:18:57

Mie mi se pare grav ca statul roman ajunge sa piarda asemenea procese cu indivizi de teapa fratilor Micula. Si mai grav este ca acelasi stat are nesimtirea ca dupa ce se dovedeste natarau nu intelege ca tergiversarea genereaza dobanzi uriase si nicidecum oprirea executarii. Si uite asa inloc sa se obtina profit de la o companie atestata ca profitabila (salariile sunt o consecinta a cestui lucru) se ajunge la blocarea conturilor. Tara cu conducatori handicapati pe spinarea populatiei si care nu sunt trasi la raspundere pentru gogomaniile facute.

+1 (1 vot)
Modifică Setările