Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Borza: „Băieţii deştepţi“ au găsit bunăvoinţă la ANRE şi exportă energie. Havrileţ: Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să vândă în România

1
23 Feb 2016 17:41:33
Autor: Daniel Ionascu
Producătorii acuză că doar traderii pot să exporte energie, dar ANRE spune că nu e o reglementare a instituţiei, ci un articol din lege care este neclar    FOTO Mediafax
Producătorii acuză că doar traderii pot să exporte energie, dar ANRE spune că nu e o reglementare a instituţiei, ci un articol din lege care este neclar    FOTO Mediafax

Traderii de energie care, în trecut au căpuşat Hidroelectrica, au găsit bunăvoinţă la ANRE, întrucât tot ei sunt cei care exportă energie în locul producătorilor, a acuzat, marţi, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica. În replică, Niculae Havrileţ, şeful instituţiei, spune că Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ar trebui să vândă în ţară energia ieftină deoarece au beneficiat de investiţii din bani publici.

„În 2012, am decuplat «băieţii deştepţi» de la energia ieftină a Hidroelectrica, însă aceleaşi firme de trading sunt acum avantajate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) , întrucât doar ele au exportat energie în ultimii doi ani, în detrimentul producătorilor de energie“, a spus Borza, într-o conferinţă pe teme de energie.
 
El a explicat că producătorii de energie nu pot derula exporturi din cauza unor interpretări pe care ANRE le aduce Legii energiei. „ANRE interpretează legea în sensul că producătorii sunt obligaţi să vândă toată cantitatea de energie disponibilă pe OPCOM. Însă, în lege, nu veţi găsi sintagma OPCOM, ci scrie că acest lucru trebuie făcut pe o piaţă competitivă. Interpretarea noastră este că aceasta poate fi orice piaţă din cele 27 de UE, pentru că altfel se încalcă principiul liberei circulaţii“, a susţinut Borza.
 
El a arătat că, în 2014, s-au exportat 8,7 TWh, iar anul trecut 11 TWh, prin intermediul traderilor Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustrie şi Energy Holding.
Oficialul Euro Insol a adăugat că, în trecut, a înfiinţat o filială Hidroelectrica în Ungaria, pentru export, în cadrul unei vizite la Budapesta la care a participat inclusiv preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. Ulterior, după ce Hidroelectrica a exportat 10 MW, compania a fost amendată de acelaşi ANRE pentru încălcarea legislaţiei. „Este o interpretare penală şi abuzivă a legii. Am dat în judecată ANRE pentru acest lucru“, a completat Borza.
 
La rândul ei, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, a declarat că susţine în totalitate punctul de vedere al lui Remus Borza. „Cu siguranţă, această situaţie nu este în regulă, întrucât există o reglementare europeană şi eşti liber să tranzacţionezi în spaţiul european. Lăsaţi-ne să demonstrăm că putem vinde“, a spus Lulache la acelaşi eveniment. Ea a adăugat că a purtat numeroase corespondenţe cu ANRE pe această temă.
 

Şeful ANRE: Aţi beneficiat de investiţii publice, vindeţi în România

 
De partea cealaltă, Niculae Havrileţ, şeful ANRE, spune că Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt cei mai ieftini producători de energie din România, astfel că ar trebui să vândă în ţară electricitatea produsă, nu s-o exporte.
 
„ANRE nu a emis nicio reglementare în calea exportului. Însă legea este confuză, lucru pe care l-am stabilit inclusiv cu Consiliul Concurenţei. Sunt de acord că nu trebuie instituită nicio barieră în calea exportului. În cadrul ANRE s-a emis o interpretare a conceptului de piaţă centralizată, care apare în lege, în timp ce în legislaţia europeană nu există aşa ceva, ci doar conceptul de piaţă organizată", a susţinut Havrileţ.

Potrivit acestuia, producătorii români pot scoate la vânzare energia pe OPCOM, urmând ca o firmă de furnizare afiliată să realizeze efectiv respectivul export.
 
„Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt cei mai ieftini producători din ţară şi ar fi fost corect să vândă această energie ieftină în ţară, atâta timp cât aceste companii au beneficiat de investiţii din bani publici“, a mai precizat şeful ANRE.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Balcescu
23.02.2016, 23:06:45

Ca in orice alt domeniu, suntem pe dos: o exportam pe a noastra ca e mai ieftina si importam pe cea mai scumpa. Asta seamana cu tunurile date dupa '89, cand se trimiteau marfuri ieftine in strainatate ca sa fie cumparate tot de noi la preturi exorbitante.

Modifică Setările