Când managerii puternici merg la un interviu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele dintre cele mai clare şi sigure semnale şi indicatori de spirit puternic, de siguranţă de sine pe care managerii le pot transmite în timpul unui interviu (dar nu numai, ci în orice context; şi nu doar managerii, ci oricine – mai ales politicienii) este să nu lase niciodată să se vadă că sunt surprinşi.

Dar absolut niciodată, să nu clipeşti şi să nu-ţi tresară niciun muşchi, fie el al feţei, al mâinii, al feselor sau oricare altul, oricât de mare ar fi surpriza şi oricât de neobişnuită situaţia. Şi, foarte important, să te uiţi fix în locul interlocutorului în acele momente şi să-l laşi să-şi ducă ideea până la capăt. Iar dacă mai schiţezi şi un zâmbet abia perceptibil, ca să îi sugerezi că ştiai că îţi va spune asta, că nu e ceva nou pentru tine, că ai mai trecut tu prin aşa ceva, ba încă şi mai şi, uneori poţi avea plăcuta surpriză să-l vezi chiar pe interlocutor tresărind… :) Da, dacă a fost o capcană prost pusă, satisfacţia de a-l vedea pe recrutor căzând singur în ea arată că eşti pe cale de a prelua controlul.

Ca manager, fie că stai de vorbă cu un client, cu un furnizor, cu un angajat al tău sau cu un angajator, la interviu, trebuie să arăţi că eşti om trecut prin viaţă, călit, obişnuit cu situaţiile neaşteptate şi cu surprizele, de orice fel ar fi ele, şi că nimic nu te mai miră. Iar un mic zâmbet spune nu doar că nu te sperie, ci dimpotrivă. Cum credeţi că ar fi interpretaţi nişte ochi mari, capul puţin înclinat într-o parte (dreapta, de obicei) şi gura umpic (sic!) întredeschisă în aceste momente?

Oamenii puternici nu îşi arată sentimentele. Sau, mai precis spus, şi le arată când vor şi cum vor ei. L-aţi văzut vreodată pe Băsescu surprins de vreo întrebare, oricare ar fi fost situaţia, reacţionând altfel decât cu un hă, hă, hă cu poftă? Sigur, pe el nu l-a învăţat nimeni, însă alţii pot să o facă. Şi, cu puţin antrenament, chiar să le iasă mulţumitor. Doar să nu dea peste vreun articol pe Internet în care scrie că e bine să-ţi laşi sentimentele să zburde libere ca să arăţi că eşti umanist, vibrant, mondialist, că îi bagă în ceaţă…

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite