Capitalismul românesc „de cumetrie“: Un investitor demască mecanismul prin care s-au acumulat marile averi în ultimii 26 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revoluţie şi în business sau doar o nouă viziune în mediul de afaceri? România ultimilor 26 de ani a fost dominată din punct de vedere economic de un capitalism aparte, în care relaţia dintre oamenii de afaceri şi stat a fost una dintre cele mai eficiente forme de îmbogaţire, scrie Adevărul Financiar.

La început, dimensiunea corupţiei a fost redusă. Aveam mai puţine companii private, dar şi mai puţini politicieni. În timp ce aparatul politic s-a extins şi a acaparat atât administraţia centrală, cât şi pe cea locală, apetitul pentru afaceri cu statul a crescut.

În decembrie 2002, Ion Iliescu, preşedintele de atunci al României, lansa într-un discurs adresat Parlamentului o sintagmă care avea să facă istorie. „Trebuie să spargem acest capitalism de cumetrie care s-a format în România, unde un grup de indivizi interesaţi parazitează finanţele statului, naţionalizând pierderile lor şi reţinând profitul”, spunea Ion Iliescu la împlinirea a 13 ani de la Revoluţie. S-a schimbat ceva după alţi 13 ani de capitalism românesc?

E întrebarea la care Adevărul Live Financiar a încercat să găsească un răspuns împreună cu Dragoş Roşca, consultant de strategie în business. Concluzia vorbeşte de la sine: cei care au trecut cu uşurinţă peste criză şi au prosperat în anii ei s-au alimentat cu contracte de la stat. Ceilalţi, fie au rezistat cu modificarea multor strategii, fie au dat faliment.

Citiţi mai multe pe Adevărul Financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite