Carmen Neagu, Transelectrica: Cei 22.000 MW din sistemul energetic românesc sunt pe hârtie. Jumătate din capacităţi nu sunt funcţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul privind strategia energetică a României acoperă doar zona de energie electrică şi de resurse, cea de energie termică fiind foarte puţin acoperită, deşi reprezintă 50% din balanţa energetică a unei ţări, a declarat Carmen Neagu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.

„Acum vine iarna, vrem-nu vrem, nu vom ieşi din această zonă climatică“, a spus Neagu.

Ea a mai spus că unele grupuri anunţate de producători ca fiind disponibile nu au mai funcţionat de câţiva ani şi că aproape jumătate din capacităţile instalate de 22.000 de MW ale României nu ar fi funcţionale la acest moment.

„Cele 22.000 MW în capacităţi instalate în toate tipurile de unităţi de producere a electricităţii nu sunt decât pe hârtie. Producătorii le anunţă ca disponibile. Vom avea la iarnă o imagine mult mai clară asupra acestui aspect. În realitate, nu funcţionează nici măcar jumătate din acestea. Sunt blocuri care nu au mai funcţionat din 2011. Însă dacă la un moment dat ar fi nevoie să se pună în funcţiune să zicem 12.000 MW din această capacitate am avea o mare problemă“, a afirmat reprezentantul Transelectrica.

În România nu au fost funcţionat mai mult de 10.000 MW după Revoluţia din 1989. Ba mai mult, abia în condiţii deosebite consumul creşte spre acest nivel (lipsa vântului, secetă, temperaturi ridicate sau ger). 

Carmen Neagu a mai completat că politicienii trebuie să îşi asume închiderea capacităţilor foarte vechi.

„Strategia energetică a unei ţări este asumarea unor alegeri. Dincolo de cadrul european, legal etc, înseamnă asumarea unor alegeri având în vedere contextul global. Vorbim despre (România ca) un hub energetic, dar ce înseamnă? Vorbim de un producător de energie, de un furnizor, de un furnizor de produse valorificate superior, de produse tehnologice? România are strategie, avem prea multe chiar. Avem şi oarecare predictibilitate, adică avem proiecte pe masă de când am terminat eu facultatea. Problema e de a avea predictibilitate în acţiune“, a afirmat Neagu.

„Faptul că apare pe o etichetă un nume de centrală, dar ea nu a mai funcţionat înseamnă ca este puţin probabil ca va mai fi în funcţiune pe viitor. Apoi, trebuie o asumare clară a structurii tarifare, cum sunt recuperate aceste investiţii“, a conchis şefa Consiliului de Supraveghere a Transelectrica.

Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite