Cartea Albă a IMM, ediţia 2015: percepţia oamenilor de afaceri privind economia s-a înrăutăţit. Ce-i deranjează pe patroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Percepţia întreprinzătorilor asupra mediului economic din România s-a înrăutăţit în 2015 faţă de anii anteriori, reiese dintr-o analiză cuprinsă în Cartea Albă a IMM-urilor - ediţia 2015, realizată de Consiliul Naţional al IMM-urilor. Numărul celor care consideră că mediul economic este favorabil afacerilor a scăzut de la 19,9% în 2014 la 14,1% în 2015.

Înrăutăţirea percepţiei din acest an vine după ce, din 2010 până în 2014, numărul celor care apreciau mediul economic ca fiind favorabil a crescut de la  3,79% la aproape 20%.

Pe de altă parte, însă, a scăzut semnificativ numărul întreprinzătorilor care consideră mediul din România ca fiind stânjenitor afacerilor, de la peste 78% în 2010 la 40,5% în 2015.

Cum îşi vor conduce afacerile

Potrivit analizei citate, în următorii doi ani, aproape 54% din firme susţin că îşi vor menţine afacerile la dimensiunile actuale, şi doar 34% estimează extinderea moderată a afacerii.

În acelaşi timp, 5% din cei chestionaţi intenţionează extinderea rapidă a businessului, iar peste 6% spun că vor închide sau vinde afacerea.

Autofinanţarea, regina bugetelor

În privinţa finanţării, predomina, în continuare, autofinanţarea, peste 82% dintre firme menţionând această modalitate de susţinere a afacerii.

La credite bancare au apelat mai puţin de 25% din firme, iar la leasing - sub 4%, celelalte forme de finanţare având ponderi nesemnificative în răspunsurile sondajului.

Marea dificultate: scăderea cererii

În topul dificultăţilor cu care se confruntă IMM-urile în 2015 se află scăderea cererii interne, aproape 60% dintre acestea menţionând acest aspect.

În topul îngrijorărilor, scăderea cererii este urmată de birocraţie (55,2%) şi de fiscalitatea excesivă (54,47%).

Ovidiu Nicolescu: „E un semnal serios de alarmă”

În deschiderea evenimentului de lansare a ediţiei pe 2015 a Cartei Albe a IMM, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a spus că numărul, funcţionalitatea şi performanţele IMM-urilor şi implicit performanţele economiei româneşti depind de calitatea mediului de afaceri.

„Faptul că în continuare în anul 2015 patru din zece întreprinzători afirmă că mediul este stânjenitor reprezintă un semnal serios de alarmă.
Procentul este asemănător cu cel din anul 2014, cred că o uşoară creştere, dar nu semnificativă, iar faptul că avem numai 1 din 7 întreprinzători care apreciază că mediul de afaceri este favorizant iarăşi este foarte puţin.

De ce? Pentru că asta ce înseamnă? Că numai 1 din 7 întreprinzători vor avea performanţe deosebite pentru că ei percep un mediu care ajută să dezvolte afacerea“, a explicat liderul patronal.

El a afirmat că revirimentul pe care întreprinzătorii îl aşteptau încă nu s-a produs, dar speră ca în perioada următoare, având în vedere şi recentele măsuri luate de Guvern, acest lucru să se producă.


Cartea Albă a IMM, un titlu de referinţă

În realizarea Cartei Albe a IMM-urilor din România - ediţia 2015 s-a avut în vedere, pe lângă problematica specifică IMM-urilor şi contextul economico-social naţional, şi prevederile Strategiei UE 2020, Programul UE de finanţare 2014-2020 şi a Small Business Act, principalele documente strategice ale UE care marchează major evoluţia IMM-urilor din Europa şi implicit din România.

Lucrarea a fost realizată de un colectiv de specialişti şi este cel de-al XIII-lea raport de cercetare privind situaţia IMM-urilor din România, fenomenul antreprenorial, performanţele şi problematica IMM-urilor, fiind un titlu de referinţă în literatura de specialitate, atât în România cât şi la nivelul Uniunii Europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite