Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Ce înseamnă să vii bine pregătit la un interviu pentru un post de country manager

14
8 Mar 2019 16:59:52
George Butunoiu

Articol despre unul dintre cei mai buni candidaţi întâlniţi în ultima vreme. Aceeaşi poziţie despre ai cărei candidaţi tocmai am mai scris nişte articole.

Primim noi un CV care se potriveşte neaşteptat de bine: aceeaşi industrie, companie foarte cunoscută, serioasă, activitate identică, business comparabil ca mărime, omul pe nivel CEO-1, adică tocmai bun de motivat cu o promovare ierarhică şi cu un salariu mult mai bun. Clientul foarte încântat, ca şi data trecută, când vorbeam de cel care era deja CEO şi cu 20 de ani de experienţă în domeniu.

Mă întâlnesc cu omul. Pe la 35, chipeş, bine îmbrăcat, foarte plăcut, charismatic, voce sonoră, vocabular bogat, expresiv, coerent, se uită în ochii tăi când îţi vorbeşte. Educaţie bună, la universitate serioasă, limbi străine. Povesteşte în detaliu ce face la firmă, cu ce echipă, ce face fiecare, ce obiective au pentru acest an şi pentru viitorul apropiat, cum au de gând să se poziţioneze. Ştiam câteva dintre aceste detalii, cunoşteam compania la care lucrează. Mi-a spus apoi despre industria lor, despre celelalte companii de pe piaţă. Nu înţelegeam eu tot, că nu sunt specialist în domeniul lor ca să le înţeleg toţi termenii tehnici, însă era suficient încât să-mi dau seama că era un candidat valoros, care ştia bine ce era important de ştiut. Ce mai, parcă îmi citea din job description-ul pe care mi-l dăduse angajatorul.

Îi fac un raport foarte favorabil şi îl trimit clientului. E clar printre cei mai buni candidaţi de pe listă. Angajatorul stabileşte câteva interviuri telefonice cu ei. Telefoane după care candidatul nostru e pe primul loc în lista preferinţelor angajatorului, cu un CV foarte bun şi o prestaţie impecabilă. După care stabilim şi dată la care să vină în România să vadă candidaţii de pe short-list.

Nu am cerut referinţe despre candidaţi. Asta o facem în ultima fază a recrutării, şi nu pentru toţi cei de pe short-list, ci doar pentru cel sau cei pe care angajatorul îi ia în calculul final. Asta ca să nu le facem probleme candidaţilor când încep şi alţii să afle că se gândesc să plece de la jobul lor actual.

Nu am cerut încă referinţe, aşadar, însă aflu din întâmplare că nimic din ce mi-a spus candidatul cel valoros nu era adevărat! Nu lucra la compania aceea, nu a lucrat niciodată. Şi nu a lucrat vreodată măcar în industria lor.

L-am sunat pe client şi i-am spus. A rămas surprins o clipă, după care am râs amândoi copios. L-am întrebat dacă vrea să-i anulez întâlnirea stabilită deja cu candidatul-actor. Mi-a spus că nu, desigur, în niciun caz nu ar vrea să rateze o întâlnire cu un om atât de interesant.

Şi s-a întâlnit cu el. Aş fi dat orice să fi asistat şi eu, de după o perdea, la o astfel de discuţie între doi mari actori: unul care minte genial şi celălalt care se preface că îl crede. Dar a trebuit să mă mulţumesc cu ce mi-a povestit clientul.

Care mi-a spus ce îi spusesem şi eu lui, de fapt. Prezentare impecabilă, ştia surprinzător de multe lucruri despre industrie, despre firmele de pe piaţă şi chiar despre compania angajatorului ştia mai multe decât ceilalţi candidaţi. Ba chiar a venit şi cu nişte sugestii şi idei pentru ei, destul de interesante. Şi da, dacă ar fi fost adevărat ce spusese, ar fi avut şansele cele mai mari să obţină jobul...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

1 Gheorghe
9.03.2019, 14:24:08

Superb articol, din care se poate invata ceva. Merci.

0 (2 voturi)
imsi imsi
9.03.2019, 14:35:32

Si care i morala ? Daca consilierul s a inselat si firma la care lucra efectiv candidatul l a intoxicat ? In activitatea de informatii nu iei de bune doar ce ti spune o sursa.

+1 (3 voturi)
of of
9.03.2019, 14:40:47

Dacă toți recrutorii sunt ca dumneavoastră, chiar înțeleg de ce companiile dau greș.

+2 (4 voturi)
Sorin Ionascu
9.03.2019, 14:58:49

Recunosc, aici e o dilema majora. Tipul se dovedeste un fin cunoscator al problemei si stie sa-si faca un "marketing" pesonal impecabil. In acelasi timp se dovedeste un mare mincinos. Te gandesti ca o astfel de persoana ar putea fi un "asset" valoros in firma, dar nu stii cata incredere sa-i acorzi. Personal - poate gresesc -, consider ca tipul merita o sansa. Pe de alta parte, nu stiu cum s-au prezentat ceilalti candidati si cum s-au raportat fata de el. Daca ar fi fost detasat mai bun decat restul, eu l-as fi luat macar de proba. Dar fara sa-l scap o clipa din ochi. Asa cum spunea dl Butunoiu in alt articol, experienta e foarte utila, dar nu e neaparat definitorie - depinde cum ai acumulat-o si ce stii sa faci cu ea. Pentru un manager de orice nivel sunt necesare competente manageriale, fara de care nu te poti descurca indiferent cat de bun specialist ai fi. Dar pentru a fi un manager performant e nevoie sa cunosti foarte bine domeniul de activitate si asta se obtine sau prin experienta sau printr-o documentare extensiva. Daca un tip s-a documentat atat de bine incat sa poate da referinte detaliate despre domeniul respectiv nu poate fi definit ca "necunoscator", chiar daca nu a lucrat efectiv acolo. Abilitatile manageriale se vad la lucru, orice interviu nefiind cu adevarat edificator in acest sens.

-1 (3 voturi)
Nirolf
9.03.2019, 15:27:48

Reteta infailibila . Sa presupunem ca se prezinta un candidat sigur de sine , cu un discurs convingator , care pare bine pregatit profesional cu CV impecabil : fost procuror , profesor universitar , rector a unei prestigioase universitati ,cu o gurita in forma de anus si dotat cu multi negi pe caroserie . Evident ca este calificat sa obtina un post important in institutia PSD-ALDE condusa de "cea mai cea" dintre doamnele de Videle . Cazul descris de autor are un candidat imoral : minte ! Nu merita angajat . In cazul descris de mine , candidtul nu minte , este insusi minciuna intruchipata . Merita angajat . La mop ! Desi nici acolo nu stiu daca n-ar crea hos cu toata pseudostiinta sa .

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările