Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Ce mai pun candidaţii prin e-mailuri...

9
26 Mar 2019 12:08:34
George Butunoiu

Singurul lucru pe care îl aştepţi după ce trimiţi un CV este să fii invitat la un interviu. Nu cred că a întâlnit cineva până acum vreo situaţie în care să obţii mai mult decât atât şi nici nu îmi imaginez că există cineva cu scaun la cap care aşteaptă altceva. Prin urmare, în aplicaţie trebuie puse acele lucruri care sunt criterii de selecţie, adică acele informaţii care să-l facă pe cel care citeşte să vrea să te vadă.

Mulţi cred că sunt cu sutele aceste criterii de filtrare, aşa că îşi trec şi ei vrute şi nevrute în CV, doar-doar or nimeri măcar o parte dintre acestea. În realitate, aceste criterii sunt vreo zece cu totul şi sunt aceleaşi la marea, marea majoritate a angajatorilor şi recrutorilor.

Sigur, dacă îţi treci în CV câteva astfel de informaţii în plus, nu e vreo problemă. Dar dacă pui cu mult mai multe decât e cazul, începi să te întrebi foarte serios de ce o face şi ce e în mintea acelui om.

Un exemplu: primesc nenumărate mesaje gigantice cu multe fişiere ataşate. Pe lângă CV, şi eventual o scrisoare de intenţie, găseşti şi scrisori de recomandare şi copii după diplome, diplomuţe, certificate, adeverinţe, atestate, articole din ziare şi tot felul de alte lucruri. Uneori sunt cu zecile şi trimise în e-mailuri separate, pentru că i-am spus serverului să nu primească mesaje mai mari de 10 Mb. Am fost inspirat, pentru că unul mi-a trimis într-o zi, printr-un site de transfer de fişiere mari, o „aplicaţie“ de 220 Mb, inclusiv cu fişiere video. El a crezut că îmi petrec o oră din timpul meu ca să-i descarc şi apoi să-i citesc lui fişierele, presupun. Nu şi-o fi închipuit că o să îi şterg toate fişierele ataşate, fără să mă uit pe ele, şi că îi voi pune numele în lista cu „de evitat“, cu o scurtă notă „asta mi-a trimis într-o zi o aplicaţie de 220 Mb“? Presupun că nu...

Oare cum gândeşte unul care îţi trimite, pe lângă CV, tot felul de fişiere cu scrisori de recomandare, copii după diplome şi te miri ce? Chiar crede că le citeşte cineva, şi după ce ajunge cu cititul la ultima dintre ele, spune, iată un candidat interesant şi bine pregătit, hai să-l chemăm la interviu? Şi că dacă nu le-ar fi citit nu ar fi fost chemat la interviu? Dacă aşa îşi închipuie, atunci asta chiar că e o informaţie relevantă despre acel candidat. Dar dacă ştie că nu le citeşte nimeni, şi că oricum nu contează în decizia de a fi chemat la interviu, atunci de ce le-a pus? Altă informaţie relevantă în ceea ce-l priveşte, se pare...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

🖕
26.03.2019, 12:40:49

Pe la mijlocul anilor '90 am introdus în liceul în care lucram un curs opțional despre carieră. Păi pe-atunci îi învățam pe elevi ce, cît și cum scriem într-un C.V. Că se scriau pe-atunci niște „memorii de activitate” cît biblioraftu'! Ce s-o fi întîmplat, lumea nu s-a mai învățat?

+1 (3 voturi)
Alfa Omega
26.03.2019, 18:48:50

Iarasi face Butunoiu pe desteptul de parca toti ne-am nascut cu tastatura in brate inclusiv el, superdotatul cu Mb ! Ei bine d-le specialist in recrutare de sclavi, angajatorii sunt de vina pt ca nu ofera alternative , adica pe romaneste cand vrei sa recrutezi zidari sau personal necalificat nu le solicita sa trimita CV-ul doar pe E-mail , ci ofera alternative ca de exemplul prin posta sau personal cu CV-ul la purtator !

+1 (5 voturi)
George Butunoiu
26.03.2019, 19:30:59

Daca zidarul nu vrea sa faca un minimum de efort ca sa trimita un CV pe e-mail, eventaual rugand pe un vecin sa o faca, daca chiar nu are e-mail, atunci ii face angajatorului un mare serviciu netrimitandu-i CV-ul deloc... GB

-3 (5 voturi)
pathfinder
26.03.2019, 17:06:34

Cred ca e primul plus pe care il dau unui articol de-al Butunoiului...

-4 (4 voturi)
Alfa Omega
26.03.2019, 18:51:02

Gresit , trebuia sa ii dai minus ca iar se umfa in pene si ajunge sa faca misto si de propiul penaj !

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările