CE Oltenia recunoaşte dificultatea financiară în care se află din cauza certificatelor de CO2: autorităţile vor să instituie o schemă de sprjin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
complex oltenia

Complexul Energetic Oltenia recunoaşte dificultatea în care se află din cauza cheltuielilor excesive cu certificatele verzi, dar susţine că se află într-o situaţie financiară stabilă şi că, împreună cu Ministerul Energiei, Transelectrica, OPCOM şi Consiliul Concurenţei se caută soluţii pentru instituirea unei scheme de sprijin.

„Rezultatele anului 2018 au fost negative (pierdere de 1,1 mil lei) din cauza diferenţelor de curs valutar aferente creditelor de investiţii pentru îndeplinirea cerinţelor de mediu impuse de UE şi, în principal, din cauza exploziei preţurilor certficatelor de CO2. 

  

2018 a fost anul record pentru piaţă certificatelor de carbon-EU ETS, conform informaţiilor despre modificările preţurilor pe pieţele globale de carbon, actualizate de către Argus Emissions Markets, valoarea triplându-se în cursul anului, ajungând la cel mai mare preţ de închidere, din august 2008 până în prezent. 

  

Suma plătită de CE Oltenia pentru certificatele aferente energiei produse în anul 2018 reprezintă peste 45% din cifra de afaceri a companiei”, a informat CE Oltenia. 

  

Raportat la evoluţia preţului certificatelor de CO2, Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2018 a fost rectificat în bază datelor existenţe la momentul respectiv. 

  

„Este important de precizat că, din punct de vedere operaţional, fără aceste cheltuieli cu CO2, CE Oltenia a încheiat anul 2018 cu rezultat din exploatare pozitiv (în valoare de 225 mil lei), ceea ce indică stabilitatea în modul operaţional de funcţionare al acestui operator economic. 

  

În vederea rezolvării probemei certificatelor de CO2 pentru anul 2019, CE Oltenia împreună cu Ministerul Energiei, Transelectrica, OPCOM şi Consiliul Concurenţei au demarat un proiect pentru identificarea unei scheme de sprijin.

În cazul în care se va găsi soluţia pentru instituirea unei scheme de sprijin, aceasta trebuie oricum aprobată de Comisia Europeană, pentru a nu exista posibilitatea încălcării prevederilor privind ajutoarele de stat”, a informat compania.

Precizările vin în contextul în care raportul de audit încheiat de BDO Audit a arătat că pierderile uriaşe ale companiei pot duce la imposibilitatea continuării activităţii CE Oltenia, companie cu circa 13.000 de angajaţi.

Citeşte şi:

13.000 de români riscă să-şi piardă locurile de muncă. În ce situaţie se află una dintre cele mai mari companii de stat

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite